Gökçeada'nın Enerji Hattı Yenileniyor
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ne ana karadan ulaşan, denizin altındaki kabloda meydana gelen arızanın onarımı için kablo gemileri 20 metre uzunluğundaki 'Storm Knight' ve 40 metre uzunluğundaki 'Garganey' çalışma başlattı.
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ne ana karadan ulaşan, denizin altındaki kabloda meydana gelen arızanın onarımı için kablo gemileri 20 metre uzunluğundaki 'Storm Knight' ve 40 metre uzunluğundaki 'Garganey' çalışma başlattı.
Türkiye'nin en büyük adası olan Gökçeada, geçtiğimiz kış mevsiminden sonra 21 Aralık Pazartesi günü de anakaradan gelen deniz altındaki enerji hattında meydana gelen arıza nedeniyle elektriksiz kaldı. Yaklaşık 3 saat elektrik verilemeyen Gökçeada'da, onarımın uzun süreceği anlaşılması üzerine, 6 jeneratör devreye alınarak elektrik verilmeye başlandı. Denizin altındaki enerji hattında meydana gelen arızayı onarmak için 20 metre uzunluğundaki kablo gemisi 'Storm Knight' ve 40 metre uzunluğundaki 'Garganey' çağırıldı. Gökçeada Kefaloz Mevkisi'ne ulaşan gemiler, bu sabah saat 07.00'de onarım çalışması başlattı. Anakaradan Gökçeada'ya ulaşan denizin altındaki enerji hattının 8 ayrı parçadan oluştuğu, arızanın meydana geldiği 2 kilometrelik enerji hattının yenileneceği öğrenildi. Onarım çalışmasının Pazar günü tamamlanması ve Gökçeada'ya yeniden elektrik verilmesi planlanıyor.
"PROBLEMLERE İVEDİ ÇÖZÜM BULAMAMAMIZ DÜŞÜNDÜRÜCÜ"
MHP'li Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, enerji hattının uzun yıllardır problemli olduğuna dikkat çekti. Başkan Çetin, "Kuzey Ege'nin incisi Gökçeada'yı, turizmi ve doğa sporları, organik tarımı ile konuşmamız gerekirken, bugün anakaradan, denizin altından gelen enerji hattının defalarca kopması sonucunda uzun süreli elektrik kesintisi gibi bir problemi konuşuyor olmamız utanç verici. Gökçeada'da mevcut hava koşulları da çok uygun. Bu kadar uygun koşullarda bile bu hat koptu. Bir süredir elektrik kesintisi yaşıyoruz ve bunun iki, üç gün daha devam etmesi bekleniyor. Bu süreç içerisinde Gökçeada'yı jeneratörler ile beslemeye çalışıyoruz ve günlük 8-10 ton arasında mazot sarfiyatımız var. Gökçeada, anakaradan 14 mil uzaklıkta ve Türkiye'nin en batısında. 21. Yüzyıl'da bu koşullarda yaşıyor olmamız ve bu problemlere ivedi şekilde çözüm bulamayışımız düşündürücü. Bu konuda bütün yetkililerden, Gökçeada'da yaşayan nüfusun olmazsa olmaz temel sorunlarının çözümü konusunda daha hızlı hareket etmelerini istiyoruz. Bundan sonra umut ediyoruz böyle bir elektrik kesintisi ile karşılaşmayız" dedi.
Gökçeada İlçesi enerji ihtiyacını karşılayan 1989 yılında anakaradan Gökçeada Kumlimanı'na tesis edilen 34.5 kV denizaltı kablosunda 21 Aralık Pazartesi günü saat 11.25'te arıza meydana gelmişti. Arızanın yapılan tespit çalışmaları ile Gökçeada Kefaloz mevkiinden karadan yaklaşık bin 300 metre mesafede denizin altında olduğu ortaya çıkmıştı. - Çanakkale