Geleneksel Çocuk Oyunları Yeniden Canlandı
Tüm dünya ve Türkiye’de sosyal medyanın çocuklar üzerinde zararları tartışılmaya devam ederken, Sultanbeyli Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’nda geleneksel çocuk oyunları üzerine örnek bir proje gerçekleştirildi.
Tüm dünya ve Türkiye'de sosyal medyanın çocuklar üzerinde zararları tartışılmaya devam ederken, Sultanbeyli Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu'nda geleneksel çocuk oyunları üzerine örnek bir proje gerçekleştirildi.
Sultanbeyli Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu'nun öğretmenlerinden Hatice Durmaz Cücü, 30 öğrencisiyle birlikte gerçekleştirdiği 'Geleneksel Çocuk Oyunları' projesiyle, öğrencilerini çocuk oyunlarıyla buluşturdu. Çağımızın en büyük sorunlarından biri haline gelen ve çocukları olumsuz etkileyen teknoloji bağımlığına karşı çocukları geleneksel oyunlara yönlendirmek isteyen Genç öğretmen, ayrıca proje kapsamında öğrencilerini telekonferans yoluyla Yunan öğrencilerin oyun kültürü hakkında bilgi almasını sağladı.
PROJE İÇERİSİNDE 14 OYUN OYNANDI
Proje içinde yaklaşık 14 tane geleneksel çocuk oyunlarını miniklerle buluşturduklarını belirten Sınıf öğretmeni Hatice Durmaz Cücü, "Eskiden kültürümüzde olan annelerimizin, dedelerimizin ve babalarımızın oynadığı şimdiki bilim adamlarımızın, devlet yöneticilerimizin oynadığı çocuk oyunları günümüz çocuklarına yaşatmak istedik. Şu anda çocuklar maalesef betonarmelere mahkum olarak yaşıyorlar, sokak kültürü kalmadı. Bizler sokak kültürü ile büyümüş çocuklarız ve çok mutlu çocuklardık. Onların betonarmelerde yaşamış olmalarına gönlümüz el vermediği için sokak oyunları oynamaları ve kültürümüzü gelecek kuşağa taşımaları için geleneksel çocuk oyunları adında etkinlik projesi yaptık. Proje içerisinde yaklaşık 14 tane oyun oynadık. Çelik çomak, sek sek, saklambaç, yakar top, körebe, dokuztaş, beş taş, ipli oyunlar gibi Türk kültürümüzde olan oyunları oynadık" şeklinde konuştu.
ÇOCUKLAR, OYUNLARI NİNELERDEN VE DEDELERDEN DİNLEDİ
Miniklerin anne ve babalarının geleneksel oyunlarla büyümelerine çok şaşırdığını belirten Cücü: öğrencilerini geleneksel oyunlarla büyümüş yaşlılarla buluşturduklarını söyledi. Cücü, "Bizde mahallemizde iki tane yaşlımızı ve büyüğümüzü ziyarete gittik. Hem onların gönüllerini almak için. Onlara sorduk, 'Siz çocukken oynar mıydınız?' diye, çocuklar da onlardan dinlediler. Gerçekten de 70 yaşında, 80 yaşındaki dedelerimiz, ninelerimizin çocuklarında bunları oynadığını öğrendiler ve çok mutlu oldular" diye konuştu.
YUNAN ÇOCUKLARLA TELEKONFERANS
Cücü, proje kapsamında Yunan çocuklarla telekonferans gerçekleştirmelerini ise şu sözlerle anlattı: "Onun dışında farklı çocuklarla, Mersin ve Yunanistan'daki çocuklar ile telekonferans yoluyla tanıştılar. Farklı şehirlerdeki ya da farklı ülkedeki bir çocuğun da bu oyunları oynayabileceğini aslında aynı olduklarını bütün çocukların oyun üzerinde birleşebileceğini gördüler. Güzel bir dostluk kurdular onlarla, mektuplaştılar. Birbirlerine şarkı söylediler. Yunanistan mesela kendi dillerinde, 'merhaba' dediler. Onlar bize bizim dilimizde 'hoş geldiniz' dedi. Çocukların aklında şu düşünce oluştu, biz büyüdüğümüzde biz de bunu çocuklarımıza anlatacağız diye düşündüler. Çok farklı kazanımlar elde edildi"
Geleneksel çocuk oyunlarını oynamanın tadına varan minikler ise çocuk oyunlarını çok sevdiklerini söyledi. - İSTANBUL