Haberler

Geri Dönüşüm Sektöründe Emtia Faturası Sorunu

Güncelleme:
Abone Ol

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, geri dönüşüm sektörü sanayicilerinin tekstil atıkları için emtia faturaları temininde güçlük çektiklerini söyledi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Mustafa Kuvvet, geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren Uşaklı sanayicilerin tekstil atıkları için emtia faturalarını temin etmekte güçlük çektiğini söyleyerek, sanayiciyi cari işleme zorlayan uygulama konusunda hükümetin, terzihane ve tekstil atığı satan depoları da resmileştirmesi gerektiğini belirtti.

Hurda kapsamına alınan ve KDV'si yüzde bir olan plastik, bakır ve demir gibi ürünlerde emtia faturası kesilerek işlemin resmi olarak yapıldığını dile getiren UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet şunları söyledi:

"Bu işlem ne yazık ki tekstil sektöründe yok. Geri dönüşüm sektörü yapan Uşaklı sanayicilerimiz terzihane, pamuk ve pamuklu atıklarını alırken emtia faturası kestiremediğinden üzerine cari işlem yükü biniyor. Tekstil atığı alışlarında sanayicimiz yüzde 8 katma değer vergisi ve kazanca göre de yüzde 20 gelir vergisi ödüyor. Bu yük emtiaların girdi faturalarını tedarik edememekten kaynaklanıyor. Tekstil atıklarını toplayan büyük depolardan fatura alma konusunda çok büyük sıkıntı çekiyoruz. Maliyetleri etkilemiyor ancak bizleri cari işleme zorluyor. Atıkları temin ettiğimiz yerlerin de resmiyete kavuşmasını ve faturasını kesmesini istiyoruz. Eğer bu konu gerçekleşecek olursa üretime katkısı da büyük olacak. Bizler her şeyi resmi yapıyoruz ancak emtia faturalarında sıkıntı çekiyoruz. Geri dönüşüm sektöründe bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak istiyoruz. Bunun üzerinde çalışma içindeyiz ve raporlar hazırlanıyor. Konuyu ilgili bakanlıklara yakın zamanda aktaracağız."

YÜZDE 3 STOPAJ TALEBİ

Tekstil atıklarının diğer hurda ürünlerde olduğu gibi toplama anında hurda kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken Kuvvet sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devletimiz bakırı, demiri ve plastiği hurda kapsamına alıp, emtia faturası ve gider makbuzları ile resmileştirdi. Ancak bizler terzihane atıklarını alırken ne yazık ki bu işi resmileştiremiyoruz. İlla ki fatura gerekiyor. Tekstil teleflerini ve atıklarının da hurda kapsamına alınmasını istiyoruz. Şu anda hurdada yüzde 1 KDV, yüzde 2'de stopaj var. Bizlerde atıkları alırken ödemek istediğimiz rakam yüzde 3 olsun istiyoruz. Sanayiciler olarak yüzde 3'ü ödeyerek toplayıcılara gider makbuzu kestirerek bu işi de resmileştirmek istiyoruz. Tekstil teleflerini triko atıklarını resmileştirebilirsek, Uşak'ta geri dönüşüm sektörünün önünün açılacağını düşünüyorum." - Uşak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kuvvet Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title