Haberler

Gölcük Tabiat Parkı'nda Gölü Sazlıklar Sardı

Güncelleme:
Abone Ol

Bolu Gölcük Tabiat Parkı'nda kesilen sazlıklar büyüyerek daha geniş bir alana yayılmaya başladı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, "Sazlıkların bilinçsizse kesilmesi üremelerini artırır. Doğal dengeyi bozdular" dedi.

Çam ormanları arasında saklı, manzarasıyla büyüleyen Gölcük Tabiat Parkı'nda gölde bulunan sazlıklar geçtiğimiz aylarda temizlendi. Göle giren ekipler sazlıkları kökünden kopartarak gölü temizledi. Sazlıkların temizlenmesinin ardından sazlıklar bu kez normal kapladığı alandan daha fazla alana yayılarak, gölü tehdit etmeye başladı. Büyüyen sazlıkların göl yüzeyinde dağılışı dikkat çekerken Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, bilimsellikten uzak bir şekilde sazlıkların temizlenmesinin sazlıkların üremesini hızlandıracağını söyledi.

Gölcük Tabiat Parkı'na bir sürü müdahale olduğunu belirten Prof. Dr. Külköylüoğlu, "Bir sürü müdahale oldu ve hepsi birbini tetikliyor. Bu sazlıklar daha da çoğalacak. Kesilen sazlıklar normalinin iki-üç katı daha da çoğalacak. Doğal dengeyi bozdular. Zaten doğal olmayan bir gölü iyice içinden çıkılmaz bir hale soktular. Bilimsellikten uzak bir şekilde onları köklerinden yada ortalarından kestiler. Bilinçsiz bir şekilde bu işlemi gerçekleştirdiler. Bu nedenle de oranın endemik yapısını bozdular ve daha da bozulmaya devam edecek. Nedeni şu; Eğer siz sazlıkları keserseniz ve bu şekilde keserseniz üremeyi daha da hızlandırırsınız ve şu an bunu yaptılar" diye konuştu.

HAYVANLARIN YUVALARI BOZULDU

Prof.Dr. Külköylüoğlu, sazlıkların kesilerek endemik türlerin ve hayvanların yuvalarının da yok edildiğini vurguladı. Prof. Dr. Külköylüoğlu, "Bir kere o sazlıkların arasında yuva yapan kuşlar var, böcekler var, balıklar var. Orada yaşayan bir sürü su canlıları var ve bunların hepsini yok ediyorsunuz. Siz oraya iyilik değil, kötülük yapıyorsunuz. Sazlıklar tamamen gölü kaplamaz ama onların zamanları var. Kökleri 2-3 metreye kadar gidip orada popülasyon yapabilir" dedi.

NİLÜFER EKİLMESİNE TEPKİ

Geçtiğimiz ay göle dikilen nilüferlerin gölün doğal yapısına zarar verdiğini söyleyen Prof.Dr. Külköylüoğlu, "Gölcük'e dışarıdan nilüfer getirdiniz ve oraya sepetlerle gölün içerisine koydunuz. Peki bu nilüferler nereden geliyor. İçindeki toprak ve su nereden geliyor. Oraya dışarıdan nilüfer getirmenin ne anlamı var. Gölcük'te zaten sarı nilüferler var. Orada hazır nilüferler varken tekrar dışarıdan müdale edilmesini anlamıyorum. Gölcük'ü deneme tahtası haline getirdiler. Biz ne kadar uyarı yapsakta insanlar bir türlü dinlemiyorlar. Biz de artık karışmak bile istemiyoruz" diye konuştu.

SAZLIKLAR TEKRAR TEMİZLENECEK

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün temizlik çalışması yapacağını belirtti. Yılmaz, "Gölde şu an sazlıklar çoğaldı. Önemli bir konu olduğu için dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yüzden de Orman ve Su İşleri Müdürlüğü konuyla ilgilenecek. Farklı bir yöntemle sazlıkların temizleneceği söylendi. Bizden yardım istenildiğinde biz de Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'nün belirttiği şekilde oradaki arkadaşlara yardım edeceğiz. Orada birçok endemik tür var. Hiçbirine zarar vermek istemiyoruz" dedi. - Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Okan Külköylüoğlu Gölcük Göle Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title