Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge Çalıştayı
BAKA, Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2. Bölge Çalıştayı'na katıldı.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları, Göller Bölgesi Etkileşim Planı 2.Bölge Çalıştayı'na katıldı. Göller Bölgesi'nin potansiyelin işbirliği içerisinde ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesini amaçlayan çalıştayta BAKA, Afyonkarahisar ile Korel Termal Otel'de gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Çevre Kültür ve Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Hülya Çopuroğlu, Burdur, Isparta ile Afyonkarahisar'dan Tarihi Kentler Birliği üyeleri ve akademisyenler ile çevre illerin, kamu, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda davetli katıldı.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanloğlu, bütün dünyanın turizm hareketlerinin toplandığı İtalya, Fransa gibi ülkelerde insanları hayran bırakan tarihi binaların ve bunların 300-500 yıllık sivil mimari örnekleri olduğunu belirtti. Vali Balkanlıoğlu, "Önümüzdeki dönemde bu bölgedeki bütün illerde kültürel değerlerimizi ön plana çıkararak tarihi binalarımızı da güzelleştirerek yeniden turizme sunabiliriz. Turizm açısından bölgemizi çeşitlendirmek gerekir" dedi.
'TÜRK KÜLTÜRÜ DÜNYA MİRASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'
Bugün 60 milyon turistin sadece Roma'ya gittiğini vurgulayan Afyonkarahisar Valisi Balkanloğlu, "Hep o tarihi binalara, güzel eserlere gidiyorlar. Bizi biz yapan özgün halimizi koruyarak Türk medeniyetinin köklü tarihimizden gelen değerlerini kaybetmeden özgün eserler çıkarabilmeliyiz. Turistler Türkiye'ye Avrupa görmek için gelmiyorlar. Türk kültürünü ve insanını tanımak için geliyorlar. Türk kültürü dünya kültür mirası açısından çok önemli" diye konuştu.
ÇEKÜL Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, Afyonkarahisar'daki toplantının daha önce Burdur ve Göller Bölgesi Isparta Yalvaç'ta başlayan ve bugüne kadar adım adım devam eden bir toplantı olduğunu bildirdi.
"BAKA İŞBİRLİĞİNE HER ZAMAN HAZIR"
Katılımcıların görüşlerini açıkladığı bölümde BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, çalıştayın organizasyonu için teşekkür ederek başarılı olmasını diledi. BAKA'nın Antalya, Burdur ve Isparta'yı içerdiğini hatırlatan Tuncay Engin, Afyon'un da komşu il olduğunu ve işbirliğine BAKA'nın her zaman hazır olduğunu belirtti. Alternatif turizminin gelişmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Engin, BAKA'nın desteklerinde alternatif turizmin öncelikli olduğunu, Batı Akdeniz ile Afyonkarahisar'ın işbirliği yapılmasının önemini vurguladı.
Konuşmaların ardından, ÇEKÜL Vakfı Gönüllüsü Şehir Plancısı Faruk Göksu yönetiminde çalıştayın değerlendirmesine geçildi. Değerlendirme kısmı Bölgesel Bakış ve Kentsel Bakış başlıkları altında yapılan iki ayrı bölümde gerçekleştirildi.
10 TEMEL İLKE OLUŞTURULDU
İlk bölümde, katılımcıların öneri ve görüşleri doğrultusunda, Isparta-Burdur ve Afyonkarahisar içerisinde, bölgesel gelişim senaryoları oluşturuldu. İkinci bölümde ise sadece Afyonkarahisar'ın gelişimine yönelik öneri ve görüşler ortaya atıldı. Değerlendirme sonunda 10 temel ilke oluşturulurken, bu ilkeler şöyle sıralandı:
"Ortak su kültürü ve yönetimi, tarih öncesi zenginliği, komşu uygarlıklar, yaşam zenginliği, üçlü enerji çeşitliliği, akıllı büyüme, ekolojik denge, etkileşim zinciri (Kültürel ve doğal değerler), rekabet gücü ve yetki paylaşımı."
Çalıştayın sonunda katılımcılıların görüş ve önerilerini değerlendiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, tüm konukları Afyonkarahisar'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti ve çalıştay sonunda ortaya çıkan ilkelerin işbirliği içerisinde en kısa zamanda hayata geçirilmesini diledi.