Haberler

Genç Kaşiflerin Gezi Heyecanı

Güncelleme:
Abone Ol

Genç Kâşiflerin Coşkun Aral İle Çıkacakları Gezi Öncesi Heyecanlarını Paylaştıkları Basın Toplantısı Yapıldı.

Budizm'in Lideri Dalai Lama'nın son konuşmasına Brad Pitt, Angelina Jolie ve Richard Gere gibi ünlülerle beraber tanıklık edecekler!

İstanbul Üniversitesi ve Doğa Koleji işbirliği ile keşif ve merak duygularını teşvik etmek için "Genç Kâşifler Programı" 6-18 Mart 2011 tarihleri arasında Hindistan-Nepal'a yapacakları çok renkli ve az yaşanılır bir seyahatin ilk adımı olan basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısına, İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Karabulut, gazeteci Coşkun Aral, seçilen lise öğrencisi Tunahan Pehlivan, Beyza Ceren Eser ve Doğa Anadolu Liseleri Eğitim Koordinatörü Ömer Gündoğdu katıldı.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Üniversitesi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Karabulut "Farklı hayatları keşfetme duygusuyla Cenevre-Cern gibi çeşitli bilim merkezlerine geziler yaptık. Bu kez de Coşkun Aral önderliğinde, Doğa Kolejinin katkılarıyla, iki lise öğrencisini Hindistan-Nepal'ı keşfetmeye gönderiyoruz. Ülkemiz, son zamanlarda dünyaya kapılarını açarken, gençlerin dünyayı keşfetmeye teşvik edilmesi bu nedenle çok önemli. Bu çalışmalarımız önümüzdeki dönemlerde de devam edecek" dedi.

Gazeteci Coşkun Aral "50'li yıllardan itibaren bilgiyi başka ülkelerden edinip, bilgili insanlarımızı da başka ülkelere gönderir olduk. Böyle bir zamanda İstanbul Üniversitesi-Doğa Koleji işbirliğiyle yapılan bu geziye çağrıldığımda çok heyecanlandım. Nepal'a ilk gezimi Tenten çizgi roman kahramanı sayesinde yapmıştım, daha sonra birçok kez gitme fırsatım oldu, ancak ilk defa lise öğrencileriyle birlikte bir belgesel çekiminde bulunmanın heyecanını yaşıyorum.

Bu tür çalışmaların diğer okullara da örnek oluşturmasını ve görerek/yaşayarak öğrenmenin yaygınlaşmasını diliyorum. Hindistan, insanlık tarihinin en kadim ve en yenilerini bir arada bulabileceğiniz ve hiçbir zaman aynı suda yıkanamayacağınız kadar hızlı değişen bir ülke. Böyle bir ülkeye seyahat eminim ki öğrencilerimize, gelecekte tercihleri ne olursa olsun, çok farklı bir bakış açısı katacaktır" dedi.

Doğa Anadolu Liseleri Eğitim Koordinatörü Ömer Gündoğdu "Yaşayarak öğrenmeyi kendisine felsefe edinmiş bir kurumuz. Bu çerçevede, bir yaşam alanı olarak okulumuzda, farklı kültürlerle buluşarak, donanım bir şekilde yaşam kurmayı önemsiyoruz. Coşkun Aral'ın yol arkadaşlığıyla yapılacak bu gezinin de öğrencilerimiz ve okulumuz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu gezi aynı zamanda öğrencilerin ve velilerin cesaretlerinin ödüllendirilmesidir" dedi.

Geziye katılacak olan öğrencilerden Tunahan Pehlivan "Bu gezinin benim için çok büyük bir fırsat olduğunun farkındayım. Çünkü Hindistan'da bizde garip olan birçok şeyin normal olduğu bir ülke, bu gezi hayalimdi" dedi. Beyza Ceren Eser ise "Aileme ilk söylediğimde, keşke biz de gelebilsek dediler ve beni desteklediler. Çok heyecanlıyım biran önce gitmek istiyorum" dedi.

Belgesel ve Fotoğraf Şenliği

İstanbul Çocuk Üniversitesi, Türk Hava Yolları ve Doğa Koleji işbirliği ile "Ustanın Ayak İzinden" adlı belgesel yapılacak. Belgesel çekimleri arasında; dünyanın en mistik ülkesi olan Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, yıkanma ve ölülerin yakılma yeri (Ghat)'i Ganj Nehri, Hinduizm'in Efsane Şehri Varanasi, aşkın mimari izdüşümü Tac Mahal, dünyanın en yüksek dağı Everest, Nepal'in başkenti Katmandu ve Tibet'lilerin ruhani lideri Dalai Lama'nın son konuşması yer alacak.

Programa katılacak lise öğrencileri seyyahlık kültürünün sürdürücüsü, büyük belgesel ve fotoğraf projelerine imza atmış Coşkun Aral'la birlikte, Hindistan ve Nepal'deki görmeye değer yerleri ziyaret edecekler.

Gezide gençlerin çektiği fotoğraflar dönüşte tüm gençlerin katılacağı bir sergi ile kutlama şenliğine dönüşecek. Bu heyecan verici yolculuğu ve belgesel programını, Çocuk Üniversitesi'nin proje ortağı Doğa Koleji ve Türk Hava Yolları destekliyor. Projenin bir diğer ayağı 2011 sonbaharında Uzak Doğu'da gerçekleştirecek.

Budizm'in Lideri Dalai Lama'nın Son Konuşmasına Tanıklık!.

Bu keşif gezisinin önemli bir boyutu da gençlerin, 2,5 milyar Budist'in ruhani lideri olan Dalai Lama'nın son konuşmasına katılmaları olacak. Bu konuşmada, Brad Pitt, Angelina Jolie ve Richard Gere gibi dünyaca ünlü starların bulunduğu çok az sayıda seçkin davetlilerin yanı sıra Dalai Lama'nın kişisel dostu olan Coşkun Aral ile birlikte Türkiye'den gidecek genç kâşifler de yer alacak. Dünyanın çatısı olarak da tanımlanan Himalayalar'da yaşanacak bu çok özel deneyim, gençlere büyük ufuklar açacak ve dönüşlerinde de çeşitli şekillerde bu deneyimlerini paylaşacaklar.

Şuan 74 yaşında olan Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama (Tenzin Gyatso) 2 yaşında 13. Dalai Lama'nın reenkarnasyonu (ruh göçü) olarak kabul edilir. Dalai Lama belli bir yaşı geçince, son konuşmalarını yapar ve ardından Buda'nın ruhunun daha genç bir adaya geçeceğine inanılır. Dolayısıyla yapılan bu son konuşma, bütün dünya Budistleri için yol gösterici bir konuşmadır ve çok büyük bir önem taşır.

Dalai Lama Kimdir?

Dalai Lama Budizmin bir kolu olan "Makayana"nın ruhani liderine verilen ünvan. Budizm'in Makayana kolu Tibet, Moğolistan, Batı Çin'in bir bölümü, Bhutan ve Sıkkım çevrelerinde yaygındır. Tibetlilerin inancına göre, Dalai Lama Mahayana Tanrısının dünya üzerindeki görünüşüdür. Tanrının ruhu Dalai Lamada yaşamaktadır.

Dalai Lama ölünce, içindeki kutsal (ilahi) ruh, en az 49 günlük geçen bir zamandan sonra yeniden bir çocuğun vücuduna girer. İlk Dalai Lama, 1474'te ortaya çıkmıştır. Budist inanışına göre zamanımıza (1993) kadar Makayana Tanrısının ruhu 14 Dalai Lamanın vücudunda yaşamıştır. Tibet'in son Dalai Laması Tenzin Gyatsodur.

Tenzin Gyatso, 6 Haziran 1935'te Tibet'in kuzeydoğusundaki Kokonor bölgesinde doğdu. Köylü bir ailenin çocuğudur. Beş yaşında Budacıların en yüksek kişilerince on dördüncü Dalai Lama seçilerek Tibet'in başşehri Lhasa'ya götürüldü. Bin odalı Potala Sarayında taç giydirildi.

1950 senesinde Çin birlikleri Tibet'i işgal etti. 1959'da Tibetliler ayaklanınca, Çin birlikleri binlerce Tibetliyi öldürdü. Dalai Lama 100.000 kişi ile Hindistan'a kaçtı. Kırk yıl, Himalayalar'daki Dharamsala şehrinde sürgün hükümetine başkanlık etti. 1987'de Albert Schweitzer Hayırseverlik Ödülü aldı. Budizm'i anlatan kitaplar yazdı.

Dalai Lama, kırk yıl ülkesindeki Çin işgaline pasif direniş yürüttü. Bu çalışmalarından dolayı 1989 Nobel Barış Ödülü verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title