Giresun'da 'Isırgan Dünyası' Projesi
Giresun Valiliği ile Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) ilginç bir projeyi hayata geçirmek için ilk adımı attı.
Giresun Valiliği ile Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) ilginç bir projeyi hayata geçirmek için ilk adımı attı. Bölgede çok yaygın olarak yetişen ısırgan bitkisinin, başta tekstil olmak üzere tıp, kozmetik gıda sektörlerine kazandırılması amacıyla, 'Isırgan Dünyası' projesi başlatıldı.
Bir bahçede projeyle ilgili açıklamalarda bulunan KARDOĞA Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Adanır, ısırgan bitkisinin dünyada özel olarak yetiştirilerek birçok alanda kullanıldığını hatırlattı. Bölgede ve Giresun'da kendiliğinden yetişen ısırgan otu ile kültürel geçmişleri bulunduğunu kaydeden Adanır, "Son yıllarda bahçelerde ısırganı görünce kaçıyor, gerekirse de kurutmak için ilaçlıyoruz. Bu proje ile ısırgan bitkisiyle yakınlaşmaya çalışacağız. Dünyada kozmetikten tıpa, gıdadan giyime kadar her alanda kullanılan bir bitki. Giresun'u fındıkta olduğu gibi ısırganda da cazibe merkezi yapmak için yola çıktık" dedi.
İÇERİĞİ ÇOK ZENGİN
Proje danışmanı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan da, ısırgan otunun Karadeniz bölgesine, özellikle de Giresun'a özel bir bitki olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Isırgan, çok zengin içeriği nedeniyle özeldir. Tohumlarından yapraklarını, saplarındaki liflerine ve kökteki yapısına kadar her şeyi kozmetik sanayinde, tekstil sanayinde, tıbbi bitki olarak, yağ bitkisi olarak birçok yönde kullanılmaktadır. Yine yemek kültüründe, içecek kültüründe de çok özel bir yeri vardır. KARDOĞA' nın başlattığı 'Isırgan Dünyası' projesi üzerinde çalışıyoruz."
BİLİNMEYEN BİRÇOK YÖNÜ VAR
OMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Selim Aytaç ise, ısırganın Karadeniz bölgesinde yerel olarak mutfaklarda belli şekillerde yer aldığını ama bunun yanında bilinmeyen birçok yönünün de bulunduğu belirterek, "Taze sürgünlerinden salata, köklerinden ilaç, tohumundan elde edilen yağ ile değişik masaj yağları veya bazı kremlere katılmak suretiyle haricen sürülen tıbbi ilaçlar yapılabilmektedir. Son yıllarda tıp literatüründe ısırgan bitkisine çok rastlanılmakta, ısırgan tohumlarından bazı ilaçlar yapılmaktadır. Şampuanı ve taze sürgünlerinden yapılan çayı tüketilmektedir. Çayı bir keyif olarak değil de aynı zamanda sakinleştirici ve içindeki antienflamatuar maddeler nedeniyle kas gevşetici olarak da değerlendirilmektedir" dedi.
NAPOLYON'UN ORDUSU KULLANDI, JAPONLAR HİMALAYA ISIRGANINI İŞLİYOR
Proje çalışmaları için Giresun'da bulunan Kayseri'deki bir tekstil firmasının Ar-Ge direktörü Aykut Çam da, geçmiş yıllarda askerlerin giysilerinde ısırgan lifinin kullanıldığını belirterek şöyle konuştu:
"Isırgan, Napolyon' un ordusunda tüm askerlerin giyiminde kullanılan bir malzeme. Almanya, İngiltere ve Fransa'da çok yaygın kullanılan bir lif. Eskiden Alman ordusunun bütün giysilerinde ısırgan kullanılmış. Dünyada ısırgana halen ilgisi olan markalar var. Japonya'da bir firma Himalaya ısırganını kullanarak ürün satıyor. Biz de geçmişte kot kumaşında ısırgan lifi kullandık. Isırganın çok geniş anlamda sanayileşmesi belki zaman isteyen bir şey ama küçük çaplı özel işler yapılabilir. Isırgan el tezgahlarında dokunabilir. Özelikle geçmişteki gibi yüksek dayanıklı, antibakteriyel ve klimatik özelliklerini ön plana çıkarılarak tekstil ürünleri yapılabilir." Proje çalışmaları önümüzdeki günlerde saha çalışmalarıyla devam edecek. - Giresun