Goodyear, Geleceğin Lastiklerini Cenevre Motor Show'da Sergiliyor!
Goodyear, yapay zeka ile güçlendirilmiş yeni konsept lastiği Eagle 360 Urban'ı ve gelecek nesil, otonom elektrikli araçlar için kentsel filo çözümleri sunan IntelliGrip Urban konsept lastiğini ilk kez 2017 Cenevre Uluslararası Motor Show'da sergiliyor.
Fuarda ayrıca, Goodyear'ın Toyota i-TRIL otomobili için tasarlanan konsept lastiği CityCube da yer alıyor.
Goodyear standında gerçekleşen basın toplantısına katılan Goodyear Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi (EMEA) Başkanı Jean-Claude Kihn, Türkiye lastik pazarına ve bu pazarın, Goodyear için önemine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Goodyear, inovasyona odaklanarak geliştirdiği geleceğin lastiklerini Cenevre Motor Show'da ziyaretçilere tanıtıyor. 9-19 Mart 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuarda Goodyear; yapay zeka ile güçlendirilmiş yeni konsept lastiği Eagle 360 Urban'ı, Toyota'nın yenilikçi konsept otomobili i-TRIL için özel sensör teknolojisi ile tasarlanan konsept lastiği CityCube'ü ve gelecek nesil, otonom elektrikli araçlar için kentsel filo çözümleri sunan IntelliGrip Urban konsept lastiğini sergiliyor.
Fuara katılan Goodyear EMEA Bölge Başkanı Jean-Claude Kihn, Türkiye lastik pazarına ve bu pazarın Goodyear için önemine ilişkin görüşlerini paylaşarak, "Goodyear olarak, 1961 yılından bu yana Türkiye lastik sektöründe üretim, satış ve satış sonrası alanlarında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Adapazarı ve İzmit'te yer alan ve günlük toplam 20.000 adede yaklaşan üretim kapasitesine sahip iki fabrikamız ile Türkiye'de tüm araç grupları için lastik üretimi gerçekleştiriyoruz. Goodyear, ülke çapına yayılmış, geniş ve güçlü dağıtım ağına lastik tedarik ederek, bu iş alanlarını desteklemekte, istihdam yaratmakta ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır" dedi. Ürünlerini, sadece Türkiye pazarında değil, Avrupa başta olmak üzere, farklı kıtalarda birçok ülkeye ihraç ettiklerinin altını çizen Kihn, "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 2015 yılı raporuna göre Goodyear, Türkiye'nin ilk 50 ihracatçısından biridir. Ayrıca, İstanbul Sanayi Odası'nın yayınladığı 2015 yılı raporuna göre Goodyear, Türkiye'nin ilk 100 üreticisi arasında yer alıyor" diye ekledi.
Avrupa pazarı ile karşılaştırıldığında Türkiye araç parkının daha yüksek büyüme potansiyele sahip olduğunu[1] vurgulayan Kihn, "Türkiye binek araç pazarı 2016'da bir önceki yıla göre %4.3 oranında büyümüştür. Bu büyüme, yenileme lastik pazarını da olumlu şekilde etkilemektedir" dedi.
Kış lastiği pazarındaki gelişmeleri de değerlendiren Kihn, kış lastiği kullanma zorunluluğu ile ilgili mevcut yasanın genişletilerek tüm araç grupları için geçerli olmasının trafik güvenliği açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, "Kasım 2012 itibariyle Türkiye'de yürürlüğe giren bu yasanın etkisiyle, kış lastiği pazarının, toplam yenileme pazarındaki payı artmaktadır. Türkiye kış lastiği pazarı 2016'da bir önceki yıla göre % 6.1 oranında büyümüştür[2]" diye konuştu.
Kihn, Avrupa pazarında olduğu gibi Türkiye'de de yüksek performans, spor ve SUV araç gruplarında yaşanan büyümeye paralel olarak, ultra-yüksek performans, SUV, 4x4 ve ROF (patlasa da giden) lastik segmentlerinin önemli ciddi bir büyüme trendi içinde olduğunu belirtti[3].
Goodyear'dan yapay zekaya sahip konsept lastik: Eagle 360 Urban
Goodyear'ın, üç boyutlu bir yazıcı tarafından üretilen küresel şekle sahip Eagle 360 Urban lastiği, yapay zeka ile güçlendirilerek, algılayabilen, karar veren, dönüştüren ve etkileşime girebilen ilk konsept lastiği oldu. Eagle 360 Urban konsept lastik, sahip olduğu "beyin" ve biyonik olarak biçim değiştiren lastik sırtı sayesinde edindiği bilgiyi, uygulamaya koyma yeteneğine sahip. Bu lastik, takılı olduğu aracın "sinir sistemi"nin bir parçası olarak internet dünyasına da bağlantı kurabilecek. Böylece, değişen koşullara hızlıca uyum sağlarken, filolar ve onların kullanıcıları için mobilite anlamında daha güçlü bir hizmet sunabilecek.
Goodyear EMEA Bölge Başkanı Jean-Claude Kihn, lastiğin, mobilite, hareket serbestisi ve bağlantı alanlarının kesişiminde bir devrim gerçekleştireceğini belirtti. Kihn; "Otonom araçlar, güvenli yolculuk için her gün karşılaşılan farklı sürüş senaryoları kapsamında, milyonlarca bilinmeyen olası durumla baş etmeyi öğrenmelidir. Bunu başarmak için, verilere erişmek, bunları öğrenmek ve uyum sağlama yeteneğini geliştirmeleri gerekecek"diye konuştu.
Süper elastik polimerden üretilen sırtının esnekliği sayesinde, lastik yüzeyinin altında bulunan, insan kasları gibi çalışan ve elektrik girişi ile biçim değiştiren bileşenler, lastiğin sırt desenini oluşturan bölümlerin biçimlerini değiştirerek, ıslak şartlar için "çukurları" eklerken, kuru koşullar için sırtın düzleştirilmesini sağlıyor. Böylece, daha güvenli bir temas alanına sahip yeni bir taban yüzü devreye alınmış oluyor.
Lastiğin biyonik derisi hasar gördüğünde, sırt kısmındaki sensörler patlağın yerini tespit ederek, patlak noktadaki basıncı düşürüyor ve kendini iyileştirme işlemini başlatıyor.Ayrıca, Eagle 360 Urban'ın küresel şekli akıcı ve yanal hareket sağlayarak daha sarsıntısız ve konforlu bir sürüş sağlamasının yanı sıra, 60 derece dönüş imkanına sahip olması; aracı park etme zorluklarını da ortadan kaldırıyor.
Geleceğin akıllı lastiği "IntelliGrip Urban", yolu ve havayı analiz ediyor!
Goodyear, gelecek nesil, otonom elektrikli araçlar için kentsel filo çözümleri sunan IntelliGrip Urban konsept lastiği, artırılmış güvenlik ve enerji verimliliği sunmak amacıyla geliştirildi. Goodyear IntelliGrip Urban, gelişmiş lastik algılama (Sensor-in-Tire) teknolojisi ile otonom araç kontrol sistemlerini desteklemek ve yolcu güvenliğini artırmak için tasarlanmış akıllı bir lastik olarak öne çıkıyor. Goodyear'ın konsept lastiği; yol ve hava koşullarını algılayarak, doğrudan aracın bilgisayar sistemine gönderiyor, böylece otomobilin; hızını, frenlemesini, yol tutuşunu ve dengesini optimize etmesini sağlıyor.
Gelecek nesil otonom filolar; diğer araçlar, sürücüler, yayalar ve diğer unsurlardan gelen verilerle karmaşık bir ortamda çalışacaklar. Goodyear IntelliGrip Urban gibi lastikler, bu sürekli gelişen ekosistem için kritik rol üstlenecekler. Ayrıca filo operatörleri, kentsel çevredeki enerji verimliliğini ve elektrikli araç filolarının dağılımını artırmak için yuvarlanma direncini azaltan lastiğin uzun boyu ve dar şekli sayesinde de büyük bir fayda sağlayacak.
Goodyear, Toyota i-TRIL İçin Konsept Lastiği "CityCube"u Geliştirdi!
Toyota i-TRIL'in yana yatan ön lastik teknolojisi, Goodyear tasarımcılarına, CityCube'u geliştirme aşamasında motorsiklet lastiği tasarımı gibi düşünmelerine ilham verdi. CityCube, Goodyear'ın gelişmiş sensör teknolojisi ve benzersiz lastik sırtı tasarımı sayesinde pek çok yol koşulunu tespit ederek, verileri çarpışma önleme sistemlerini desteklemek üzere araca iletebiliyor. Toyota i-TRIL için özel olarak geliştirilen lastik, geleceğin elektrikli araç lastikleri için önemli bir özellik olan düşük yuvarlanma direncini hedefleyerek, hafif olarak tasarlandı. Lastik daha fazla kilometre ve daha düşük yol gürültüsü ile daha az aşınma sağlayan, azaltılmış kanal hacmi de sunuyor.