Haberler

Grizu Faciasında 5. Kez Bilirkişi Raporu İstendi

Güncelleme:
Abone Ol

Zonguldak'ta, 2010 yılında meydana gelen grizu patlamasıyla ilgili davada 28 tutuksuz sanığın yargılanmasına devam edildi.

Mahkeme heyeti, taşeron firma ortağı Halim Köse'nin 1, Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner'in 2'nci derece kusurlu, diğer sanıkların ise kusurlarının bulunmadığı belirtilen 4'üncü bilirkişi raporunda kusurlu sayılan davranışların somut olarak gösterilmediği gerekçesiyle yeni bilirkişi raporu hazırlanmasına karar verdi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, ocakta galeri açma çalışmalarını sürdüren taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 maden işçisi öldü. Facia ile ilgili ODTÜ'nün hazırladığı bilirkişi raporu doğrultusunda aralarında dönemin Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner ile Yapı-Tek ortaklarından Halim Köse ve şantiye şefi Kadir İpek'in de bulunduğu 28 kişi hakkında 'Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tutuksuz 28 sanığın Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edildi. Duruşmada İsmail Güner ile birlikte 7 sanık, ölen madencilerin yakınları ve avukatlar hazır bulundu. Diğer sanıklar ise duruşmaya katılmadı.

Ölen madencilerin yakınlarının avukatları, İstanbul 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 4'üncü raporda sadece Halim Köse ve İsmail Güner'in kusurlu bulunup, diğer sanıklara kusur verilmemesine itiraz ederek, yeni rapor düzenlenmesini istedi. Avukatlar ayrıca sanıklar Halim Köse ve İsmail Güner'e yurt dışı çıkış yasağı konulmasını talep etti.

5'İNCİ BİLİRKİŞİ RAPORU HAZIRLANACAK

Mahkeme heyeti ise 26 sayfalık bilirkişi raporunda kusurlu sayılan davranışların somut olarak gösterilmediği gerekçesiyle yeni bilirkişi raporu hazırlanması için dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Mahkeme, işçi sağlığı ve iş güvenliği, maden mühendisliği ve elektrik konusunda uzman akademisyenlerden oluşturulmasını istediği bilirkişi heyetinin, daha önce soruşturma sırasında 2, yargılama sırasında 2 olmak üzere hazırlanan 4 bilirkişi raporu arasındaki çelişkileri giderecek şekilde rapor hazırlamasını istedi. Mahkeme heyeti ayrıca yeni raporda, olay öncesi ve olay sırasında işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden teknik eksiklik ve alınması gereken önlem bulunup bulunmadığı, teknik eksiklik varsa bunun kazanın oluşumuna etki edip etmediğinin tek tek araştırılarak kişiler üzerindeki kusurların belirlenmesini talep etti.

Halim Köse ve İsmail Güner'e yurt dışı yasağı talebinin reddine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu İsmail Güner Halim Köse Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title