Görmez: Güzel İnsanlara Yakışmıyor
Diyanet İşleri Başkanı, Cami, okul ve hastaneyi birbirine alternatif gösteren spekülasyonlara kulak tıkamaya çağırdı
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Hastane, okul ve cami sayısını mukayese ederek spekülasyon yapmak, bu ülkenin güzel insanlarına yakışmıyor" dedi.
Görmez, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun babaannesi adına Oğuzeli ilçesinde yaptırdığı Hacı Firdevs Konukoğlu Camisi'nin ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törende, camilerin sayısı ile camilerin, okul ve hastanelerle karşılaştırılmasına yönelik yapılan tartışmanın kendisini rahatsız ettiğini belirtti.
Cami sayıları üzerinden bir spekülasyon başladığına şahit olduğunu aktaran Görmez, Türkiye'de 85 bin 600 caminin olduğunu ve bunlardan 56 bininin köylerde bulunduğunu ifade etti.
Nüfusun yüzde 25'inin köylerde yaşadığını ancak, camilerin ise yüzde 75'in köylerde olduğunu dile getiren Görmez, şunları kaydetti:
"Geçen günlerde Kastamonu, Konya ve İstanbul'un nüfus yoğunluğuna göre rakam verdim. Kastamonu ve Konya'da 3 bin cami var, İstanbul'da da 3 bin cami var. Oysa İstanbul'un nüfusu 15-16 milyon. Biz mabedi, İstiklal Marşı'na yerleştirmiş bir milletiz. Cami aynı zamanda bizim özgürlük mekanımızdır, bağımsızlığımızın simgesidir. Onun için cami sayısı üzerinden tartışmak doğru değildir."
Camileri hastane ve okulla mukayese etmenin de kendisini üzdüğünü vurgulayan Görmez, bunun doğru olmadığını, her birinin fonksiyonun ayrı olduğunu dile getirdi.
"Cami, hastane ve okul bir birinin mütemmim cüzüdür" diyen Görmez, şunları kaydetti:
"Bunlar birbirinin alternatifi değildir. Cami aynı zamanda şifanın insan hayatı için önemini öğrendiğimiz yerdir. Biri benim bedenimi tedavi eder. Burası da benim ruhumu ve kalbimi tedavi eder. Herkes bilir ki ruh ve kalp hastalığı beden hastalığından çok daha fecidir. Bu ülkede herkes mümindir ama herkes hasta değildir. Dolayısıyla hastane, okul ve cami sayısını mukayese ederek spekülasyon yapmak, bu ülkenin güzel insanlarına yakışmıyor" diye konuştu.
Caminin hayatın kalbinde olması gerektiğine işaret eden Görmez, caminin hiçbir zaman hayatın kıyısında köşesinde ve dışında olmaması gerektiğine işaret etti.
Kadınların, çocukların ve gençlerin camilerle çok daha iyi buluşması ve haşır neşir olması gerektiğini anlatan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak camileri halkın bütün kesimlerine açmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını aktardı.
Büyük şehirlerdeki camilerin yüzde 90'ının kadınların namaz kılabileceği mekanlar olmaktan çıktığını dile getiren Görmez, şöyle devam etti:
"Halbuki hepimiz çarşıya, pazara çıkıyoruz. Annelerimiz, bacılarımız namaz kılmak ihtiyacı duyduklarında rahatlıkla herhangi bir camiye girebilmelidir. Abdest mekanlarını da onlara göre en güzel şekilde düzenleyebilmeliyiz. Onun için yoğun bir çaba içene girerek büyük şehirlerdeki 11 bin camimizi yeniden düzenledik. Kadınların da içinde ibadetlerini eda edebilecekleri mekanlar haline getirdik. Sonra bir çalışma daha yaptık. Türkiye'de 8 milyon engelli vatandaşımız var. Fakat camilerimizi inşa ederken engelli vatandaşlarımızı hiç düşünmemişiz. Onun için il ve ilçelerdeki bir ya da iki camiyi engelli kardeşlerimizin namazlarını rahatlıkla eda edebilecekleri hale getirdik."
Türkiye'de bütün camileri devletin yaptığının sanıldığını ancak, bütün camileri halkın yaptırdığını vurgulayan Görmez, "Diyanetin bütçesinde cami yapmak için 1 kuruş parası olmamıştır. Ama Diyanet camilerde halkın yardımlarını alarak cami yaptırmıştır" diye konuştu.
Abdülkadir Konukoğlu da yaptırdıkları cami sayısını bu yıl 10'a çıkaracaklarını belirterek, "Firdevs Konukoğlu Camisi'ni babaannemin adına yaptırdık. Annemiz kadar emeği var. Bize hep nasihat ederdi, onun emekleriyle bugüne geldik. Babaannem Oğuzeli'ni çok severdi, camisi de buraya nasip oldu" dedi.
Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin ise Konukoğlu'na teşekkür etti.
Konuşmaların ardından cami ibadete açıldı.
Muhabir: Adem Yılmaz / Ahmet Caner Baysal
Yayıncı: Sevil Çelik - GAZİANTEP