Gıda Sektöründe Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, yeni yılda 7 gıda sektöründe ürün doğrulama ve takip sistemine geçileceğini belirtti.
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, yeni yılda 7 gıda sektöründe ürün doğrulama ve takip sistemine geçileceğini belirterek, ürünlere yapıştırılacak etiketlerin, Maliye Bakanlığı'nın bandrol sisteminden 2 bin 500 kat pahalı olacağını iddia etti.
Yılmaz, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar ve MHP Mersin Milletvekili Ali Öz ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bal, bebek maması, çay, bitkisel yağ, alkollü içecekler, takviye gıdalar ve enerji içeceklerine yeni yıldan itibaren bir etiket yapıştırılacağını, tüketici tarafından satın alındıktan sonra açılacak etiketteki 16 haneli rakamın internetten ya da kısa mesaj yoluyla iletilmesi halinde ürünün sağlıklı olup olmadığının bildirileceğini anlattı.
Üreticilerin kullanmak zorunda olacağı etikette yer alan rakamla bildirilen muhteviyatı, üretim ve son kullanma tarihi gibi bilgilerin zaten ürün etiketlerinde bulunduğunu ifade eden Yılmaz, uygulamanın "birilerine peşkeş çekilmek amacı taşıyan planlı bir oyun" olduğunu öne sürdü.
Üreticilerin, bu etiketleri bakanlığın belirlediği bir firmadan alacağını ve ürüne yapıştıracağını belirten Yılmaz, bu etiketleri satmaya yetkili firmanın belirlenmesi için ihale açılıp açılmadığı, ihalenin nerelerde ilan edildiği, kaç firma katıldığı, kazanan firmanın ne zaman kurulduğuna ilişkin yazılı soru önergesi verdiğini söyledi.
Yılmaz, etiketlerin fiyatının hala belirlenmediğini, ancak tanesinin 6 kuruş olacağının söylendiğini ifade ederek, Maliye Bakanlığı'nın bandrol sisteminde 1000 adet etiketin 2.7 kuruş maliyetle firmalara satıldığını, ürün doğrulama ve takip sistemi etiketlerinin bandrolden 2 bin 500 kat pahalı olacağını iddia etti.
Yılmaz, firmanın etiketlerden kazanacağı paranın 600 milyon lira civarında olacağını ileri sürerek, bu maliyetin tüketiciye zam olarak yansıyacağını söyledi.