Haberler

Gıda Fiyatları Tarımsal Üretim Artışıyla Düşer"

Abone Ol

Merkez Bankası'nın, yüksek enflasyonun başlıca nedeni olarak gösterdiği gıda fiyatlarının düşürülmesine ilişkin "ithalat" çözümüne karşılık, üreticilerden de "üretim artışı"na ilişkin öneriler geliyor.

Merkez Bankası'nın, yüksek enflasyonun başlıca nedeni olarak gösterdiği gıda fiyatlarının düşürülmesine ilişkin "ithalat" çözümüne karşılık, üreticilerden de "üretim artışı"na ilişkin öneriler geliyor.

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, fiyat yükselmesinin nedenleri arasında küresel ısınmanın yanı sıra doğru bir tarım politikasının geliştirilememesi olduğunu vurguladı ve "Fiyatları düşürmenin yegane yolu tarımsal üretimi arttırmaktır" dedi.

Özellikle bu yıl Türkiye'de kuraklığın çok ciddi şekilde kendisini gösterdiğini söyleyen Erdoğan, "Konya Havzası gibi bazı bölgelerde çölleşme eğilimi başlamıştır ve buna bağlı olarak buğday benzeri ürünlerde üretim kayıpları yaşandı ve bu da fiyatların artmasında itici bir güç oldu" dedi.

"GEREKİRSE SİYASİ OTORİTEYE BASKI YAPMALI"

Fiyatlarda artışın önüne geçmenin yolunun kesinlikle tarımsal üretimi maksimize etmeye çalışmak ve Türkiye'nin tüm potansiyelini kullanmaktan geçtiğinin altını çizen Erdoğan şöyle devam etti:

"Bunu sağlamak için de, işbirliği içinde çalışarak Türkiye'nin toplam tarımsal potansiyelini nasıl kullanacağını değerlendirmesi gerekmekiyor. Politikaları tespit etmeli ve sonuç almak için siyasi otoriteye yol gösterip gerekirse baskı yapmalıdır. Fiyatları düşürmenin yegane yolu tarımsal üretimi arttırmaktır."

"GIDA ÜRETİMİ ŞU ANDA SOĞUK OLAN BÖLGELERE KAYACAK"

Sorunun sadece Türkiye'de değil küresel ölçekte yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, "Aslında yürütülen tüm projeksiyonlarda 2050 yılına kadar dünyanın önemli bir kesiminde gıda üretiminde ciddi verim kayıpları yaşanması bekleniyor" dedi.

2100 yılına doğru dünyanın tamamında ciddi verim kayıpları yaşanacağı ve gereken önlemler alınmazsa önemli bir gıda krizi yaşanabileceği yönünde endişelerini dile getiren Mehmet Erdoğan, "Orta ve uzun vadede gıda fiyatlarının artması kaçınılmazdır. İklim değişiklikleri ve aşırı sıcaklar nedeniyle gıda üretiminin kuzeye, şu anda soğuk olan bölgelere kayacağı öngörülüyor" ifadelerini kullandı.

REİS: PİRİNÇ VE BUĞDAYDA ÜRETİM ARTIŞI VAR

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de yaptığı açıklamada, "Dünyada, pirinç ve buğday üretiminde geçen yıla oranla üretim artışı var. Kimse fiyat artışı beklentisi içinde olup, stok yapmasın" uyarısınıda bulundu ve ekledi:

"Bu yıl ülkemizde yoğun olarak gündeme gelen kuraklık, kuru gıdayı abartıldığı kadar etkilemedi; iç tüketime yetecek kadar, üretim yapıldı. Fasulye ve pirinç hasadı yapılmaya başladı ve fiyat düşüşünün yüzde 30'ları geçeceği öngörülüyor. Fasulye üretimi yapan bölgelerden aldığımız bilgilere göre, bir önceki yıla göre daha fazla ekim yapıldığı ve iç tüketimi fazlasıyla karşılayacak ürün toplanılması beklenmektedir. Dolayısıyla halkımız, daha ucuza fasulye tüketecektir. Kuru fasulye ithalatında gümrük vergisi uygulaması, fiyat artışına neden olmaz." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Merkez Bankası Mehmet Erdoğan Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title