Haberler

Girişimcilerden Gençlere Altın Öğütler

Güncelleme:
Abone Ol

BKK Gençlik Meclisi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ''İşini Şansa Bırakma Zirvesi', iş dünyasından uzman isimlerin konuşmacı olarak katıldığı oturumlarla devam ediyor.

BKK Gençlik Meclisi İstihdam ve Kariyer Çalışma Grubu tarafından organize edilen '3. İşini Şansa Bırakma Zirvesi'nde, Turkticaret.net İcra Kurulu Başkanı Murat Yanıklar, Binted Genel Müdürü Birgül Yıldız Günay ve ıslak mendilin mucidi Ataman Özbay tecrübelerini gençlerle paylaştı.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Gençlik Meclisi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen ''İşini Şansa Bırakma Zirvesi', iş dünyasından uzman isimlerin konuşmacı olarak katıldığı oturumlarla devam ediyor.

BKK Gençlik Meclisi İstihdam ve Kariyer Çalışma Grubu tarafından bu yıl 'Girişimcilik' temasıyla organize edilen '3. İşini Şansa Bırakma Zirvesi', gençlerin yoğun katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda sürüyor. Zirve kapsamında Turkticaret.net, Ceva, Etcoma, Barida, Durmazlar, Özdilek, Hastavuk, Yeşilova Holding, İş-Kur, Zirve Dershanesi, Kaledonya, Kuru Kahveci, Binted, Faveo, Bilge Adam, Yds Akademi, EF Yurtdışı Dil Kurslar, Murat Eğitim Kurumları ve Medikalpark firmaları tarafından stant açılarak gençlerin başvurularını kabul etti.

"Düşündüğünüzü bir şekilde hayata geçirmelisiniz"

Gençlerin doğru bir kariyer planlaması yapabilmeleri ve iş dünyasının uzman isimleriyle buluşmalarını amaçlayan zirvenin ilk oturumunda Turkticaret.net İcra Kurulu Başkanı Murat Yanıklar tarafından sunum yapıldı. BKK gençlik Meclisi tarafından düzenlenen zirvenin, kalabalık, sahiplenme, organizasyon bakımından çok başarılı olduğunu söyledi. Hayatı hakkında katılımcılara bilgi veren Murat Yanıklar, Turkticaret.net projesinin gelişim sürecini aktardı. Çocukluğundan beri kendi işini kurmayı hayal ettiğini, küçük yaşlarda pazarlarda torba, simit sattığını anlatan Yanıklar, bunun kendisine iş hayatında önemli kazanımlar sağladığını belirtti. Üniversite okuduğu yıllarda internetin Türkiye'ye geldiğini, laboratuvarda interneti kullanan ilk öğrencilerden olduğunu dile getiren Yanıklar, bunun kendi nesli için bir şans olduğunu söyledi. Mezun olduktan sonra bir yatırımcıyla beraber 10 bin dolar sermayeyle kendi işini kurduğunu anlatan Yanıklar, "Turkticaret.net projesini 1999 yılında hayata geçirdim. İlk bir sene projenin ne olduğunu anlatmaya çalıştık. 2001 krizinde çok düşük fiyatlarla reklam yapmaya başladık. Krizin fırsatlarını iyi değerlendirdik. Şuanda Turkticaret.net'in Türkiye genelinde 400 bin üyesi var. 180 bin müşterimiz var. Bunun yanında ayda 23 milyon kullanıcıya ulaşan reklam platformumuzu oluşturduk. Ardından webtv projesine başladık. Herkese kendi televizyonunu kurma imkanı sunduk. Bir yıl içinde 70 bin kanala ulaştık" dedi.

İnternet sektöründe artık eskisi gibi fırsatlar olmadığını, ciddi finansal desteklere ihtiyaç duyulduğunu belirten Yanıklar, gençlere tavsiyelerde bulundu. Girişimci için en temel ölçünün, basit düşünüp pratik olmak olduğunu dile getiren Yanıklar, şunları söyledi;

"Günümüz işletmelerin en önemli konusu da hızlı olmaktır. Çok hızlı gelişirken ve değişirken esnekte olmalıyız. Girişimcilikte hatalardan birisi de düşüncenin uygulamaya geçmemesidir. Düşündüğünüzü bir şekilde hayata geçirmelisiniz. Hata yapsanız da en büyük pişmanlıklarınızdan olmayacaktır. Girişimciliğin önündeki en temel engellerden birisi, garantici aile yapımızdır. Bu engelleri neler başarabileceğimizi anlatarak ve göstererek aşmalıyız. Engelleri aşmak girişimcinin en temel görevlerindendir. Başladıktan sonra en büyük engel ise, finans desteği bulamamaktır. Yıldız olarak gördüğünüz bir iş alanına sermaye veya finans bulamıyorsanız, nakit oluşturacak işler yapmalısınız. Yani çözümü kendiniz bulmalısınız".

"Girişimci, elinden gelenin fazlasını yapan kişidir"

Günün ikinci oturumunda ise Büyükşehir iştiraklerinden olan Binted Genel Müdürü Birgül Yıldız Günay tarafından sunum yapıldı. Programı düzenleyen BKK ve BKK Gençlik Meclisi gönüllülerine teşekkür eden Birgül Yıldız Günay, girişimciliğin önemli bir kavram olduğunu anlattı. İnşalar arasında elinden geleni yapanlar ile elinden gelenin fazlasını yapanlar bulunduğuna dikkat çeken Günay, "Girişimci, elinden gelenin fazlasını yapan kişidir. Artık insanlar başka gezegenlerden toprak satışına başladı. Bu girişimciliktir. Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Daha dün daktilo kullanılırken artık bilgisayarlar var. Yapılmayacak bir şey yoktur. Türk milleti olarak birbirimizin farkına varabilirsek çok şey yapabiliriz. Facebook, twitter gibi kurumlar çok kısa sürede milyon dolar değerlere ulaştı. Bunları aslında bizler de yapabilirdik. Sadece düşünmek ve istemek gerekiyor. Çok okumalıyız ancak seçici de olmalıyız" diye konuştu.
Okulu bitiren gençlerin mutlaka İşkur'a başvuruda bulunmasını tavsiye eden Günay, KOSGEB tarafından mezun alup işini kurmak isteyenlere verilen 30 bin TL'lik hibenin de değerlendirilmesini önerdi. Ekip olarak çalışmanın önemini anlatan Günay, yol arkadaşının da iyi seçilmesini istedi. Günay, gençlerin hayatlarını iyi planlamasını da tavsiye etti.

"Islak mendilin dünyaya yayılmasını biz sağladık"

Zirvenin üçüncü oturumunda ise ıslak mendilin mucidi Ataman Özbay bir sunum yaptı. Hayat tecrübelerini gençlerle paylaşan Özbay, fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini, 7 yaşında gazete satarak iş hayatına atıldığını dile getirdi. Hem okuyup hem çalıştığını kaydeden Özbay, eczacılıktan para kazanıldığını duyunca bu bölümü okumaya karar verdiğini söyledi. Üniversitede hocasına aşık olduğunu ve 26 yaşında evlendiğini belirten Özbay, o günlerde zorluklar çektiklerini ve Hayrabolu'ya taşındıklarını, burada ilk eczanelerini açtıklarını ifade etti. Askerden geldikten sonra bir eczane daha açtığını, ardından gazete matbaası açtığını anlatan Özbay, "Vergi rekortmeni oldum. Oradan ayrılmadım ve 22 sene vergi rekortmeni oldum. Arkasından bölgede yapabileceğimiz en iyi işlerden olan yağ fabrikası açtık. İşlerimi büyütünce İstanbul'a taşınmanın zamanı geldiğini anladım ve ailem ve çocuklarla taşındık. Eşime eczane açtım. Boş durmadım ve 1985 yılında Türkiye'de ilk nakit parayla alışveriş yapan toptancı oldum. 10 kişiyle başladığım işte, bir yılda 3 bin metrekareye depoya geçtim. Türkiye'nin en büyük depocusu oldum. Daha sonra kendi işimi yapmaya karar verdim. Kendi makinemi kurdum. Günde 3 bin tane mendil yapıyordum. Sonra 20 bin metrekarede fabrika oldu. 3.5 milyon dolar stabilizasyonuna harcadım. Dünyanın en büyük ıslak mendilini yaptım. Bugun ıslak mendilin dünyaya yayılmasına ve ıslak mendilin tutmasını biz sağladık. Eşimin hasta olduğunu anladıktan sonra Fabrikayı Eczacıbaşı'na sattım" dedi.

Hayatında yanlış kararlar aldığını fakat mücadeleden vazgeçmediğini ifade eden Özbay, gençlerin mücadele gücünü hiçbir zaman kaybetmemesini istedi.

Konuşmaların ardından BKK Başkanı Semih Pala ve BKK Gençlik Meclisi yürütme kurulu üyeleri tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Murat Yanıklar Birgül Yıldız Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title