Haberler

Gelibolu'da 579 Yıllık Hamam Restore Ediliyor

Abone Ol

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde Çandarlı Halil Paşa'nın İznik'teki imaretine vakıf olarak yapılan 579 yıllık tarihi Şengül Hamamı restore edilmeye başlandı.

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde Çandarlı Halil Paşa'nın İznik'teki imaretine vakıf olarak yapılan 579 yıllık tarihi Şengül Hamamı restore edilmeye başlandı.

Gelibolulu armatör Mehmet Aksoy, 579 yıllık tarihi Şengül Hamamı'nı yıllar önce satın alan babası merhum Yakup Aksoy'un hatırasını yaşatmak amacıyla restore ettirmeye karar verdi. Restorasyon çalışmalarının danışmanlığını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oğuz Ceylan üstlendi. Tarihi binanın restorasyonuna, dönemin işçiliğine ve harç sanatına bağlı kalınarak başlandı. İşadamı Mehmet Aksoy, yapımı 15'nci yüzyılın ilk çeyreğine denk gelen yapının, restorasyonu öncesinde gerçekleştirilen kurtarma kazısıyla 10 kamyon hafriyat atıldığını söyledi. Tarihi hamamın aslına sadık kalınarak restore edileceğini anlatan Aksoy, "Bu tarihi binayı yıllar önce babam Yakup Aksoy satın almıştı. Restorasyonunu babamın anısını yaşatmak amacıyla yapıyoruz. Bu ecdat yadigarını en güzel şekilde restore edeceğiz" dedi.

ERKEN OSMANLI ÖRNEĞİ

Prof. Dr. Oğuz Ceylan ise Şengül Hamamı'nın diğer hamamlardan en büyük farkının, soyunmalık ve ılıklık arasında Osmanlı dönemi öncesi Türk hamamlarında görülen bir aralık bulunması olduğunu söyledi. Restorasyonun tamamlanmasıyla tarihi yapının yeniden hayat bulacağını ifade eden Ceylan şöyle konuştu:

"Bu hamam, erken Osmanlı örneklerinden bir tanesi. Çok önemli bir duvar tekniği var. Her taşın altında birer tuğla bulunuyor. Erken Osmanlı özelliğini taşıyor. Bu bir Selçuk geleneğidir. Daha sonra bu gelenek kaybolacak ve tuğla sırasını hatıl olarak görmeye başlayacağız. Yani 100, 110 santimetrede bir tuğla sınırı görmeye başlayacağız. Çok önemli ve özgün bir hamam bu. Bu yüzden restorasyonu için elimizden geleni yapacağız."

'DENİZCİLERE ÖZGÜ'

Binanın restorasyonda, orijinalinde olduğu gibi yine horasan harcı kullanılacağını belirten Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim geleneksel Osmanlı mimarisinde hamamlar her zaman şehrin merkezinde olur. Cami ile ilişki içerisindedir ve bu kuraldır adeta. Ama bu hamamın çok özgün bir konumu var. Biz buna açık hamamlar diyoruz. Mahallenin dışında ve deniz kıyısında olması nedeniyle, büyük bir olasılıkla denizcilere özgü olduğu bize söylendi."

- Geliboluçanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Aksoy Halil Paşa Çandarlı Gelibolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title