Haberler

Gemlik Gübre'de Kapasite Arttırımına Tepki

Abone Ol

Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde kurulu Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.'nin kapasite artırımı için düzenlediği ÇED raporu değerlendirme toplantısı, belediye yetkilileri, çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin tepkisine neden oldu.

Bursa'nın Gemlik İlçesi'nde kurulu Gemlik Gübre Sanayi A.Ş.'nin kapasite artırımı için düzenlediği ÇED raporu değerlendirme toplantısı, belediye yetkilileri, çevre örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin tepkisine neden oldu.

Daha önce termik santral kurma girişimi ve kimyasal depolama tesis yapma çalışmaları kamuoyunun tepkisiyle gerçekleştirilmeyen Gemlik Gübre A.Ş. fabrikası bu kez kimyasal gübre üretim kapasitesini arttırmak için çalışmalara başladı. Kimyasal Gübre Üretimi Kapasite Artışı Projesi ÇED Başvuru Raporu Değerlendirme toplantısı Sanayi Bölgesindeki 145 Nolu Treyler Kooperatifi yemekhanesinde yapıldı.

ÇED yönetmeliğinin 8'inci maddesi gereği vatandaşların da katıldığı toplantıda gergin anlar yaşandı. Toplantıya Gemlik Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Ebru Kurt, Belediye Şehir Plancısı Müge Gürsoy, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin, EKODER Başkanı Arca Atay'ın yanı sıra, MHP İlçe Başkanı Osman Durdu, MHP'li Belediye Meclis Üyesi Suat Laçinok, CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy ile birlikte çok sayıda Gemlikli ve çevreci katıldı.

Toplantıda, EKOÇED yetkilisi Çevre Mühendisi Esra Şahin, ÇED başvuru raporu konusunda slayt gösterimli açıklama yaptı. Bu açıklamayı yeterli bulmadığını savunan EKODER Başkanı Arca Atay, bin 280 tonluk bir üretim artışından söz edildiğini belirterek, toplantının Gemlik halkından kaçırılıp küçük bir yemekhanede yapılmasını eleştirdi.

"RUHSATI OLMAYAN FABRİKA NASIL KAPASİTE ARTTIRIR"

MHP İlçe Başkanı Osman Durdu ve Meclis Üyesi Suat Laçinok da, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin ilçe sınırlarında yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli madde üretimi yapmayı yasakladığını ve bunu planlara işlettiğini hatırlatarak, "Bu karara rağmen nasıl üretim artışına gidebiliyorsunuz. Ayrıca fabrikanın ruhsatı var mı?" diye sordu.

Fabrika Proje Müdürü Alp Bülent Güleş'in, "Proje başvurumuzu yaptık. Çalışmalarımız sürüyor" açıklamasını yeterli bulmadıklarını belirten Durdu, "Biz aptal değiliz. Ruhsatı olmayan bir fabrikanın ÇED raporu da tartışılamaz. Biz toplantıyı terk ediyoruz" diye konuştu. Osman Durdu'nun konuşmasını destekleyen CHP İlçe Başkan Yardımcısı Özgür Aksoy da, "Yeterince bir bilgilendirme yapılmadı. Kullanılacak enerji kömürdür. Günde 400 ton kömür yakılacak. Bu kömür en soğuk kış günlerinde Gemlik'te yakılacak kömür miktarının 4 katıdır. Bu kömür yılın her günü yakılacaktır. Siz sadece Gemlik'i değil, Marmara'yı da tehlikeye atıyorsunuz" dedi.

"FABRİKADA EKSİKLİK VE AKSAKLIKLAR VAR"

Toplantıya katılan Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin de, ÇED başvuru raporunun yanı sıra, ruhsat almak için başvurusu yapılan ve kendilerinin de iki kez denetlediği fabrikanın eksiklik ve aksaklıkları bulunduğunu söyledi. Ayrıca her biri 20 bin tonluk iki adet amonyak deposunun kaç şiddetinde bir depreme dayanacağı konusunda da halen bilgi verilmediğine söyleyen Uluşahin, ÇED başvuru raporunu hazırlayan kişi ve kurumların da hem hukuki, hem de bölge halkı adına büyük sorumluluk altına girdiklerini savundu.

Fabrikanın atık emisyonlarının uluslar arası normlara göre yapılacağını, atık ve atık su üretiminin söz konusu olmadığını belirten fabrika Proje Müdürü Alp Bülent Güleş de, fabrikanın çevreci bir yatırım yaptığını ve istihdama yönelik kapasite artırımı gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Zehirli, yanıcı, yakıcı, parlayıcı ve patlayıcı kimyasallar değil çevreci kimyasallar üretip, gübre üretimi konusunda artırıma gittiklerini ifade eden Güleş, Türkiye'nin yüzde 70'inin geçimini tarımla sağladığını da anlatarak, depremsel konuda da sıkıntı olmadığını, en az 8 şiddetinde bir depreme göre tesisleşmenin sağlandığını kaydetti. 1978 yılından bu yana neden ruhsat aranmadığını soran Alp Bülent Güleş, 8 yıldır YILFERT grubunda bulunan Gemlik Gübre A.Ş. fabrikasının zaten ruhsat girişimleri olduğunu sözlerine ekledi.

Gemlik Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Çevre Mühendisi Ebru Kurt da yaptığı konuşmada, Gemlik'in coğrafi konum itibarıyla sanayi, liman, turizm ve endüstri kenti olduğunu ifade ederek, "Gemlik Körfezi; yapılması düşünülen proje sonunda ciddi bir kirlilik ile karşı karşıya kalacaktır. Bu projedeki kapasite artışını hiçbir şekilde uygun bulmuyoruz" dedi.

"BÜYÜKŞEHİR YASAKLADI"

Gemlik Belediyesi Şehir Plancısı Müge Gürsoy da, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 20.09.2012 tarihinde, "Gemlik İlçe sınırlarında yer alan mevcut sanayi ve depolama alanlarında ilave kömür, krom, çinko vb. madenler ile yanıcı parlayıcı ve cinsten maddelerin depolanması yapılamaz" diye plan notu ilave ettiğini hatırlatarak, "Söz konusu proje Belediyemize başvurduğunda kesinlikle Ruhsat alamayacaktır. Gemlik Belediyesi olarak Gemlik Gübre A.Ş.tarafından yapılması planlanan Kimyasal Gübre Üretim Tesisi Kapasite Artışıö projesine kesinlikle ret kararımızı bildirmekteyiz" diye konuştu.

Toplantı, ÇED başvuru raporunun, konuşma ve görüşlerin de kayda geçirilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderileceğinin açıklanmasıyla son buldu. - Bursa / Gemlik

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gemlik Gübre Osman Durdu Ebru Kurt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title