Haberler

Gemlik Gübre Fabrikası'ndaki Patlama Sanıklarına 15 Yıl Hapis İstemi

Abone Ol

Bursa'da Gemlik Gübre Fabrikası'nda, geçen yıl 17 Temmuz'da meydana gelen ve 32 yaşındaki Uğur Çavdar'ın yaşamını yitirdiği, Mustafa Karayol'un da yaralandığı patlamayla ilgili tutuksuz 5 sanığın yargılamasına Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

Bursa'da Gemlik Gübre Fabrikası'nda, geçen yıl 17 Temmuz'da meydana gelen ve 32 yaşındaki Uğur Çavdar'ın yaşamını yitirdiği, Mustafa Karayol'un da yaralandığı patlamayla ilgili tutuksuz 5 sanığın yargılamasına Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Ölen Çavdar ile yaralanan Karayol'un yakınları, suçluların cezalandırılmasını isterken, işletme yöneticileri ise patlamaya devreye alınan sistemin neden olduğunu öne sürdü.

Bursa'nın Gemlik İlçesi Serbest bölgede bulunan Gemlik Gübre Fabrikası'nın buhar kazanı bölümünde geçen temmuz ayında meydana gelen ve sesi Bursa ile Mudanya'dan da duyulan şiddetli patlama Gemlik'te korku ve paniğe neden oldu. Buhar kazanlarının olduğu bölümki gaz sıkışmasının neden olduğu öne sürülen patlamada bina içersinde bulunan merdiven ve asansör bölümü çökmüş işçilerden Uğur Çavdar yaşamınıyitirirken Mustafa Karakol ise ağır yaralanmıştı. Bursa Cumhuriyet Savcılığı'nın sürdürdüğü soruşturma sonrası Fabrikanın iş bölümlerinden sorumlu olan Murat T. (40), Eyubi Ensari M. (58), Ali Galip K. (62), İbrahim Mesut H. (31) ve Gökşen T. (52) hakkında, 'Taksirle ölüme ve yaralamaya neden olmak'tan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Toplam 5 sanık hakkında Bursa 1. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davaya bugün başlandı. Ölen Uğur Çavrar'ın annesi Bimmiye, Ekrem ve kardeşi Abdullah Çavdar ile yaralanan Mustafa Karayol ile avukatlarının hazır bulunduğu duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Gökşen T., Ali Galip K., İbrahim Mesut H., Eyubi Ensari M.' katılırken, Murat M. ise sağlık sorunun gerekçe göstererek katılmadı.

Sanıklardan savunmasını yapan Gökşen T., kendisinin fabrikada yönetici oldğunu belirtip, "Yaklaşık 40 yıldır sistemde hiç tıkanıklık yaşanmadı. Kazaya, yapılan revizyon sonucu devreye alınan ve dik çalıştırılması gerekirken yatay çalıştırılan 'Scrubber' adlı sistem neden oldu" dedi. Uyarmasına rağmen sistemin bu şekilde çalıştırıldığını ve tıkanıklığın yaşandığını öne süren Gökşen T, tıkanıklığın açılması için su verilmesi gerekirken asit verildiğini de öne sürdü. Patlamanın oluşan gazlardan yaşandığını açıklayan Gökşen T., proje kapsamında çalışanların odasının yerininde değiştirildiğini belirtip operasyonun başında Murat M. olduğunu ifade ederek suçlamaları kabul etmedi.

Fabrika Müdür Yardımcısı Ali Galip K. de, olayın iş kazası olduğunu ileri sürerek, kullanılmayan hattın kullanılmaya başlaması nedeniyle kazanın yaşandığını söyledi. Çevre Bakanlığı istediği için 'Scrubber Sistemi'ni devreye aldıklarını söyleyen Ali Galip K., "Yaklaşık 1 milyon Euro masraf yapıldı. Su ile açılması gereken yerde asit hattı yüklenerek, hatalı bir uygulama olmuştur. Murat M, ise bunu bilmeyerek yaptı" diye konuştu.

Diğer sanıkların yöneltilen suçlamaları kabul etmediği duruşmada söz alan ölen Uğur Çavdar'ın Babası Ekrem Çavdar, "Adaletin yerini bulacağına inanıyorum. Sanıkların en ağır cezayı almasını talep ediyorum" dedi.

Mahkemede patlama sonrası yaralandığı için sağ el ve ayağını kullanamadığını fizik tedavisi gördükten sonra ayağını kullanabildiğini söyleyen Karayol, "Başıma isabet eden demir parçası nedeniyle ameliyat olacağım. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

Duruşma, eksik evrakın beklenmesi için ertelendi. Duruşmaya katılan Uğur Çavdar'ın yakınları, ölen gencin fotoğrafları ile adliye önünde basın açıklaması yapıp, 'İş kazası değil, cinayet', 'Bütün sorumlular yargılansın', 'Uğur'u unutma, unutturma' sloganları attı.

- Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Mesut Gemlik Gübre Ali Galip Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title