Gereksiz Sezaryene 7 Gün Kapatma
Gerekmediği halde sezaryen yapılan, fazladan iki gün hastanede tutulan ve yaklaşık bin 500 liralık fatura ibraz eden hastaneye 7 gün kapatma cezası verildi.
Ali ŞEN MERSİN, (DHA) - MERSİN'in Silifke İlçesi'nde 27 yaşındaki Kenan Kılıç, eşi 27 yaşındaki Emine Kılıç'ın sezaryen doğumla kız bebek dünyaya getirdiği özel tıp merkezinde sosyal güvencesi olmasına rağmen kandırılarak 'özel hasta' evrakı imzalatıldığı, gerekmediği halde sezaryen yapıldığı, fazladan iki gün hastanede tutulduğu ve yaklaşık bin 500 liralık ödemeye itiraz edince hastaneden kovuldukları iddiasıyla Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılığı'na şikayetçi oldu.
Silifke Küçük Sanayi Sitesi'nde oto tamirciliği yapan Kenan Kılıç, geçen ocak ayında ilk çocuğuna hamile eşi Emine Kılıç'ı doğum için özel bir tıp merkezine götürdü. Ev kadını Emine Kılıç'a hamileliği boyunca muayene ve kontrollerini yapan Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. M.T.'nin talimatıyla suni sancı verildi. İddiaya göre, Emine Kılıç, 5 saat sonra sezaryene alındı ve bir kız bebek dünyaya getirdi. Bebeğine Rabia Gülsüm adını veren Kenan Kılıç, sosyal güvencesi olmasına rağmen kandırılarak 'özel hasta' evrakı imzalatıldığı, gerekmediği halde sezaryen yapıldığı, fazladan iki gün hastanede tutulduğu ve yaklaşık bin 500 liralık ödemeye itiraz edince, hastaneden kovuldukları iddiasıyla Silifke Kaymakamlığı ve Cumhuriyet Savcılığı'na şikayetçi oldu.
İddialarla ilgili idari soruşturma başlatan Silifke Kaymakamlığı Sağlık Grup Başkanlığı bilirkişi raporları üzerine özel tıp merkezine gözlem süresini aştığı gerekçesiyle cerrahi müdahale birimine 7 gün kapatma cezası verdi. Bu ceza geçen 27 Mart'tan itibaren yerine getirildi.
Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülün soruşturmada ise yanlış müdahalenin anne Emine Kılıç'ta yaratacağı sorunun tespiti için başvurulan Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek sonuç bekleniyor.
SEZARYENE GEREK YOK DENİLİYORDU
Eşinin 11.00'de sancılarının başladığını, 16.30'da sezaryene alındığını belirten Kenan Kılıç, başlarından geçen olayı şöyle anlattı
Bize 9 ay boyunca rutin kontrollerimizde ve doğum anına kadar normal doğum olacağını söylediler. Hatta doktorumuz 'Sezaryeni burada yapamıyoruz, Mersin'e sevk ediyoruz, zaten eşinin sezaryene de ihtiyacı yok' demişti. Sancılarının başlamasının ardından beklemeleri gereken süreyi gözetmeden 5 saat sonra sezaryene aldılar. Eşimi ameliyata alırken aynı anda bir ebe bana bir evrak imzalatmak istedi. Neyi imzalayacağımı sorduğumda 'Önemli bir şey değil, Devletle ilgili, sonra açıklarız' dediler. Ben de o telaşla imzaladım. Meğer sosyal güvencem olduğu halde, özel hasta evrakı imzalatmışlar. Daha sonra dosyadan elde ettiğim bu belgede, 'Hastalığım nedeniyle Tıp Merkezi'ne özel hasta olarak başvurdum. Yapılacak muayene, ameliyat işlem ve tetkiklerini özel hasta olarak yapmak istiyorum. Daha sonra bu işlem bedellerini SGK'dan talep etmemeyi kabul ve taahhüt ederim' diye yazıyordu. Kandırıldığımızı anlayıp, itiraz edince de gece yarısı hastaneden kovulduk. Bıçak parası alabilmek için eşimin sezaryene zorlandığını düşünüyorum. Biz doktora güvenmiştik ama üç beş kuruş para kazanabilmek için kandırıldık. Konuyu yargıya taşıdık, bu işin peşini bırakmayacağız. İnsanlar da dikkatli olsunlar, hastaneleri ve doktorları iyi seçsinler dedi.
SGK'NIN TALİMATLARI DOĞRULTUSUNDA İŞLEM YAPILDI
Özel tıp merkezi yetkilileri ise SGK talimatları doğrultusunda işlem yapıldığını, konunun yargıya taşındığını kendileri tarafından da olayın soruşturulduğunu bildirdi.