Görme Engellilere Braille Alfabesiyle Menü
Görme engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek ve kimseye ihtiyaç duymadan kabartma menü sayesinde yemek seçimlerini kendilerinin yapabilmesi için Beşiktaş’taki birçok restoran menüsünü Braille Alfabesi’ne uygun olarak hazırladı.
Görme engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek ve kimseye ihtiyaç duymadan kabartma menü sayesinde yemek seçimlerini kendilerinin yapabilmesi için Beşiktaş'taki birçok restoran menüsünü Braille Alfabesi'ne uygun olarak hazırladı. Menünün tanıtıldığı etkinlikte görme engelli vatandaşlar da birine ihtiyaç duymadan rahatça siparişlerini vererek kahvaltı yaptı.
Beşiktaş çarşısında Kahvaltıcılar Sokağı esnafı görme engellilere daha iyi hizmet verebilmek için anlamlı bir projeye imza attı. Çok sayıda esnaf Braille Alfabesi ile oluşturulan menüler ile görme engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için bir adım attı. Kahvaltıcılar Sokağı'nda gerçekleşen menülerin tanıtıldığı etkinliğe Altı Nokta Körler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşiktaş Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Murat Demirok, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Menüler sayesinde yemek siparişi vermek isteyen görme engelli vatandaşlar kimseye ihtiyaç duymadan yemek seçimini yaparak kahvaltı yaptı. Etkinlik vatandaşların kahvaltı yapmasıyla başlarken menü hakkında bilgi verilmesiyle devam etti. Görme engelli vatandaşlar menünün oluşturulmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirirken Braille Alfabesi ile oluşturulan menünün Türkiye'deki bütün restoranlarda uygulanması gerektiğini ifade etti. Uygulamayla engelli bireylere yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve bu konudaki duyarlılığının artırılması da amaçlanıyor.
"Türkiye'deki bütün restoranlara örnek olmasını istiyorum"
Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için birçok çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Altı Nokta Körler Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşiktaş Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi Başkanı Murat Demirok, "Ben bir görme engelli olarak alışverişe gittiğimde herhangi bir restorana oturduğumda önüme konan menü benim okuyamayacağım bir menü, zorlanıyorum. Çünkü kendi derdimi anlatamıyorum istediğimi isteyemiyorum. Onun için bu görme engelli vatandaşlar için önemli bir adım olacak. Bunun özellikle Türkiye'deki bütün restoranlara, esnaf arkadaşlara örnek olmasını istiyorum. Biz artık rahatça özgürce istediğimize ulaşmak istiyoruz. Bu menünün de bütün esnaflar tarafından göz ardı edilmeden bizimde gözümüz olmasını istiyoruz. Bu bizim için önemli bir gözdür Beşiktaş'tan başlattığımız gözü Türkiye'ye örnek göstermiş oluruz inşallah" dedi.
"Türkiye'nin her yerinde uygulanması çok güzel olur"
Engelli vatandaşlar için yapılan çalışmaların Tüm Türkiye'ye yayılması küçük bir alanla kısıtlı kalmaması gerektiğini belirten Mehmet Toprak, "Biz engelli olarak bir yere gittiğimizde menü istediğimizde illa gören birini bulmamız, yardım almamız lazımdı. En azından şu anda bu uygulamayı yaptıklarında görme engelli kendisi hangi yemeğin olup olmadığına bakıp da kendisi istediğini sipariş edebilir. Bu konuda bizim için çok büyük bir kolaylık sağladılar. Türkiye'nin her yerinde bunun uygulanması çok güzel olur. Engelliyiz ama bizde ister istemez farklı etkinliklerde farklı şehirlerde Türkiye'nin her yerine gidiyoruz" dedi.
"Her alanda erişilebilir olmak için önemli"
Görme engelli vatandaşlar için hazırlanan menünün kendileri için çok önemli bir çalışma olduğunu artık birine ihtiyaç duymadan yemek siparişi verebileceklerini söyleyen Burcu Özdemir, "Şu anda daha erişilebilir menü olacağını düşünüyorum. Sonuçta bizlerde toplumun her kesiminde varız. Bize bunları hissettirdikleri için emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Her alanda erişilebilir olmak için önemli" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL