Haberler

Gelir Kapısı Olan İstiridye Mantarı Yetiştiriciliğiyle, Göçün Önüne Geçilmek İsteniyor

Abone Ol

Kastamonu’da yaygınlaştırılmak istenilen istiridye mantarı yetiştiriciliğiyle, göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Kastamonu'da yaygınlaştırılmak istenilen istiridye mantarı yetiştiriciliğiyle, göçün önüne geçilmek amaçlanıyor.

Kastamonu'da yaygınlaştırılmak istenilen istiridye mantarı yetiştiriciliğiyle, yeni gelir kapısı sağlanılması amaçlanıyor. Alternatif ürün ve ek gelir arayışı kapsamında son zamanlarda kadın girişimcilerin yöneldiği istiridye mantarı yetiştiriciliğiyle, hem atıl durumdaki binalar değerlendiriliyor hem de yeni istihdam alanları oluşturuluyor.

Bu kapsamda istiridye mantarı yetiştiriciliğine başlayan kadın girişimci Seher Akarsu, kadınların erkeklere oranla daha kaliteli ürünler ortaya çıkardığını söyledi. Kadın girişimciler için para kazanmanın kolay yolu olarak görüldüğünü ifade eden istiridye mantarı yetiştiricisi Seher Akarsu, Kastamonu'da kırsal kesimde yaşayanlar için alternatif bir gelir kaynağı olarak görülen istiridye mantarı üretiminin her geçen gün yaygınlaştığını söyledi. İhsangazi'de sanayi bölgesinde mantar üretim tesisi açan kadın girişimci Seher Akarsu, evde oturan ve evine ek gelir sağlamak isteyen her kadının hiçbir zahmete girmeden istiridye mantarını yetiştirebileceğini ifade etti.

Kadın girişimcilerin de esasen dönemsel olarak iş bulabildikleri bir coğrafyada yaşadıklarını belirten Akarsu, "Tarlalarda, bağlarda, bahçelerde dönemsel olarak para kazanabilen ve sadece kendi bağını, bahçesini değerlendirerek çok düşük miktarlarda ev bütçelerine katkı sağlayabilen bu işi biz daha genel hale getirmeye çalışıyoruz. Kapalı alanda yaptığımız için dört mevsim 15 sefer hasat yapabildiğimiz, 100 metrekare alanda 10 bin TL gibi çok çok güzel bir getirisi olan bir iş. Bazılarının beklentilerini karşılar mı bilmiyorum ama bizim için gerçekten güzel bir şey. Özellikle evde oturup hiçbir geliri olmayan, dışarıya gidip farklı mekanlarda iş bulamayan kadın girişimcilerimizin yapabilecekleri çok güzel bir iş. Üretmenin zevki aynı zamanda. Bu anlamda biraz feministim galiba. Kadınların diğer erkek üreticilere nazaran çok daha kaliteli ürünler çıkardığını Türkiye genelinde görüyoruz. Ticari kazanç elde etmek isteyen arkadaşlarımıza kesinlikle tavsiye ediyoruz. Kesinlikle alıcı sorununu düşünmesinler. Pazarı çok açık, kendini çok kısa bir sürede amorti edecek, özellikle tüketicilerin de çok severek tükettikleri, sağlık açısından da çok faydalı olan bu mantarı herkese öneriyorum. İklim açısından da son derece uygun olan bu bölgeyi istiridye mantar merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Umarım başaracağız" dedi.

"Vatandaşlarımız doğduğu yerde doysunlar"

Sadece kadın girişimcilere yönelik değil erkek girişimcilere de bilgi ve destek verdiklerini ifade eden İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı ise iş arayarak İhsangazi'den başka ilçelere göç edeceklere çağrıda bulunarak kendi işlerini kurmaları gerektiğini söyledi. Danacı, "Vatandaşlarımız kendi evlerinin altında, kullanmadıkları mekanların altında mantar yetiştirsinler. Yani biz istiyoruz ki insanlar başka yere göç etmesinler. Doğduğu yerde doysunlar. Bunun için de doğduğun yerde çalışmak gerekiyor. Bunun için alternatif bir ürün istiridye mantarı. Biz bu noktada bakıyoruz hadiseye. İnşallah geliştireceğiz. İhsangazi siyez buğdayı ile ünlü bir ilçemiz. Siyez buğdayının yanında istiridye mantarının da ünlenmesi, yetiştirilmesi noktasında gayret sarf etmeye başladık. Üretici sayısını arttırarak İhsangazi ilçemizi istiridye mantarı yetiştiriciliği konusunda belli bir noktaya getireceğiz inşallah" şeklinde konuştu. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zühtü Danacı İhsangazi Kastamonu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title