Görüntülü Haber) Disk Basın- İş, 10 Ekim Saldırısı ile İlgili Medya Raporu Yayınladı
DİSK Basın İş, Ankara Garı'nda, 102 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı saldırının yıl dönümü nedeniyle, olayın medyada nasıl haberleştirildiğine yönelik hazırladıkları raporu yayınladı.
DİSK Basın İş, Ankara Garı'nda, 102 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı saldırının yıl dönümü nedeniyle, olayın medyada nasıl haberleştirildiğine yönelik hazırladıkları raporu yayınladı. Raporu hazırlayanlardan akademisyen Doç. Dr. Ceren Sözeri, medyanın olaylarda görevini yerine getirmediğini ileri sürerek, "Muhalif gibi görünen medya kuruluşları, soru sormak yerine bizi milli birlik ve beraberliğe çağırdı. Gazetecinin görevi toplumu milli birlik ve beraberliğe çağırmak değildir. Soru sormaktır, araştırmaktır, bizim yerimize denetlemektir. Medya bunu yapmadı" dedi. DİSK Basın İş, üniversitelerin İletişim Fakültelerinden bazı akademisyenlerle ortaklaşa hazırladıkları, 'Medyada 10 Ekim Katliamı, Televizyon ve Gazetelerin Habercilikle İmtihanı' başlıklı medya analiz raporunu düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı. Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde düzenlenen toplantıya 10 Ekim Derneği yöneticileri, Disk Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, akademisyenler Doç. Dr. Ceren Sözeri ve Doç. Dr. Tezcan Durna katıldı.
'BAZI YAYIN ORGANLARI HÜKÜMETİN SORUMLULĞUNU, İHMALİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞTI'
Raporu hazırlayanlardan akademisyen Tezcan Durna, Türkiye'de kamuoyu oluşturma özelliği olan belli başlı gazete, televizyon ve farklı anlayıştaki yayınları taradıklarını belirterek, "Bunlardan bir grup yayın organı, patlamaya ilgili hükümetin sorumluluğu, ihmali, hatasının üstünü itina ile yer yer çarpıtma ile örtmeye çalıştılar. Yer yer de hükümeti kollamak misyonu ile çalıştıklarını görüyoruz. Bu eğilimde yayın yapan televizyonlarda hiçbir mağdurun görüntüsü haberlerde yer almadı. Bir başka eğilim olan ve kamuoyunda muhalif olarak görünen grup ise, bu olayda eleştirinin kırıntısı yerine birlik ve beraberlik söylemine yer verdi. Olayı birlik ve beraberlik söylemine kurban ettiğini görüyoruz. Olayları en sansürsüz biçimde veren başka bir kanal ise gerçekliği değil de olayları dramatize ederek karşımıza çıkıyor. Uluslararası anlamda habercilik yapması gereken haber kanalları ise olayları alabildiğine dramatize ederek, nesnellik, gerçeklik ve tarafsızlık yerine egemen haber kaynaklarına bağlı bir haberciliğin hakim olduğunu görüyoruz. Ulusal kanalların dışında bulunan bir kanal ise olaylardan direk olarak hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tutuyor" diye konuştu.
Akademisyen Ceren Sözeri ise yapılan haberlerin genel anlamda hükümetin söylemlerinin tekrarı olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "10 Ekim'deki korkunç patlamanın ardından bazı televizyonlarda analistler, terör uzmanları olayı yorumladı. Genellikle dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun söylemi olan kokteyl terör örgütü üzerinden yapılan bir takım yorumlar vardı. Ama dikkatimi çeken şey bu yorumları yapan, analist yapan hiç kadın yoktu. Yine dikkatimizi çeken bu yayınlara katılan alanda bulunan hiçbir gazeteci olmamasıydı. Faruk Bildirici hariç olayın tanığı ve izlenimlerini aktaran gazeteci görmedik. Faruk Bildirici de güvenlik zafiyetinin olduğunu, orada kimsenin kontrol etmediğini, başka eylemlerden farklı olduğunu bir kanalda söyledi. Bu da haberciliğe nasıl bakıldığını gösteren bir örnek" dedi.
Sözeri, raporu hazırladıktan sonra ulaştıkları sonuçları da şöyle değerlendirdi:
"Medya iktidarın sahip çıktığı söylemi, yeniden üreterek, bir takım gerçeklerin üstünü kapatarak, olayın arka planının göstermeyerek, iktidarın tekerine su taşıyarak, olayı sorgulamayarak, arka planını vermeyerek, fikri takibini yapmadı. Örneğin olayla ilgili hazırlanan iddianamede sadece İŞİD'le ilgili sansasyonel bilgiler yer aldı. Olaya taraf derneklerin, sivil toplum örgütlerinin itirazları medyada yer bulmadı. Bazı haberlerde acılara odaklandı. Muhalif gibi görünen medya kuruluşları da soru sormak yerine bizi milli birlik ve beraberliğe çağırdı. Gazetecinin görevi toplumu milli birlik ve beraberliğe çağırmak değildir. Soru sormaktır, araştırmaktır, bizim yerimize denetlemektir. Medya bunu yapmadı." - Ankara