Haberler

Down Sendromlu Çocuklara Minderde Rehabilite

Güncelleme:
Abone Ol

Samsun'da down sendromlu çocukları topluma kazandırmak için başlatılan 'Judown' projesi büyük ilgi gördü.

Samsun'da down sendromlu çocukları topluma kazandırmak için başlatılan 'Judown' projesi büyük ilgi gördü. Judo sayesinde down sendromlu çocukların kaslarını güçlendirdiklerini belirten Antrenör Sadettin Ekinci, "Bu proje sayesinde down sendromlu çocuklarımızı minderde rehabilite ediyoruz" dedi.

Samsun, Spor, Eğitim ve Tanıtma Vakfı'nın, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından desteklenen 'Judown Down Sendromlu Çocukların Judo Eğitimi ile Rehabilitasyonu' adlı projesi kapsamında spor yapan down sendromlu çocuklar, bu sayede hayata yeniden bağlanıyor. 70 bin TL'lik hibe alan proje 12 ay sürecek.

Bu proje sayesinde down sendromlu çocukların minder üzerinde rehabilite edilmesini hedeflediklerini belirten Judo Antrenörü Sadettin Ekinci, "Onlara judo öğreterek kas güçlerini arttırmaya çalışıyoruz. Projemiz başlayalı yaklaşık 3 ay oldu. Çok büyük ölçüde yol aldığımızı düşünüyorum. Çocuklarımızda hem hareket kalibiyeti, hem de judo bilgisi arttı. Bugün 11 tekniği neredeyse ezbere biliyorlar. Zaman zaman unutsalar bile 3-4 tekniği sürekli yapabiliyorlar. Judonun dışında oyunlar da oynuyoruz. Bazem müzik de yapıyoruz. Amacımız bu tür dezavantajlı çocuklarımızı topluma kazandırmak. Buradan tüm Türkiye'ye çağrı yapıyorum. Samsun Valiliği'nin önderliğinde gerçekleşen bu projenin Türkiye'ye yayılmasını istiyorum" dedi.

Ekinci, down sendromlu çocukları 'melek' olarak adlandırdı. Sadettin Ekinci, "Onları kazanabiliriz. Onların kesinlikle bizden eksiği yok. Hatta 1 kromozom fazlaları var. Bu nedenle biz onları kazanmaya çalışıyoruz. Kazandığımıza da inanıyoruz. Şuanda çok güzel ilerliyoruz. Şuanda 30 çocukla başladık. Bu çocuklarımızı normal çocuklarımızla rehabilite ediyoruz. Onları normalleştirip, kaynaştırıyoruz. Onlara düşmeyi değil, düşürmeyi öğretiyoruz. Bu sayede insan ilişkileri de artıyor" diye konuştu.

Down sendromlu 8 yaşındaki Merve Küçük'ün annesi Fatma Küçük, "Program başladığından bu yana geliyoruz. Kızım spora başladıktan sonra daha hareketlendi, aktifleşti. İletişim kurmada sıkıntı yaşıyorduk. Şuanda iletişimi de daha güzel. Bu sporun kızıma çok yayarı oldu. Buna sebep olanlara teşekkür ediyoruz" dedi. 23 yaşındaki down sendromlu Aylin Düzgün ise her gün spor yaptığını söyledi. Çok mutlu olduğunu belirten Aylin, "Burada arkadaşlarım var. Onlarla mutluyum. Hocamı çok seviyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Türkiye Samsun Ekinci Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title