Haberler

Genç Mucitlerden Engellilere Özel, Erişimi Kolay 'Dönen Kitaplık'

Abone Ol

11.Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışmasının tescil sponsoru olan Adres Patent’ in dereceye giren yarışmacıların ürünlerini tescil etti.

11.Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışmasının tescil sponsoru olan Adres Patent' in dereceye giren yarışmacıların ürünlerini tescil etti. Organizasyonda iki öğrencinin icat ettiği, engellilere yönelik olarak tasarladıkları yüksek raflara erişimi kolaylaştırmak ve okumaya yönlendirmek amacıyla dönen bir kitaplıkla (BookRoll) ev mobilyası ilgi gördü.

11.Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışmasının tescil sponsoru olan Adres Patent' in dereceye giren yarışmacıların ürünlerini tescil ettiği organizasyonda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinden Gökçe Kırımlı ve Fatih Sezer, engellilere yönelik olarak tasarladıkları yüksek raflara erişimi kolaylaştırmak ve okumaya yönlendirmek amacıyla dönen bir kitaplıkla (BookRoll) ev mobilyası icat etti.

Konu hakkında bilgi veren Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut; "Yüksek raflara ulaşmak sadece engelli bireylerin sorunu olmamakla birlikte, "buluşlar ihtiyaçlardan doğar" sözünü doğrular bir ürünle, bu problem Adres Patent'in tescilini gerçekleştirdiği evrensel tasarım ilkelerine bağlı "BookRoll" isimli hareketli mobilya sayesinde ortadan kalkıyor. Bu buluş sayesinde engelli bireylerin kitaplara daha kolay erişebilmeleri sağlanarak yüksek raflara erişim kolaylaştırılmış. Dolayısıyla engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıp, yaşam kalitesini arttıracak tasarım ortaya çıktı" diye konuştu.

"Tasarımcılar desteklenmeli"

Akbulut, bu gibi genç mucitlerimize verilecek destekler sayesinde ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, 1 milyon patent rakamına ulaşılmasının daha kolay olacağına dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Son dönemde mobilya ihracatının da artmasıyla birlikte üreticiler, tasarıma ve tasarımcı ile çalışmanın sektöre çok büyük katkılar sağladığını gördüler. Mevcut verilen desteğin henüz yolun çok başında olduğunu düşünüyorum ve bu desteklerin daha kararlı ve herkese ulaşılabilir bir biçimde devam etmesini arzuluyorum. Böylece dünyada marka olabilmek için, uluslararası başarı kazanmış, isim yapmış, ödüllü tasarımcılar ile daha çok işveren markanın bir araya gelmesiyle olabileceğine inanıyorum. Genç mucidimizin bu buluşunda olduğu gibi tasarımda işlev olmazsa olmaz... Bununla birlikte ürünün işlevini yerine getirirken nihai kullanıcı için pazara çıkacak ürünün görselliğine de önem verilmesi gereklidir" dedi.

"Marka olmak için inovasyon şart"

Marka olmanın şartlarında tasarımın ön sırada yer almasının en önemli etki olduğuna işaret eden Akbulut, üreticilerinde bunun farkında olduğunu belirterek tasarıma ve tasarımcıya önümüzdeki süreçte daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Akbulut konuşmasını şöyle sürdürdü; "Gelişmekte olan teknoloji ve üretim teknikleri sayesinde çok fazla sayıda ve çeşitlilikte ürün kullanıcıya sunulmakta ve kullanıcı bu ürünler arasında dilediği seçimi yapmaktadır. Kullanıcıyı bir ürüne yönelten en büyük etkenler arasında tasarımın büyük bir payı var. Tabi ki tasarım sadece bunlardan biri… Bununla birlikte reklam ve pazarlama da marka olmak için önemli. Ayrıca inovasyon günümüzün gerekliliği ve fark oluşturmak için bir fırsat… Eğer bu gibi inovatif fikirlere gerekli önem ve destek verilirse markalaşma sürecinin çok daha hızlı işlemesi mümkün. En önemlisi işini doğru ve severek yapan inovatif fikirlere sahip bilgili, entelektüel seviyesi yüksek, heyecanlı insanlar" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Gökçe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title