Haberler

Geleneksel Solarbaba Çalıştayı EIF 2017'deydi!

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi platformu Solarbaba 9 Kasım 2017 tarihinde Zorlu Enerji ana sponsorluğunda "Güneş Enerjili Çatılar" çalıştayını gerçekleştirdi.

GÜNEŞ ÇATIDA PARLAYACAK

Çalıştayda bireysel elektrik üretimi yani Türkiye'nin çatı üstü GES pazarına dair merak edilen başlıkları masaya yatırılırken; pazarın ülke ekonomisi ve istihdamına katkısı örnek projelerle incelendi.

150'yi aşkın kurumsal üyesi ile 1996 yılından beri başta güneş enerjisi olmak üzere temiz enerji kaynaklarının yaygınlaşması için çaba harcayan Solarbaba, her sene düzenlediği geleneksel etkinliğini bu sene "Güneş Enerjili Çatılar" başlığı ile 9 Kasım 2017 tarihinde, Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı (EIF – Energy is Future) bünyesinde gerçekleştirdi. Zorlu Enerji ana sponsorluğunda düzenlenen çalıştayda, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden çatısına güneş enerjisi sistemi kurarak bireysel elektrik üretmek isteyen 1400'ü aşkın kişi ve kurum bir araya geldi.

Yoğun ilgi gösterilen etkinlikte çatı üstü GES pazarının Türkiye'nin ekonomisi ve istihdamına katkısı ön plana çıkarken, pazarın regülasyon, amortisman süreleri, dağıtım ve depolama ile ilgili merak edilenlerini GÜYAD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erden, Ege Hukuk ortağı Özlem Ege, RKT Enerji CEO'su Utku Korkmaz ve Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit yanıtladı. "Çatı Üstü GES ve Teknoloji" oturumunda ise sırası ile SolarEdge Ülke Müdürü Cemil Tolun, IBC SOLAR Genel Müdür ve Kurucu Ortak Hakan Daltaban, DMA Ar-Ge ve Üretim Direktörü Alper Baykut ve Zorlu Solar Teknik Müdür Halil Oral katılımcıların sorularını yanıtladı. "Çatı Üstü GES ve Finans" başlıklı dördüncü oturum Frost & Sullivan Enerji Analisti Özge Özeke moderasyonunda Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, Botudio Kurucu Ortağı Ali Erhan Tamer ve Yapı Kredi Leasing Genel Müdür Yardımcısı Burcu Şirin konuşmalarıyla sonlandı.

"10 GW GÜCÜNDE POTANSİYELE SAHİBİZ"

Solarbaba kurucusu Ateş Uğurel: "Çatıda Üret, Aşağıda Tüket" sloganı ile bireysel üretime dikkat çekerken sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde güneş enerjisi yatırımlarının hızla artışına şahitlik ediyoruz. Türkiye'de arazilere kurulan büyük ölçekli güneş enerjisi santralleri bugün 2 GW sınırına gelmemizde büyük bir rol oynadı. Ancak dünyada birçok ülkede benzer ve çok daha büyük kapasitelerin çatı üzerinde oluştuğu da bir gerçek. Solarbaba olarak, diğer tüm sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve konunun uzmanı kişi ve şirketlerle birlikte ülkemizde çatı üstü GES pazarının açılması için büyük çaba harcıyoruz. Minimum 10 GW gücünde bir potansiyele sahibiz. Yerli ve milli enerji politikası güneş enerjisi politikasına nasıl dönüştürülür konusuna odaklanmalıyız. Bu sektördeki yatırım aynı zamanda istihdama da olumlu yansıyacak. Çatıdaki sistemleri mahallenin elektrikçisi kurabilecek, yine başka bir mağazadan ürünler satılabilecek. Enerji sektörü ve elektrik üretimi ilk defa tabana yayılacak." diyerek bireysel çatı pazarının öneminin altını çizdi.

"TÜRK HALKININ DİNAMİZMİ ÇATI PAZARINI ORTAYA ÇIKARACAK"

"Çatı Üstü GES ve Mevzuat" başlıklı panelde konuşan Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, çatı solar uygulamalarını bireysel ve endüstriyel olmak üzere iki segmentte değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Endüstriyel segmentte 350 milyon metrekarelik bir pazar var. Bu, 25 GW kurulum potansiyeli anlamına geliyor. 1 milyon metrekareye 80 MW'lık bir kurulum yapılabiliyor ve mevzuat konusunda herhangi bir pürüz bulunmuyor. Bireysel pazar ise 3,5 milyar metrekare ve 250 GW kurulum imkanı ile bunun 10 katı potansiyel sunuyor, ancak mevzuat anlamında aşılması gereken bir takım pürüzler taşıyor. Bugün Türkiye solar termal alanında dünyanın en büyük üçüncü pazarı. Bunu sağlayan Türk halkının dinamizmi. Mevzuatların basitleştirilmesiyle bireysel çatı uygulamalarında da bu düzeye gelebiliriz. Türk halkının dinamizmi çatı pazarını ortaya çıkaracak" açıklamasında bulundu."

"Çatı Üstü GES ve Teknoloji" başlıklı paneline konuşmacı olarak katılan Zorlu Solar Teknik Müdürü Halil Oral ise, elektrik üretebilen membran, kiremit gibi inovatif çözümlerin pazara sunulmaya başladığını belirterek, yeni teknolojilerle Türkiye'de solar çatı uygulamalarına çok hızlı geçiş yapılabileceğine dikkat çekti.

" GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETMEK YENİLİK DEĞİL, GÜNDELİK HAYATIN BİR PARÇASI OLACAK"

IBC Solar Genel Müdür ve Kurucu Ortak Hakan Daltaban, çatı üstü GES pazarı ve bireylerin bu konudaki girişimlerinin artık bir proje gibi konumlandırması yerine gündelik hayatın bir parçası olması gerektiğinin altını çizerek "Artık sorularımızı değiştirmeliyiz. Çatı üstüne GES kurmak için yatırım miktarı ve amortismanları sorgulamayı bırakmalıyız. Bu işi gündelik hayatın bir parçası olarak görerek, sosyal boyutlarına odaklanmalıyız. Çünkü bir gün doğal olarak herkes güneşten elektrik üretecek. Bunun için de elektriğe ödenen meblağı artık bu sisteme aktarmak yeterli olacak" diyerek sözlerini sürdürdü.

SolarEdge Ülke Müdürü Cemil Tolun ise çatı üstü GES pazarının sağlıklı gelişmesi ve büyümesi için en önemli iki noktanın başta inverter seçimi olmak üzere doğru malzeme ve doğru mühendisliğin bir araya gelmesi olduğunun altını çizerek katılımcılara tavsiyelerde bulundu.

GÜYAD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Erden bireysel çatı pazarının geleceği ve izlenecek yollar için önerilerde bulundu. Türkiye'deki kombi satın alma sürecine benzer bir yol izlenerek çatı pazarı GES sisteminin kurulabileceğinin altını çizdi. "Kombi modeline baktığımızda kombi bayiine gidip kombimizi seçmek ve yetkili servislerine vekalet vermek dışında tüketiciler olarak bir aksiyon almıyoruz. Bu anlamda bu konuda kombi modelinin izlenebileceğini düşünüyorum" sözleri ile kombiyi devreye almakla elektriği devreye almak arasındaki fark dışında sürecin benzerliğini vurguladı.

Yapı Kredi Leasing Genel Müdür Yardımcısı Burcu Şirin konu hakkında "yenilenebilir enerji alanındaki tecrübelerimize dayanarak çatı pazarına özel planlarımız mevcut. Bu anlamda Güneşte 260 MW'lık portföyümüz mevcut ve Türkiye'deki bu konuda en büyük finansörüz. Çünkü Türkiye pazarının geleceğine ve potansiyeline inanıyoruz. 2018 yılı itibari ile de çatı üstü GES pazarına odaklanıyoruz. Şirketlerin yapacakları yatırımlar bizim yöneleceğimiz yatırımlar olacak." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

SOLARCADDE 3'ÜNCÜ KEZ EIF'TE"

Solarbaba ayrıca, Global Enerji Derneği tarafından T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın destekleri ile 8 – 10 Kasım 2017 tarihleri arasında Ankara Ato Congresium'da gerçekleştirilen "EIF 2017 – 10'uncu Uluslararası Enerji Kongresi & Fuarı" kapsamında bu sene 3'üncü kez "SolarCadde Projesi"ni hayata geçirdi. 30'u aşkın güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin bir sıra boyunca dizildiği ve cadde formatında dizayn edilen özel alanda ABB, Alkor, Asunum Türkiye, Goodwe, SolarEdge, Sungrow gibi güneş enerjisi sektörünün öncü 30'u aşkın firması yerini aldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İbrahim Erden Zorlu Grubu Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title