Göçük Altında Kalan 9 Ceset, 1 Yıldır Bulunamadı
Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ndeki Çöllolar Kömür Sahası'nda meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişinin cesetlerine, aradan 1 yıl geçmesine rağmen henüz ulaşılamadı.
Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ndeki Çöllolar Kömür Sahası'nda meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişinin cesetlerine, aradan 1 yıl geçmesine rağmen henüz ulaşılamadı.
Çöllolar Kömür Sahası'nda 6 ve 10 Şubat 2011'de iki kez meydana gelen göçük altında kalan işçiler; Yaşar Alkaya ile Ruşen Demir'in cesedi bulunurken Jeoloji mühendisi Halil Tatlı, makine mühendisi Cuma Yıldırım, maden mühendisi Nail Yılmaz, makine operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, dozer operatörü Adnan Demir, drenaj işçisi Aydoğan Polat ile topograf Tuğran Gökhan'a ulaşılamadı. Yaklaşık 50 milyon metreküp toprağın kaydığı bölgede bugüne kadar yapılan arama kurtarma çalışmasında kayıp 9 kişinin cesetleri bulanamadı. Göçük altında kalan 9 kişinin cesetlerine olayın üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ulaşılamaması ailelerin tepkisine neden olurken Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma ise devam ediyor. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca göçükle ilgili bir rapor hazırlandığını, raporun da soruşturmayı yürüten Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini bildirildi. Ancak raporun içeriği hakkında soruşturmanın devam etmesi nedeniyle açıklama yapılmadı.
ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
EÜAŞ Genel Müdürlüğü, üzerinden 1 yıl geçen göçükle ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Heyelanların hemen akabinde ocakta gerekli tüm arama kurtarma çalışmaları ilk etapta yaklaşık 100 kişilik AKUT ekibiyle yapılmıştır. MTA, özellikle metal ve boşlukların tespiti için sahada jeofizik araştırma yapmıştır. GSM operatörleri tarafından cep telefonlarından sinyal almak için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Ocak içerisinde canlı bulma ve ölü bulma köpekleriyle saha komple taranmıştır. ASELSAN bölgeye gelerek seçmeli çağrı ve telsiz numaralarına bağlı arama çalışmaları yapılmıştır. 2 askeri helikopter ile saha 4 gün boyunca sürekli taranmış, havadan fotoğraflama yapılarak fotoğraflar üzerinde saha incelenmiştir. Arama kurtarma çalışmalarına yönelik halen devam eden heyelan bölgesine su girişinin önlenmesi, gözlem istasyonlarıyla sahanın stabilitesinin takibi, sahada hem yer altı hem de yerüstü drenaj faaliyetleri gibi faaliyetler ise gerek kurumumuz ve gerekse yüklenici firma tarafından konusunda uzman kurum ve kuruluşlarca yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca yüklenici firma tarafından yapılan ve yakın zamanda tamamlanan göçük alana arama-kazı ve sondaj faaliyetlerinden ise henüz sonuç alınamamıştır." - Kahramanmaraş / Afşin