Gladyatör Böcek Yetiştiriliyor
Ormanları ciddi bir şekilde tahrip eden çam kese böceğini ortadan kaldırmak için biyolojik yöntem kullanılıyor.
Ormanları ciddi bir şekilde tahrip eden çam kese böceğini ortadan kaldırmak için çalışma yapan İstanbul Orman Müdürlüğü, biyolojik yöntem kullanmaya başladı. Ormanları tahrip eden çam kese böceğini ortadan kaldıran yırtıcı böcekler (Gladyatör) Büyükada'da yetiştiriliyor.
İstanbul Orman Müdürlüğü, ağaçlara zarar veren kimyasal müdahalenin yerine laboratuvarda ürettiği yırtıcı böceği (Gladyatör) doğaya salıyor. Laboratuvarda özel kutularda yumurtlayan yırtıcı böceği, ardından başka bir odada kuluçkaya bırakılıyor. Kuluçka döneminden çıkan larvalar da, daha sonra yetişkin böcek olduklarında doğaya bırakılıyor.
Gladyatör böceği laboratuvarı hakkında bilgi veren Adalar Orman Bölge Şefi Seval Aktaş, "Bunları yetiştirmemizin amacı, çamlarda bulunan çam kese tırtılına karşı biyolojik mücadele kapsamlıdır. Yırtıcı böceği, çam kese tırtıllarını parçalayarak yok ediyorlar, yiyorlar. Kimyasal mücadele kullanmıyoruz. Çünkü kimyasal mücadeleler diğer canlılara zarar verdiğinden biyolojik mücadele kapsamında yırtıcı böcekleri üretiyoruz. Bu kapta yumurtlama gerçekleştiriyor yırtıcı böcekler. Yumurtlama döneminde bir böcek her gün ortalama yüz tane yumurta bırakabiliyor. Burada ürettiğimiz yumurtaları diğer bölümdeki yumurta kabına alıyoruz. Orada larvalar kurtçuklar yetişiyor. Onları da daha sonra bir kaba alarak böcek haline getiriyoruz. ve adamızda risk görülen yerlere bırakıyoruz" şeklinde konuştu.
İstanbul'da sadece Büyükada'da yırtıcı böcek laboratuvarı olduğunu ifade eden Aktaş, "Burada da oluşturmamızın sebebi, Büyükada'nın yüzde 53'ünün ormanlarla kaplı olması. Ayrıca burada orman ve yaşam alanı iç içe ve dışarıdan gelen günübirlik ziyaretçiler sürekli ormandalar. İnsanların teması bu böceklerle çok fazla olmaktadır. Bu yüzden mücadele kapsamında Büyükada'da laboratuvar kurmayı tercih ettik" dedi. - İSTANBUL