'Göz nuru' Projesi ile 90 Yemenli Işığa Kavuştu
Yeryüzü Doktorları Göz Nuru Projesi'nin Yemen ayağında 90 Yemenliyi ışığa kavuşturdu.
10 günde 90 katarakt ameliyatı ve 600 poliklinik gerçekleştiren Yeryüzü Doktorları; ameliyat, sağlık taraması ve ihtiyaç analizleri ile sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik birçok çalışma gerçekleştirdi. Al Ahgaaf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Baharoon'un Yeryüzü Doktorları Gönüllülerine hitaben: "Bugüne kadar Hadhramaut'da birçok uluslararası yardım örgütü faaliyet gösterdi. Bize Yemen dışından uzatılan bu eller ilk defa bir Müslüman bir organizasyondan geliyor ve biz bundan çok ama çok mutluyuz" dedi.
Yeryüzü Doktorları Göz Nuru projesinin Yemen ayağı başladı. 19 – 30 Mayıs tarihlerini kapsayan çalışmada göz hastalıklarına ilişkin muayene ve ameliyatlar yapıldı. Uzm. Dr. Oktay Özkan, Uzm. Dr. Mustafa Yanık ve Yeryüzü Doktorları Proje Yöneticisi Selimcan Azizoğlu'ndan oluşan ekip toplamda 90 katarakt ameliyatı ve 600 poliklinik gerçekleştirdi. Bölgede ameliyat, sağlık taraması ve ihtiyaç analizi çalışmalarına ek olarak, bu alanda faaliyet gösteren yerel ve uluslararası organizasyonlarla Yemen'deki göz hastalıklarına yönelik sağlık servis kapasitesinin geliştirilmesi için proje görüşmeleri yapıldı. Görüşme yapılan kurumlardan olan Al Ahgaaf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Baharoon'un Yeryüzü Doktorları Gönüllülerine hitaben: "Bugüne kadar Hadhramaut'da birçok uluslararası yardım örgütü faaliyet gösterdi. Bize Yemen dışından uzatılan bu eller ilk defa bir Müslüman organizasyondan geliyor ve biz bundan çok ama çok mutluyuz" dedi. Yemen'e Göz Nuru projesi kapsamında ikinci bir Gönüllü Sağlık Ekibi ise 15 – 29 Haziran tarihleri arasında gidecek.
Kötü yaşam koşulları, sahra şartları, yetersiz beslenme, Afrika'da katarakt başta olmak üzere birçok göz hastalığının ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu nedenle Sahra Altı Afrika'da milyonlarca insan günışığına hasret yaşıyor. Yeryüzü Doktorları, hastalarla birlikte ailelerinin de yaşamını felç eden bu göz hastalıklarını iyileştirmek amacıyla başlattığı "Göz Nuru" projesiyle katarakt ameliyatlarının yanı sıra önleyici tedbirler uygulayarak diğer göz hastalıklarını da tedavi ederek, Afrikalı insanların günışığına kavuşmasını sağlıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte dünya üzerinde körlük sebeplerinin %50'si, kolayca tedavi edilebilecek katarakt vakaları sonucu oluşuyor. Bu kapsamda Yeryüzü Doktorları 2006 yılından beri düzenli aralıklarla başta Nijer ve Kenya olmak üzere ihtiyaç duyulan yerlerde öncelik katarakt ameliyatlarına verilmek üzere göz hastalıkları kampları düzenliyor.