Haberler

Göz Yaralanmalarına Karşı Alınabilecek Önlemler

Güncelleme:
Abone Ol

Yazın gelmesiyle birlikte artan düğün, nişan gibi özel günlerde ve kutlamalarda, dikkatsiz davranışlar göz yaralanmalarını tetikliyor.

Bu duruma en çok patlayıcı maddeler, şampanya şişesi kapakları ve çam ağacının iğne yaprakları neden olabiliyor. Avrupa Sağlık Grup bünyesinde yer alan Avrupagöz Merkezleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, sonu görme kaybına kadar giden göz yaralanmaları ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Düğün, nişan, sünnet, kına gecesi, asker uğurlama gibi özel günlerde ve kutlamalarda, havai fişeklerin kullanımına bağlı olarak, çeşitli göz yaralanmalarıyla karşı karşıya kalınıyor. Özellikle fişek, maytap, torpil, roket gibi tehlikeli patlayıcı maddeler, ciddi derecede göz yaralanmalarına sebebiyet veriyor.

Havai fişekler birer oyuncak değil

Görme kaybına kadar götüren en kötü yaralanmalar, tehlike arz eden patlayıcı maddelerle olmaktadır. Havai fişeklerin kullanımına bağlı olarak göz, vücudun en sık yaralanan bölümüdür. Özellikle çocukların, daha küçük yaşlarda görme engeli ile karşı karşıya kaldığını dile getiren Avrupagöz Merkezleri Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan göz yaralanmalarının 'önlenebilir' olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, bu tür patlayıcı maddeleri mutlaka kullanmak gerekiyorsa alınabilecek tedbirleri şu şekilde sıraladı:

· Patlayıcı maddeleri kapalı yerlerde kullanmayınız. Duvarlara çarpan fişekler geri gelerek gözü yaralar. Bu tür fişekleri yalnızca açık alanlarda kullanmalısınız.

· Patlayıcı fişekleri, torpilleri cam şişelerin içine koymayınız. Kırılan camlar saçılarak gözde ağır yaralanmalara neden olur.

· Kısa fitilli(bozuk) fişek ve maytapları kullanmayınız. Daha elden atmaya fırsat vermeden patlama olacağı için ağır göz yaralanmaları oluşabilir.

· Havai fişekleri yakmadan önce koruyucu gözlük takılması, havai fişeklerden kaynaklanan bazı yaralanmaları önleyebilir.

· Bu nedenle bu tür fişekleri kullanmadan önce kullanma kılavuzunu mutlaka okumanız ve yazılanları harfiyen uygulamanız gerekmektedir. Havai fişekler birer oyuncak değildir.

Şampanyalı Kutlamalara Dikkat!

Diğer bir ağır göz yaralanması çeşidi de, köpüklü şarap veya şampanya şişesini açarken aniden büyük bir güçle fırlayan mantarın veya tıpanın göze çarpması ile oluşan göz yaralanmalarıdır. Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, bu durumun gözde ağır kanamalar, göz bebeğinin yuvarlaklığını kaybetmesi, göz merceğinin yerinden oynaması, ağ tabakanın yırtılması gibi ağır kalıcı hasarlara neden olabileceğini belirtti. Şampanya ve şarap şişesini açarken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

· Bu tür şişeleri açarken şişenin ucunu odada hiç kimsenin olmadığı bir yöne eğik olarak çevirin veya şişenin tıpasını açarken üstününe bir havlu kapatın ki tıpa fırlamasın.

· Şişenin ucunu kesinlikle şaka olsun diye arkadaşlarınıza doğru çevirmeyin veya kendi gözünüze doğru tutmayın.

· Şişenin ucunu yakın bir duvara çevirmeyin. Çünkü duvardan çarpan tıpa geriye dönerek göze gelebilir.

Çam Ağaçları Masum Olmayabilir!

Sıkça görülen ve uzun süren rahatsızlıklara neden olan bir yaralanma çeşidi de çam ağaçlarının iğne yapraklarının göze değmesi ile oluşur. Çam ağacını taşırken, yerleştirirken veya yanından geçerken, yaz aylarında piknik alanlarında yüze ve göze çarpmalar olabilmektedir. İğne gibi olan çam yaprakları da bu sırada gözün saydam tabakasını çizer. Ayrıca çam ağacının reçinesi de göze temas ettiği takdirde uzun süre iyileşmeyen sık tekrarlayan sıyrıklar (erozyonlar) olabilir.

Prof Dr. Ömer Kamil Doğan acil göz yaralanmalarına neden olabilecek diğer risklere karşı alınabilecek tedbirleri şu şekilde sıraladı:

· Çocuklara sivri ve keskin cisimler kullanırken nasıl dikkat edeceklerinin öğretilmesi gerekmektedir,

· Kaynak gibi güçlü bir ışık kaynağına korumasız bakılmaması mutlaka koruyucu bir gözlük kullanılmalıdır,

· En fazla göz yaralanmalarına neden olan trafik kazalarına karşı önlem almak için araçlarda mutlaka emniyet kemeri takılmalıdır,

· Herhangi bir kimyasal madde göze temas ettiğinde gözü bir an önce bol ve temiz su ile yıkanmalıdır.

Göz yaralanmalarında kalıcı hasara yol açan en önemli nedenler; hasta çocuksa olayın geç fark edilmesi, işyerinde veya evlerde tedavinin doktora gidilmeden yapılmaya çalışılması ve ihmal edilmesi, en önemlisi de yaralanmanın şiddetidir.

Prof Dr. Ömer Kamil Doğan, tüm bu önlemlere rağmen gözde bir yaralanma söz konusu ise, sabahı beklemeden acil olarak bir doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kamil Doğan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title