Haberler

Özel okullarda "ders kitabı" için para ödemek tarih oluyor

Güncelleme:
Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan yeni mevzuat doğrultusunda gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren özel okullarda çocuğu bulunan veliler, "ders kitabı" adı altında hiçbir ücret ödemeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilere yönelik eğitim öğretim faaliyetlerinin merkezine, yardımcı kitapları ve başka kaynakları değil, ders kitaplarını koyuyor. Bu sebeple devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda okutulacak ders kitaplarına ilişkin mevzuatta da bir dizi yeni düzenleme yapıldı.

YÖNETMELİĞE YENİ BİR MADDE EKLENDİ

Bakanlıkça ilk olarak geçen yıl yapılan yönetmelik düzenlemesiyle 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla tüm özel okullarda Bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunluluğu getirilmişti. Bu düzenlemenin ardından 3 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e konuya ilişkin yeni bir madde daha eklendi.

HERHANGİ BİR ÜCRET ALINAMAYACAK

Mevzuata eklenen yeni hüküm doğrultusunda, özel okullar tarafından velilerden "ders kitabı" adı altında herhangi bir ücret alınamayacak. Bakanlık denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış öğrenmelerin önüne geçmek hedefleniyor. Yeni düzenleme, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ders kitaplarının tüm eğitim kademelerinde ücretsiz dağıtılması esasına dayanıyor. Mevzuattaki yeniliğin en önemli amacı ise Bakanlık denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek.

Bu kapsamda, Türkiye'de resmi ve özel okullarda, Bakanlık birimlerince hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan öğretim programı uygulanırken ders kitapları da buna uygun yazılıp yine onaya bağlı okutuluyor. Bu onay sırasında, öğrencilere ulaşan her ders kitabı, Bakanlıkça ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor.

Özel okullarda 'ders kitabı' için para ödemek tarih oluyor

BAKAN TEKİN AÇIKLAMALARDA BULUNMUŞTU

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, merkezi sınav sorularının hazırlanmasında, Millî Eğitim Bakanlığı öğretim programları ile Bakanlık onaylı ders kitaplarının rehber olarak alındığına vurgu yapan açıklamalar yapmıştı. Bakan Tekin'in açıklamaları doğrultusunda, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki sınav, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve ortak sınavlar gibi merkezi sınavlarda yöneltilecek bütün sorularda Bakanlıkça hazırlanan ders kitaplarının kaynak oluşturması da yeni düzenlemenin amaçları arasında yer alıyor. Diğer yandan, özel okullara devam eden çocuğu bulunan velilerin farklı ders kitapları için ekonomik yönden zorlanmalarının önüne geçilmesi de hedefler arasında bulunuyor.

DENETLEMELER SIKLAŞACAK

Öte yandan mevzuat gereği "derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulması" ve "ders kitabı için ücret talep etmeme" konusunda, özel okulların kurucularının, kurucu temsilcilerinin ve müdürlerinin de çeşitli sorumlulukları bulunuyor. 2024-2025 eğitim-öğretim döneminden itibaren sınıflarda okutulan ders kitaplarının Bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kitaplar olup olmadığı yönünden denetime tabi tutulan özel okullar, gelecek dönemden itibaren "ders kitabı" için velilerden ücret talep edilip edilmediği yönünden de denetlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek eğitim öğretim yılında da talep edilip edilmediğine bakmadan, tüm özel okullara öğrenci sayısı kadar ders kitabını ücretsiz göndermeyi sürdürecek. Bakanlığın ücretsiz dağıttığı ders kitaplarını kullanmayan ya da "ders kitabı" adı altında velilerden ücret talebinde bulunan özel okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesinde yer alan cezai müeyyideler uygulanabilecek. Bu madde, söz konusu fiilin tekrarı halinde brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezasına ve kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidebilecek kademeli bir cezai müeyyideyi öngörüyor.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Güncel

Milli Eğitim Bakanlığı Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (57)

emre null:

eğitim sistemi değişmeli anasifindan itibaren Din ve ahlak dersi olmalı haftada bir saat Din dersi mi olur en az 7 saat olmali özellikle 15 yaşına kadar çocuklara Dini eğitim yoğun şekilde verilmeli ki bilincli olsunlar imanları kuvvetli olsunlar ki ilerde memur olduklarında rüşvet almasınlar doktor olduklarında sahte reçeteleri milyonluk vurgun yapmasınlar esnaf olduklarında hile fırsatçılık yapmasınlar ev sahibi olduklarında mal mülkün sahibi yuce ALLAH olduğunu bilsinler zam yapmasınlar vatan haini olmasınlar katil olmasınlar hırsız olmasınlar bugünkü ulkedeki ahlaki çöküşün enflasyonu en büyük sebeplerinden biri de Din dersinin saatinin haftada az olmasıdır okullarda Dini eğitimin yeteri derece verilmemesidir kelime sehadeti bile bilmeyen onlarca genç var Kesinlikle okullarda Din dersi saati artırılmalı ve haftada en az 7 saat olmalıdır yoksa ulke asla huzura eremez

Yanıtla135108
Kubilay Sarı:

Çocuğuna ahlaklı olmayı evdede öğretebilirsin. Din derslerini yazın camilerde de öğrenebilir. Okullar ilim yuvası olmalı. Din üzerinden gösteri yapma.

47
Hasan Akdoğan:

Din derslerini çoğaltarak mı bu ülkeye ahlak getirmeyi düşünüyorsunuz ... Önce çocuklara Ahlakı , Adaleti , Vicdanı , Merhameti öğretin . Din konusuna gelince ben dinci olupta ilerleyen hiçbir toplum görmedim !

46
Cahit Göktaş:

bu beğenmeyenlerin hepsi Selanik doğumludur

72
Kenan Tepretoğlu:

dini ne kadar empoze edersen o kadar ahlaksız oluyor çocuklar, türlerine göre liselere bak anlarsın ne dediğimi

45
Bidüşün:

Kardeşim müslüman gibi yaşamak isteyen bir toplumda olsan beğeni butonun çökerdi, milletin dini imanı tiktok olmuş, çalışmayayım ama lüks yaşayım derdinde insanlar, onun için senin yazdıklarını beğenmezler, nefisleri istemez öyle hayatı

34
hüseyin yilmaz:

Şaka gibisiniz???? ... özel okullarda hemen kitap parasını eğitim ücretinin üzerine ekleyecek

Yanıtla6217
Bidüşün:

1 milyon eğitim ücreti ödeyipte kitap ücretini ödememekte yani,

03
AYBARS TÜRKYILMAZ:

:)))))))) vicdansızlar kitap parasını etüd parasına çevirirler merak etmeyin siz..Ülkede allahsızlık had safhada

Yanıtla485
okan:

peki bu kitap ücretini okul ücretine eklenmiyeceğinin garantisi varmı? nasıl denetliyceksiniz? şaka gibi sisteminiz var. özel okulların komple kapatılması lazım.

Yanıtla279
Tüm 57 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title