Haberler

Gıda Ar-Ge Proje Pazarında Hedef Önümüzdeki Yıllarda Uluslararası Olmak

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin gıda sektöründe yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması ve tarıma dayalı sanayide üretimde hayata geçmesi için bu yıl ilk kez ulusal olarak düzenlediği "Gıda ARGE Proje Pazarı"nda hedef önümüzdeki yıllarda organizasyonu uluslararası katılımlı hale getirmek.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın büyük önem verdiği "Gıda Ar-Ge Proje Pazarı"nda 116 proje sergilenerek sanayici ve ihracatçıların beğenisine sunuldu. Ödül Töreni için 2 saatliğine İzmir'e gelen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ödül töreninde yaptığı konuşmada inovasyon ve Ar-Ge'nin Türkiye için vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.

Devletin Ar-Ge desteklerinin çok avantajlı olduğuna işaret eden Çağlayan, "Avrupa'nın zor duruma girdiği bu ortama rağmen Türkiye 135 milyar dolarlık Türkiye ihracat rekorunu kırdı. Biz millet olarak sanayi ve üretim yapısını değiştirmek durumundayız. Zihin devrimcisi olmak gerekiyor. Dünyadaki pastadan pay almak isteyenlerin sayısı arttı" dedi.

Küresel krizin ticarette davranış biçimlerini değiştirdiğini anlatan Çağlayan, "Yükte hafif pahada ağır bir ihracat yapmamız lazım. Türkiye'nin ihracatta ortalama kg. fiyatı 1.46 dolar iken, Almanya'nın 4.1 dolar, Japonya'nın 3.5 dolar. Ar-Ge ve inovasyona önem vererek ortalama ihraç fiyatımızı arttırmak zorundayız. Aksi takdirde 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapamayız. Bugün Turquality desteği alan 78 firmamızın ortalama ihraç fiyatı 2.14 dolar. Türkiye ortalamasının yüzde 50 üstünde. Ar-Ge'ye yatırım yapan kazanır" diye konuştu.

Türkiye'nin gıda sektöründe dünya markası Ülker'i bünyesinde bulunduran Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, "Gıda Ar-Ge Proje Pazarı"nda proje sahiplerine daha fazla işbirliği çağrısı yaptı.

6 ana sektörde 54 fabrika ile Türkiye dahil 10 ülkede üretim yaptıklarını söyleyen Ülker, "Şu anda istihdam sayımız 30 bine ulaşmış durumda. 2011 yılında 11.6 milyar TL brüt gelirimiz olmuş. Biz uluslar arası lider bir gıda ve içecek şirketi olmayı amaçlıyoruz" dedi.

Ülker'in Türkiye'de ilk Ar-Ge departmanı kuran ve gıda ürünlerini ambalajlayan ilk şirket olduğunu söyleyen Ali Ülker, şirket olarak Ar-Ge ve inovasyona büyük önem verdiklerini 200 kişilik Ar-Ge ve İnovasyon ekibiyle çalıştıklarını kaydetti. Ülker, "Grup olarak, "Sürüden Ayrılmak" modelini benimsedik.

Kalite ve Ar-Ge departmanımızda 200 kişilik bir ekibimiz var. Biz gücümüzü değişimden alıyoruz. Yarınlar için daha güçlü gıda sanayi ve güçlü şirketler için genç girişimcilerden daha fazla çaba bekliyoruz. Daha fazla sizin kapınızı çalmak istiyoruz. Yurt dışındaki yatırımlarımıza ve ortaklarımıza Türkiye'den proje, fikir ve patent de satmak istiyoruz. Üniversite sanayi ve devlet işbirliği önemli. TÜBİTAK ile bu konularda birçok projemiz var. Sizlerden gelecek ilginç projeleri değerlendirmeyi arzu ederiz" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ali Ülker Çağlayan Türkiye Güncel İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title