Haberler

Greenpeace A "Gri ve Pis" Enerji Gerçeğini Ortaya Koydu

Güncelleme:
Abone Ol

Manisa, 27 April, 2016 – S​oma Termik Santrali'nde bugün 11 Greenpeace eylemcisi sabah 05.00 itibariyle santralin 280 metre uzunluğundaki bacasına tırmandı.

Türkiye'de Greenpeace'in adının Türkçe karşılığı yerine sıkça kullanılan bir kelime oyununa atıfta bulunarak "Gri ve Pis" yazılı bir pankart açan eylemcilerin kaç saat daha orada kalacakları ise henüz bilinmiyor. Greenpeace eylemcileri Türkiye'nin 22 Nisan'da imzaladığı Paris Anlaşması taahhüdüne karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sürdürdüğü kömürü teşvik edici enerji politikalarını protesto etmek amacıyla Avrupa'nın ikinci en kirli kömürlü termik santralinin bacasına tırmandı.

Eylem sonrasında bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Av. Deniz Bayram, "Türkiye'deki gerçek 'gri ve pis' tehdit kömür. Yükselen her bir kömürlü termik santral bacasıyla insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturan hava kirliliği daha da artacak, iklim değişikliğinde de geri dönülemez eşiğe yaklaşılacak" diyerek ekledi: "Eğer planlanan 80 kömürlü termik santral inşa edilirse, Türkiye dünyadaki en büyük 5 kömür tehdidinden biri haline gelecek. Anlaşmaya uyma vaadi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın var olan planları arasında ciddi bir çelişki mevcut."

Şimdiden 37 binden fazla insan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na kömüre dayalı enerji planlarını durdurması ve enerji dönüşümünü başlatması için komurcanalir.org'da başlatılan imza kampanyasına katıldı. Meltem Cumbul gibi ünlü isimler de fosil yakıt çağının sona ermesi ve yenilenebilir enerjiye geçilmesi için on binlerce kişiyle birlikte destek verdiler.

"Türkiye şu anda bir dönüm noktasında: Ya hava kirliliği ve iklim değişikliğine neden olan kirli ve tehlikeli enerji kaynaklarına yatırım yapmayı sürdürecek ya da yenilenebilir enerji dönüşümünü gerçekleştirerek gelişmişdünyanın bir parçası olacak. Bir başka

deyişle Türkiye doğru seçimi yaparak öncü olabilme şansına sahip ̈ diyen Bayram şöyle devam ediyor: ̈Greenpeace tarafından yayınlanan Enerji [D]evrimi raporu Türkiye'nin 2050'ye kadar yenilenebilir enerjiye geçişi için detaylı bir yol planı sunuyor."

Kömürlü termik santraller hastalık saçmaya devam ediyor

Greenpeace'in yayınladığı "Sessiz Katil" raporuna göre 2010'da Türkiye'de 7 bin 900 kişi kömür yakıtlı enerji santralleri nedeniyle hayatını kaybetti. Kömürlü termik
santrallerin neden olduğu hava kirliliğine bağlı yaşanan hastalıklardan ötürü 1.7 milyon iş günü kaybı yaşandı. Sağlık ve çevre kurumlarının bir araya geldiği Temiz Hava Hakkı Platformu'nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı "Türkiye'de Hava Kirliliği: Kara Rapor"

adlı rapor da Türkiye'de 81 ilin 80'inde hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü'nün limit değerlerinin üzerinde olduğunu ortaya koydu.

"Soma'da birçok çocuk nefes almak için solunum cihazlarına muhtaç durumda" diyen Bayram, "Soma Termik Santrali halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bölgede bir termik santral daha açılması insanların nefes almasını daha da zorlaştırdığı gibi hastalık oranını da artıracak" dedi.

Temiz ve yenilenebilir enerji mümkün

Greenpeace Akdeniz'in Türkiye için hazırladığı Enerji [D]evrimi Raporu hem artan enerji talebini karşılayan hem de ucuz elektrik üretimi sağlayan bir yol haritası çiziyor. Bu yol haritası yeni bir kömür veya nükleer santral gerekmeksizin, yenilenebilir enerji yatırımlarında yüzde 50 artışöngörüyor. Avrupa'nın 2. en yüksek güneşenerjisi potansiyeline sahip ülkesi Türkiye, 358 MW kurulu gücü ile bu potasiyelin sadece binde 12'sini (yüzde 0.12) kullanıyor.

"Kömür endüstrisine teşvik verilmeye devam edilerek enerji verimliliği sağlayacak yatırımları durduruluyor ve yenilenebilir enerji yatırımları bürokratik engellere takılıyor" diyen Bayram, Türkiye'nin çağa ayak uydurabilmesi için enerji verimliliğini önceliklendirmesi ve bürokratik bariyerleri kaldırılması gerektiğini vurguladı.


Kaynak: Bültenler / Güncel

Deniz Bayram Ekonomi Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title