'Göç Yorgunu' Şahin Doğaya Bırakıldı
Kars Kent Ormanı'nda piknikçiler tarafından bulunan ve götürüldüğü Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'nde 'göç yorgunu' teşhisi koyulan şahin, bir hafta süren tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.
Kars Kent Ormanı'nda piknikçiler tarafından bulunan ve götürüldüğü Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'nde 'göç yorgunu' teşhisi koyulan şahin, bir hafta süren tedavisinin ardından doğaya bırakıldı.
Kent Ormanı'nda hayvanseverler tarafından bulunan arı şahinin göç yolunda yorgun düştüğünü belirten Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, KAÜ Yaban Hayatı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındıktan sonra beslenme ve tedavisi yapılan hayvanın sağlığına kavuştuğunu söyledi. Çoban, 'Dünya Biyo Çeşitliliği Günü'nde doğaya bıraktıkları arı şahinin, bu bölgede görülen ve üniversitenin kampüsündeki 156 kuş türünden birisi olduğunu ifade etti.
"ROTASI ORTAYA ÇIKACAK"
Çoban, şahinin göç sırasında Kars'tan Avrasya'ya doğru gittiğini de kaydederek, "Ulusal Halkalama Programı gereğince kuşun ayağına Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edildiğini gösteren notların yer aldığı halka takıldı. Bu kuş dünyanın başka bir yerinde yakalanırsa Türkiye'den geçtiği ve tedavi edildiği bilinmiş olacak. Böylece arı şahininin göç rotası ortaya çıkacak" dedi.
"MEYVEYİ SEVİYOR"
KAÜ Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Veteriner Hekim Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ise 'göç yorgunu' teşhisi konulan şahinin bir hafta süren yoğun bakım ve besleme sonrasında iyileştiğini bildirdi. Şahinin anlamlı bir günde doğaya bırakıldığını vurgulayan Doç. Dr. Uzlu, "Umarım bundan sonra göç serüveninde daha dinç ve daha enerjik olarak yoluna devam edecektir. Şu anda sağlığı ve fizyolojik bütün verileri çok iyi. Bu hayvanın beslenme alışkanlığı diğer şahin türlerine göre biraz farklı. Çünkü kendisi etten meyveye kadar bulabildiği bütün gıdaları tüketmekte. Sezonun ilk kayısısından tutun elmaya, muzdan değişik hayvan etlerine kadar bir çok gıdayla besledik. Meyveyi fazla seviyor" dedi.
Yaban Hayatı Koruma Kontrol ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Özba da, "Kars bölgesi ve çevresindeki yaralı kuşlar olmak üzere, değişik yaban hayvanları rehabilite ediliyor. Tedavileri tamamlanan hayvanlar yeniden doğaya bırakılıyor. Bu yıl 8 şahin, 17 kınalı keklik, 1 doğanı iyileştirip doğaya bıraktık" diye konuştu. - Kars / Merkez