Gökyüzünün Demir Kartalları
Serdar Açıl - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelede en önemli vurucu gücü olan taarruz helikopteri pilotlarının da yetiştirildiği Kara Havacılık Okul Komutanlığı, kapılarını Anadolu Ajansı'na (AA) açtı.
Serdar Açıl - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelede en önemli vurucu gücü olan taarruz helikopteri pilotlarının da yetiştirildiği Kara Havacılık Okul Komutanlığı, kapılarını Anadolu Ajansı'na (AA) açtı.
Helikopterler, terörle mücadelede silahlı kuvvetlere önemli bir üstünlük sağlıyor. Bazen kimsenin girmeye cesaret edemediği vadilerde teröristleri ateş altına alan pilotlar, kimi zaman da çatışmanın tam ortasına, ayakta bile durmanın zor olduğu yerlere indirme yapıyorlar.
Terörle mücadelede ön saflarda yer alan helikopter pilotları, Ankara Güvercinlik'te, Tuğgeneral Fatih Bengi'nin komuta ettiği Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nda yetiştiriliyor.
1948 yılında Polatlı'da topçu okulu bünyesinde hava grubu olarak kurulan Kara Havacılık Okul Komutanlığı, 1958'de kara ordusu havacılık okulu adıyla Güvercinlik meydanına taşındı. 1966'ya kadar sadece uçak pilotu ve teknisyen yetiştiren okul, helikopterin TSK envanterine girmesiyle bu alanda da faaliyet göstermeye başladı.
Kara Havacılık Okul Komutanlığı, 1990'lardan itibaren taarruz helikopterlerinin envantere girmesiyle yetiştirdiği gözü pek taarruz helikopter pilotları ile terörle mücadelede etkili görevler yerine getirdi.
-Dünyanın en önemli okullarından biri-
Kara Havacılık Okul Komutanlığı, dünyanın en önemli kara havacılık okullarından biri olarak gösteriliyor. Okulda, ileri teknolojiler kullanılıyor ve titizlikle hazırlanıp her yıl yenilenen programlarla, gece gündüz demeden her türlü arazi ve hava şartında harp edecek pilotlar yetiştiriliyor.
Verilen eğitimin kalitesi nedeniyle çok sayıda yabancı ülke, bu okulu tercih ediyor ve ücreti karşılığında personelini eğitim almak üzere Kara Havacılık Okul Komutanlığı'na gönderiyor.
Kara Havacılık Okul Komutanlığı, sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na değil Deniz Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na da pilot ve teknisyen yetiştiriyor.
-Kırmızı Fular-
Kara Harp Okulu'ndan mezun olup havacı olmak isteyen kursiyerler, 1 yıl sürecek zorlu eğitime AB-206 tipi helikopterlerle başlıyorlar.
Uzun süren teorik eğitimlerin ardından öğretmenleriyle uçup deneyim kazanan pilotlar, yalnız uçacak deneyimi edindikten sonra "kırmızı fular" takmaya hak kazanmak için yalnız uçuyorlar.
AB-206'nın ardından UH-1 genel maksat helikopterini kullanmaya başlayan pilotlar, okulda her türlü şartta başarıyla uçabilecek şekilde yetiştiriliyorlar.
"Emercensi" tabir edilen acil durum eğitimleri de alan kursiyerler, olası bir teknik arıza veya saldırı durumunda ne yapmaları gerektiğini en iyi şekilde öğreniyor.
Bu temel eğitimin ardından kıtalarına giden pilotlar, belirli bir uçuş tecrübesine ulaştıktan sonra uzun yıllar görev yapacakları Sikorsky, Cougar, Cobra ve Süper Cobra ile de uçup atış eğitimi alıyorlar.
Bu yıl 135 pilotun mezun edilmesi, 93 ayrı dönem halinde açılacak kurslarda ise bin 84 personele eğitim verilmesi planlanıyor.
-Dünyada sadece ABD ve İngiltere'de var-
Kara Havacılık Okulu'nda en ileri eğitim olanakları kullanılıyor. Benzeri sadece ABD ve İngiltere'de bulunan simülasyon merkezinde pilotlar, uçuş ve gerçek helikopterle verilemeyecek acil durum eğitimleri alıyor.
Havelsan tarafından tamamen milli kaynaklarla yapılan simülatörlerde en kötü senaryolar canlandırılıyor ve kursiyerler, teknik arızadan saldırıya kadar acil durumlarda ne yapmaları gerektiğini öğreniyor.
Simülatörler Skorsky helikopterine ait. Edirne'den Kars'a kadar, şehirleri, dağları ve vadileriyle Türkiye coğrafyasının bire bir simüle edildiği sistem sayesinde pilotlar, gece gündüz, yaz kış her şartta uçmayı tecrübe ediyor.
Kursiyerler simülatörlerde gece uçuşunun yanı sıra, görüşün sıfıra düştüğü karlı ve sisli havalarda "aletle uçuş" diye tabir edilen görmeden uçuş eğitimini de alıyorlar.
Simülasyonda şartlar sık sık değiştirilip pilotun sınırları zorlanarak baskı altında karar verip uygulama refleksi güçlendiriliyor.
Helikopter Simülasyon ve Eğitim Merkezi'ne, Cougar ile TUSAŞ ve AgustaWestland tarafından ortak üretilen Türk taarruz, taktik ve keşif helikopteri T-129 Atak'ın da simülasyon cihazlarının getirilmesi planlanıyor.
-Teröristlerin korkulu rüyası-
Terörle mücadelede vurucu güç olarak en önde yer alan taarruz helikopterlerinin pilotları, Kara Havacılık Okul Komutanlığı'nın yetiştirdiği en seçkin pilotlar arasında yer alıyor.
Taarruz helikopteri pilotları, yüksek ateş gücüyle sarp arazilerde teröristlere saklandıkları yerleri dar ediyor. Yürümenin bile zor olduğu araziye indirme yapan genel maksat helikopteri pilotları, terörle mücadelede Mehmetçiğin yüzünü güldürüyor.
Taarruz helikopter pilotluğu uzun görev süreleri ve stresi nedeniyle helikopter pilotluğunda belirli bir tecrübeye ulaşanlar arasından uygun niteliklere sahip olanlardan seçiliyor.
Taarruz helikopterleri yakın hava ateş desteği, hava hücum harekatının desteklenmesi, silahlı keşif, hava muharebesi, düşman hava savunmasının bastırılması, yer birliklerinin ve konvoylarının himayesi gibi görevleri yerine getiriyor.
-En zor görev-
"Biz büyük bir aileyiz" sloganıyla hareket eden helikopter pilotları birbirine çok sıkı bağlı. Türk pilotları dünyanın en iyi kara havacılık pilotları arasında gösteriliyor. Operasyona katılmayan, muharebeye girmeyen helikopter pilotu yok, ancak pilotlar için en zor görev çatışmalarda şehit düşen Mehmetçiği taşımak. Yaralı bir askeri hastaneye ulaştırmak ise pilotlar için en zor sınavlardan biri.
Helikopter pilotları sadece terörle mücadelede değil, doğal afetlerde de önemli görevler üstleniyor. Selde mahsur kalan vatandaşları kurtarmak, kaybolan bir dağcıyı aramak onların görevleri arasında. Doğum yapmak üzere olan bir anneyi hastaneye yetiştirmek de onları en çok mutlu eden görevlerden biri.
Zaman zaman gündeme gelen "Helikopterler geç intikal etti, hava şartları uygundu, ama helikopter desteği sağlanmadı" eleştirileri ise helikopter pilotlarının en büyük üzüntüsü.
Yayıncı: Ziver Büyüktaş - ANKARA