Haberler

Germencik'te Jeotermal Kuyu Tepkisi

Abone Ol

Germencik'te jeotermal kuyu tepkisi Aydın'ın Germencik İlçesi'nde, yeni açılacak 6 jeotermal kuyusuna Valilik tarafından verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" raporu CHP'li vekillerin de katıldığı toplantıyla protesto edildi.

Germencik'te jeotermal kuyu tepkisi

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde, yeni açılacak 6 jeotermal kuyusuna Valilik tarafından verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" raporu CHP'li vekillerin de katıldığı toplantıyla protesto edildi. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Biz mecliste siz de burada jeotermale karşı savaş vereceksiniz" dedi.

Aydın Valiliği'nin Turanlar Mahallesi'ndeki 6 jeotermal kuyusu için bir süre önce "ÇED gerekli değildir" raporu vermesi tepkilere neden oldu. Turanlar mahallesi Muhtarı Himmet İzmir, jeotermal kuyuları açılması için verilen bu izinlere tepkilerini dile getirmek için bir toplantı düzenledi. Mahalle kahvesindeki toplantıya CHP Aydın Milletvekilleri Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Fatih Atay, Hüseyin Yıldız ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Mahmut Nedim Barış, Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Nedim Özdamar ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, konuyu TBMM'ye taşıyacaklarını söyledi. Mecliste, jeotermal kuyularıyla ilgili ne yapılacaksa en kısa sürede geken adımları atacaklarını vurgulayan Milletvekili Purçu, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı'nı göreve davet ediyorum. Gözünü para ve rant bürümüş kişiler, köylümüzün, çiftçimizin topraklarını yok ediyorlar. 5 yıl içerisinde hiç kimse burada kalmayacak. Bu toprakların altını komple boşaltıyorlar. Toprağın üstünü de verimsiz hale getiriyorlar. Üstüne üstlük bir de zehirli gazlar yayayarak hastalığa neden oluyorlar. Ama onlar orada koltuklarında oturuyorlar. Enerji Bakanı bunları görmüyor mu, duymuyor mu? Toprağın altını bu şekilde aldıkları sürece beş 10 yıl içerisinde bu topraklarda çok büyük göçükler olacak. Toprağın altından alınan sular yeniden toprağın altına enjekte edilmiyor. Konuyla ilgili bize ne kadar görev düşüyorsa sizlere de o kadar görev düşüyor. Gerekirse hep beraber toplanacağız ve bu durumu protesto edeceğiz. Bu topraklar size atalarınızdan nasıl miras kaldıysa sizde bu toprakları o şekilde çocuklarınıza bırakacaksınız. Biz Meclis'te siz de bu topraklarda jeotermale karşı savaşacaksınız. Buna siz de biz de mecburuz" diye konuştu.

"MASA BAŞINDA NASIL ÇED GEREKLİ DEĞİL RAPORU VERİLİR?"

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın ise, "Meclis'ten evimizin bahçesine kadar, her yere kuyu açma izni vermişsiniz. Jeotermal, meyve, sebzenin bozulmasına ve insanlarda ise kansere neden olmaktadır. Jeotermallerin bize verdiği en büyük sıkıntı toprak işgalidir. Aydın'ın topraklarının yüzde 70'i jeotermal kuyularının işgali altında kalmıştır. Vali, 'ÇED Raporu gerekli değildir' diyor. Valinin, haklarımızı koruması gerekiyor. Ancak, o görevini yapmayıp, sunulan 2 bin jeotermal projesinden yüzde 98'ine 'ÇED Raporu'na gerek yoktur' diye onay vermiştir. Böyle bir şey olamaz. Zeytinimizi, incirmizi kestiler. Hangi yetkili gelip bunları gördü? Gelip, görmeden masa başında nasıl 'ÇED Raporu gerekli değildir' dersiniz" diyerek, tepkisini dile getirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Mahmut Nedim Barış, jeotermalde yaşanan sıkıntıların her geçen büyüdüğüne dikkati çekti.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Nedim Özdamar da "Gelir kaynağı olmaktan çıkan jeotermaller kelimenin tam anlamıyla başımıza bela olmaya başladı" dedi. CHP Aydın milletvekilleri de jeotermalle ilgili yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşması için gerekeni yapacaklarını vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mahmut Nedim Metin Aydın Germencik İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title