Haberler

"Grand Canyon Petrol Platform Destek Gemisi" Törenle Denize İndirildi

Abone Ol

Yalova'nın Altınova İlçesi'ndeki, Boğaziçi Tersan Tersanesi'nde yapımı tamamlanan Türk-Norveç yapımı, 'Grand Canyon Petrol Platform Destek Gemisi' bugün denize indirildi.

Yalova'nın Altınova İlçesi'ndeki, Boğaziçi Tersan Tersanesi'nde yapımı tamamlanan Türk-Norveç yapımı, 'Grand Canyon Petrol Platform Destek Gemisi' bugün denize indirildi. Törene Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım katıldı.

Geminin denize indirilmesi nedeniyle Altınova İlçesi'ndeki Boğaziçi Tersan Tersanesi'nde yapılan törene, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, eşi Ingrid Schulerud Stoltenberg ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botla geldi.

Törende konuşan Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Türkiye ve Norveç'in denizcilik sektöründeki ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını hatırlatıp, "Bin yıl önce Norveç gemileri boğaz içine girmiş, o zaman kıyılara gemileri çekmişti. Norveç ve Vikingler yıllarca, asırlarca imparatorlara hizmet vermiş, Bizans imparatorlarına muhafızlık yapmıştır. Bugün Türkiye'de inşa edilen gemiler, aynı kıyılardan Norveç'e hareket etmektedir" dedi.

Bugün inşa edilen gemi omurgasının, Türkiye ve Norveç arasındaki ticari ilişkilerin geldiği aşamanın göstergesi olarak çok önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Türkiye'nin, 'Denizcilik milleti' olarak uzun yıllardır devam eden, gurur duyulan bir tarihi bulunuyor. Türkiye, büyük gemi inşası yapan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkenizdeki tersaneler, dünya piyasasına göre yüksek teknolojide gemi inşa ediyor. Bu modernizasyon, Türkiye'deki tersaneleri, Norveç'teki tersanelere hem rakip yapmış, hem de ortaklık oluşturmuştur. Norveç ve Türkiye, güçlerini ve yeteneklerini birleştirerek, Asya ile Avrupa'yı da bir araya getirmiş oluyor. Bugün burada gördüklerimden çok etkilendim. Her iki ülke arasında denizcilik alanında çok iyi ortaklık olabileceğini bugün görmüş olduk" diye konuştu.

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki tersaneler ile Norveç'teki denizcilik firmalarının artık birbirlerine iyice alıştıklarını ve birbirlerine olan güvenin arttığını söyledi.

Bu güvenin sonucu, her iki ülke arasında birbiri ardına devam eden yeni siparişler ve yeni iş ortaklıkların oluştuğunu ifade eden Yıldırım, "2000'li yılların başında, Türkiye ile Norveç arasındaki gemi inşa sipariş miktarı sadece 30 milyon dolardı. Bugün bu rakamın 150 milyon Euro'yu geçti. Türkiye'nin 2000'li yıllardan önce deniz otobüsleri Norveç'te inşa edilirdi. Bugün bu tersine döndü. Norveç'in gemilerini Türk tersanelerinde yapıyoruz. Bu iki ülke arasında, 'Kazan kazan' esasına göre kurulmuş bir işbirliğidir. Çünkü Norveç'in denizcilikte çok önemli bir ülke olduğunu biliyorum. 90-91 yıllarında İsveç'te bulunan biri olarak, o yıllarda Norveç'in denizcilikle ilgili kapasitesini öğrenme fırsatım oldu. Genellikle, gemi teçhizatları konusunda Norveç'in sahip olduğu birikim ve tecrübe, Türk tersanelerinin inşa kabiliyeti bir araya gelince mükemmel ürünler ortaya çıkıyor. Türkiye ve Norveç'in birlikte, dünya ticaret filosunun yüzde 5'ini kontrol etiğini düşünürsek bu rakam çok mütevazi bir rakamdır. Türk tersaneleri artık, özel maksatlı gemileri yapabilecek bir marka haline geldi. 2003'ten bu yana tersanelere yaptığımız yatırımlar sayesinde tersane sayımızı 37'den, 80'lere çıkardık. Artık gerek Tuzla, gerek Altınova tersaneleri, açık deniz petrol platformları da dahil her türlü tekneyi rahatlıkla yapılabilecek bir güce erişmiştir. Denizler derindir durulmaz. Dostluk ebedidir unutulmaz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Norveç Başbakanı Stoltenberg, eşi Ingrid Schulerud Stoltenberg, gemiyi denize indiren kurdeleyi kesti. Stoltenberg'e, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da eşlik etti.

Bu sırada kızaktan kayan gemi, iskelede bekleyen römorköre sürtmesi ise heyecan yarattı.

Yapımı tamamlanan Grand Canyon Petrol Platforma Destek Gemisi, 125 metre uzunluğunda, 25 metre genişliğinde dizayn edildi. Fiyatı açıklanmayan ve Türkiye'nin en büyük petrol platform gemilerinden biri olduğu öne sürülen "Grand Canyon", 480 işçinin çalışmasıyla 6 ayda tamamlandı. Grand kanyonun 3 bin metre derinlikte petrol platformu inşaat çalışması yapabilme kapasiteye sahip. Geminin iç donanımı Norveç'te yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title