Gençlerin Yeni Gözdesi Senaristlik!
Diziler patladı, senaristliğe ilgi arttı.
Son dönemde atağa kalkan dizi ve film prodüksiyonları, senaristliği aranan mesleklerden biri haline getirirken aynı zamanda senaryo yazım tekniğini bilen kalifiye elemana duyulan ihtiyacı da ortaya çıkardı. Bu ihtiyacı gören sinema ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Burhan Sönmez, Eyüphan Erkul ve Ömer Türkeş bir araya gelerek yaratıcı yazım, roman ve senaryo konusunda eğitim vermek üzere Karakalem Akademi'yi kurdu.
Son dönemde atağa kalkan dizi ve film prodüksiyonları, senaristliği aranan mesleklerden biri haline getirirken aynı zamanda senaryo yazım tekniğini bilen kalifiye elemana duyulan ihtiyacı da ortaya çıkardı. Bu ihtiyacı gören sinema ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Burhan Sönmez, Eyüphan Erkul ve Ömer Türkeş, bir araya gelerek yaratıcı yazım, roman ve senaryo konusunda eğitim vermek üzere Karakalem Akademi'yi kurdu. Behçet Çelik, Ahmet Büke, Gaye Boralıoğlu, Hakan Bıçakcı, Selim İleri, Sırrı Süreyya Önder, Tanıl Bora, Tarık Tufan'ın da konuk hocaları arasında yer aldığı akademide, atölyeler 8, 12 veya 15 kişiden oluşuyor.
Karakalem Akademi'de her hafta bir oturum olmak üzere sekiz hafta süren atölye çalışmaları roman, yazı, senaryo ve son taslak senaryo çalışmasından oluşuyor. Senaryo atölyesinde hikaye işleme yöntemleri, senaryonun inşa edilişi, karakter yaratımı, sahne ve diyalog oluşturma gibi konularda örnekler üzerinden ortak çalışmalar gerçekleştirilerek alt yapıyı besleyen bilgiler geliştiriliyor.
Yazmak için ilham mı gerekir çalışmak mı?
Ortak çalışma ve yazma temeline dayanan yazı atölyesinde "Kurgu ve karakter nasıl işlenir? Mekan, zaman ve betimlemeler romanın yapısına nasıl etki eder? Yazar olmak yüzde doksan dokuz ilham mıdır, yoksa yüzde doksan dokuz çalışmak mıdır? Dil nasıl kullanılır, anlatılan hikayeye en uygun dil nasıl yaratılır?" sorularına hep birlikte yeni cevaplar aranıyor.
Romanların alt metinlerinin, satır aralarının eşelendiği roman incelemesi atölyesinde edebiyat akımlarından, roman tekniklerine kadar pek çok konu inceleniyor. Yazar ile metin, metin ile okur arasındaki ilişkiyi açık hale getirmeyi sağlayan çalışmalarda hocaların eşliğinde roman üslupları ve farklı yaklaşımlar tartışılıyor.
Bazı filmler neden daha çok izlenir?
Senaryo Atölyesi'nde, küçük bir hikayeden veya fikirden nasıl senaryo inşa edilir? Karakter nasıl yaratılır ve nasıl geliştirilir? Bir karakter yaratmanın incelikleri nelerdir? Sahne, sekans ve diyalog nasıl oluşturulur? Bir senaryo nasıl bir sayfa düzeniyle yazılır? Sinema, tiyatro, televizyon dizilerinin ortak noktaları hangileridir? Bir roman sinemaya nasıl uyarlanır? Komedi, kriminal, gerilim ve duygusal komedi gibi türlerin sırları nelerdir? Bazı filmler neden daha iyidir? Charlie Chaplin neden dehadır ve Susuz Yaz filmi neden kusursuzdur? Senaryo atölyesinde örnekler üzerinden ortak çalışmalar yapılır ve alt yapıyı besleyen bilgiler geliştirilir.
Senaryo yazmak yeniden yazmaktır
Gerçekten bir kerede yazılıp bitirilen ve sonra da çekilen senaryo, parmakla gösterilecek kadar azdır. Syd Field'in dediği gibi "senaryo yazmak yeniden yazmaktır". Aynı senaryoyu tekrar tekrar yazmaktan sıkılan senaristlere, başlığın yanına parantez açıp "SON TASLAK" yazar. Temenni ve biraz da üstü örtülü tehdit anlamı taşıyan bu ibare, zaman içinde "SON TASLAK 1" "SON TASLAK 2" haline gelerek değer kaybeder. Karakalem Akademi'deki "Senaryo Çalışması: Son Taslak" atölyesi de ilk yazımı tamamlanmış ama yazarının içine tam sinmemiş senaryoları grup dinamiğinin katkısıyla yeniden yazmak amacnı taşıyor. Bu çalışmaya katılmak isteyen senaryo sahipleri, atölyeye başvuruyorlar. Atölye çalışması için seçilen sekiz projenin yazarı haftada 1 gün 6 saatlik bir çalışmayla toplamda sekiz hafta süreyle bir araya geliyor.
Edebiyat Danışmanlığı
Karakalem Akademi'de edebiyat danışmalığı da yapılıyor. Akademiye gönderilen roman ve öykü kitapları üzerine ayrıntılı ve dikkatli bir okuma yapılıyor. Hazırlanan değerlendirme raporu yazara gönderilerek yazarın daha rahat adımlar atmasına yönelik neler yapması ve neler yapmaması gerektiği söyleniyor.
Akademi hocaları kimlere ders veriyor?
Yazı atölyesinin hocalığını, Kuzey ve Masumlar adlı kitaplarından tanıdığımız Burhan Sönmez yapıyor. Senaryo Atölyesi'nde, Ferhunda Hanımlar, Şeytan Ayrıntıda Gizlidir, Alanya Almanya, Harika Balon ve Kanıt gibi dizilerin senaristliğini yapan Eyüphan Erkul eğitmenliğinde yanıt aranıyor. Yazar ve senarist Barış Pirhasan ise Senaryo Çalışması: Son Taslak atölyesinde ilgililerine dersler veriyor. Dikkat çeken atölye çalışmalarından Roman İncelemesi'nde Anna Karenina'nın Tutkulu Aşkı ya da Dönüşüm'deki Gregor Samsa'nın Boğucu Dünyası isimli roman incelemelerinin ve kitap eleştirilerinin sahibi Ömer Türkeş, roman teknikleri, üslupları ve yazar ile metin arasındaki ilişkiler üzerine dersler veriyor.. Karakalem Akademi'nin konuk hocaları arasında Behçet Çelik, Ahmet Büke, Gaye Boralıoğlu, Hakan Bıçakcı, Selim İleri, Sırrı Süreyya Önder, Tanıl Bora, Tarık Tufan gibi isimler yer alıyor.