Haberler

Genelkurmay'a 'Muhtıracı' Dediler Yargılanıyorlar

Abone Ol

Genelkurmay Başkanlığı'nın Gece Yarısı Muhtırasına Tepki İçin Ortak Basın Açıklaması Yapan 8 Sivil Toplum Örgütü Temsilcisi Bugün İlk Kez Hakim Karşısına Çıktı. Kaç Yıl Hapis Cezası Alabilirler?

Genelkurmay Başkanlığı'nın gece yarısı açılamasına tepki için ortak basın açıklaması yapan 8 sivil toplum örgütü temsilcisi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, "askeri tahkir" iddiasıyla 3 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde bugün görülmesine başlanan davaya, tutuksuz yargılanan Mazlum-Der Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Arısüt, Ruha-Der Başkanı M. Salih Samak, TMMOB Şanlıurfa temsilcisi Atilla Yazar, Eğitim-Sen Şanlıurfa eski Şube Başkanı İbrahim Ayhan, İHD Şanlıurfa Şube Başkanı Gülay Koca, Şanlıurfa Hukukçular Derneği Başkanı Ömer Avcı ile Memur-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Kaytan katılırken, Disk Genel İş Sendikası Şanlıurfa Şube Temsilcisi Sadık Demir katılmadı. 2'si avukat, 1'i

Demokratik Toplum Partisi'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı olan 8 sanığı, 17 avukat savundu. Duruşmada kimlik tespitinin ardından tek tek savunmalarını yapan sanıklar, ortak yaptıkları basın açıklamasında orduya "darbeci" demediklerini belirterek beraatlarını talep etti.

Mahkeme, duruşmaya katılmayan Ruha-Der Başkanı Sadık Demir'in ifadesinin alınması için davayı 16 Haziran 2007 tarihine erteledi.

Duruşma sonrası Şanlıurfa Adliyesi önünde gazetecilere bir açıklama yapan Avukat Ferda Güllüoğlu, müvekkillerinin Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan bildirisinin ardından Anayasa'da güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası olan eleştiri haklarını kullanıp bir basın açıklaması yaptıklarını iddia ederek, "Bu açıklamanın ardından müvekkillerimin haklarında Türk Ceza Kanunu'nun 301/2 maddesi gereğince dava açıldı. Ancak basın açıklaması incelendiğinde tamamen Anayasal haklarını

kullandıkları ve muhtırayı eleştirdikleri görülecektir" dedi.

3 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklardan Demokratik Toplum Patisi'nin (DTP) desteklediği bağımsız milletvekili adayı İbrahim Ayhan ise "27 Nisan tarihinde Genelkurmay'ın muhtıra niteliğinde bir açıklaması olmuştu. Bu kamuoyunda çok ciddi tepkilere ve rahatsızlıklara yol açmıştı. Biz de Şanlıurfa'daki sivil toplum örgütleri olarak demokratik tepkimizi ortaya koyacak eleştiri bazında bir açıklama yaptık. Bu açıklamadan dolayı yargılanıyor olmamız gerçekten hukuk ilkelerine, hukuk

kurallarına aykırıdır. Ümit ediyoruz bu tür düşüncelerinden dolayı hiç kimse yargılanmaz" dedi.

Memur-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Ahmet Kaytan, Genelkurmay'ın bildirisine kamuoyunun "muhtıra" dediğini öne sürerek kendilerinin de askerin siyasetten elini çekmesi noktasında bir basın açıklaması yaptıklarını söyledi. Yaptıkları açıklamada herhangi bir suç unsurunun olmadığını ileri süren Kaytan, Türkiye'nin her tarafından bu açıklamaların yapıldığını ancak sadece Urfa'da kendilerinin yargılandığını ifade etti. Kaytan, "Umarız bundan böyle demokratik hakkını kullanan hiçbir vatandaşımız mahkeme önünde

olmaz. Biz ülkenin demokratikleşmesi, hukukun etkin olabilmesi için mücadelemize bundan sonra da devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Savcısı Erhan Sağlam tarafından hazırlanan iddianamede, "Şüphelilerin yapmış oldukları basın açıklamasında yer alan 'gece yarısı muhtıracılığı' ve 'darbeci muhtıracı ordu' ibarelerinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile öngörülen ifade özgürlüğü kapsamında bulunduğunun kabul edilemeyeceğine, şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde devlet kurumlarından olan Askeri Teşkilat'ı alenen aşağıladıklarına" yer verildi.

(HA-ST-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title