Göreve İade Edilmeyen Özgüven, Bakanlığa Dava Açtı
İzmir'in Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Danıştay 8'inci Dairesi'nin kararına rağmen göreve iade edilmemesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın bu idari işleminin yürütmesinin durdurulması için dava açtı.
İzmir'in Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Danıştay 8'inci Dairesi'nin kararına rağmen göreve iade edilmemesi nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın bu idari işleminin yürütmesinin durdurulması için dava açtı.
Dikili Belediyesi eski Başkanı CHP'li Osman Özgüven ve 8 belediye çalışanına Bergama Ağır Ceza Mahkemesi, 'ihaleye festa karıştırma' suçundan 8 yıl 4'er hapis cezası verdi. Hapis cezası nedeniyle belediye başkanlığı düşürülen Osman Özgüven'in yerine Yusuf Altıparmak seçildi. Bu arada 4. Yargı Paketi yürürlüğe girdi. Daha önce cezaevine konulan 8 çalışan tahliye edildi, bu süreçte yurtdışına giden Özgüven de tekrar Dikili'ye döndü, Bergama Ağır Ceza Mahkemesi'nde uyarlama davası açıldı. Mahkeme, Özgüven ve 8 çalışanın cezalarını 10 aya düşürüp, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 1 ylın altında ceza aldığı için Özgüven'e belediye başkanlığına dönüş yolu açıldı. Ancak Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Ahmet Tosun, karara Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde itiraz etti. Mahkeme itirazı reddetti. Osman Özgüven de İçişleri Bakanlığı'na başvurup, göreve iade edilmesini istedi. Bakanlık, Özgüven'i görevine iade etmeyip, başkanlığının düşürülmesi için Danıştay'da dava açtı. Danıştay 8'inci Dairesi, 2 ay önce 'göreve dönmesinde yasal olarak sakınca yoktur' kararı verdi.
Bu karara rağmen görevine iade edilmeyen Özgüven, bir kez daha yargı yoluna başvurdu. Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İzmir İdare Mahkemesi'ne verilen dava dilekçesinde, Altıparmak'ın vekillik süresinin, Özgüven hakkındaki kararın kesinleşmemiş olması nedeniyle, daha önce uzatılmış olmasının yasaya aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede, "Davalı Bakanlığın yürüttüğü iptal istemine konu davacı Dikili Belediye Başkanlığı'ndan geçici bir tedbir kararı olarak uzaklaştırılması işlemleri açıkça hukuka aykırı olduğundan ve telafisi olanaksız zararlara sebebiyet verdiğinden, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemi zorunludur" denildi. Hukuka aykırı hareket edildiğini öne süren Osman Özgüven, "Hakkım gasp ediliyor" dedi.
Danıştay 8'inci Dairesi'nin verdiği, 'Göreve dönmesinde yasal olarak sakınca yoktur' kararının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen, görevine iade İçişleri Bakanlığı'nın görevine iade etmediğini belirten Özgüven, "Yargı karar verdi, ancak bakanlık hala veremedi. Bu, tam anlamıyla bir siyasi linçtir. Adaletin bir an önce sağlanması seçimle geldiğim görevimin biran önce iade edilmesini talep ediyorum" diye konuştu.
'MUHALEFET BAŞKANLARINA AYRI DAVRANILIYOR'
Osman Özgüven, göreve iade edilmesi için yaptığı başvurunun reddedilmesinin İçişleri Bakanlığı'nın 'keyfi siyasi bir kararı' olarak niteledi. İçişleri Bakanı'nın devlet adamı gibi hareket etmediğini savunan Özgüven, "AKP'li başkanlar için farklı, muhalefet başkanları için farklı davranıyor" dedi.
Özgüven'in Avukatı Muhittin Üstündağ da geçici görevden uzaklaştırma kararının sürdürülüyor olmasının hukuka aykırı ve anayasal bir suç olduğunu belirtti. Avukat Üstündağ, İçişleri Bakanlığı'na açtıkları davada her türlü maddi, manevi tazminat haklarını saklı tuttuklarına dikkat çekip, "Derhal göreve iade edilmesi için mevcut idari işlemin yürütmesinin durdurulmasını istiyoruz" dedi. - İzmir