Haberler

Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Onuruna Akşam Yemeği Verdi

Güncelleme:
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkünde Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Letonya'nın gelecek yıl üstleneceği Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığının, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki müşterek beklentinin hayata geçirilmesi açısından önemli bir işlevi olacağını söyledi.

Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. Gül ve Berzins, davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladı.

Yemeğe Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Berzins'in heyetindeki bakanlar, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu'nun da aralarında yer aldığı bazı milletvekilleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Hamdi Akın ve Zeynel Abidin Erdem'in de aralarında bulunduğu Türk ve Leton iş adamları, bazı köşe yazarları ve gazeteciler de katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmaya, dokuz yıllık aradan sonra Letonya'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Berzins ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.

İki ülke bakanlarının aynı masa etrafında buluşmalarının iki tarafın da ziyarete verdiği önemi gösterdiğini belirten Gül, "İlişkilerimize en üst düzeyde gösterilen bu ihtimam, hiç şüphesiz tarihi bir sorumluluktan kaynaklanmaktadır. Nitekim, 2015 yılında diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 90'ıncı, büyükelçiliklerimizin karşılıklı olarak açılmasının ise 10'uncu yıl dönümünü idrak edeceğiz" dedi.

Letonya'nın, Türk halkı nezdinde bir çok anlamı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim için Letonya, 93 Harbi'nde Plevne'de esir düşen yaralı Osmanlı askerlerinin götürüldüğü ve hayatlarını kaybettiği topraklardır. Bu nedenle, bugün Letonya'da şehitliğimiz bulunmaktadır. Türk halkı için Letonya, 1918 itibariyle, Birinci Dünya Savaşı'nın küllerinden doğan, bağımsızlık aşığı bir ülkedir. Ayrıca Letonya, ülkelerimiz arasındaki Dostluk Anlaşması'nın imzalandığı 1925'ten bu yana, coğrafi açıdan uzak ancak kalben yakın dost bir memlekettir. İşte bu yüzdendir ki Türkiye, Letonya'nın 1944 yılında Sovyetler Birliği tarafından işgalini hiçbir zaman tanımamıştır."

-"Güçlü ve görünür desteğin sürmesini bekliyoruz"

Soğuk Savaş döneminin ardından iki ülkenin bir kez daha Avrupa-Atlantik ailesinin çatısı altında buluştuğunu söyleyen Gül, "Bugün artık Letonya, NATO'ya üye olduğu 2004'ten itibaren savaşta ve barışta güven duyabileceğimiz sadık bir müttefikimizdir" ifadesini kullandı.

Türk ve Leton halkları arasındaki bu dostluğun en kısa sürede AB çatısı altında taçlandırılmasına ilişkin ortak beklentinin ziyaret vesilesiyle bir kez daha teyit edildiğini kaydeden Gül, "Letonya'nın önümüzdeki yıl üstleneceği AB dönem başkanlığının, bu müşterek beklentinin hayata geçirilmesi bakımından önemli bir işlevi yerine getireceğine inanıyoruz. Letonya'nın NATO üyeliğine verdiğimiz güçlü destek gibi, Letonyalı dostlarımızdan AB katılım sürecimize güçlü ve görünür desteklerini sürdürmelerini bekliyoruz" diye konuştu.

Letonya'nın AB ve NATO üyeliklerinin 10'uncu yıl dönümünü kutlayan Gül, Letonya'nın son dört yıldır ekonomik alanda gösterdiği başarılı performansın takdirle izlendiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, siyasi ve askeri alanda rüştünü ispatlayan Letonya'nın OECD üyeliğinin gerçekleşeceğine olan inancını da dile getirdi.

-"Sporun birleştirici gücünden yararlanmalıyız"

Berzins'in ziyaretiyle, geçen yıl nisan ayında Letonya'ya yaptığı ziyaretle tazelenen ikili ilişkilerin parlak geleceğine dair umut ve beklentilerin pekiştiğini kaydeden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Üst düzeydeki bu temaslarımızın, iki ülke halkları arasındaki dostluk köprülerinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum. Bu doğrultuda, mümkün olan her fırsattan yararlanmalıyız. Bu çerçevede, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri kapsamında ülkelerimizin, ilk karşılaşmalarından tam 90 yıl sonra, bu yıl içinde, yeniden karşılaşacak olmaları şüphesiz önemli bir fırsattır.

Böylelikle, sporun birleştirici yönünden yararlanarak, Türk Milli Futbol Takımı'nın tarihindeki ilk müsabakalarından biri olan Riga'daki karşılaşmanın hatıralarını, dostluk ve işbirliği ruhu içinde yeni nesillere aktarabiliriz. Bu şekilde hareket etmemiz, diplomatik ilişkilerimizi tesis eden 1925 tarihli Dostluk Anlaşması'nın ruhuyla da uyumlu olacaktır."

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını, Dostluk Anlaşması'nın "Türkiye ve Letonya Cumhuriyetleri ile tarafların halkları arasında, ihlal edilmesi mümkün olmayan bir sulh ve ebediyete kadar sürecek samimi bir dostluk cari olacaktır" hükmünü dile getirerek tamamladı.

-"İlişkilerin temelinde dostluk ve karşılıklı saygı var"

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins de yemekteki konuşmasında, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti.

Letonya ve Türkiye ilişkilerinin temelinde dostluk ve karşılıklı saygının yer aldığını söyleyen Berzins, "Letonya'nın Sovyetler Birliği'ne dahil edilmesinin Türkiye tarafından hiçbir zaman tanınmamış olması ikili ilişkilerimizin en önemli özelliklerinden birini oluşturmaktadır" dedi.

İki ülke arasındaki dinamik siyasi ve ekonomik işbirliğine dikkati çeken Berzins, işbirliğinin farklı alanlarda artırılmasına yönelik kararlılığın ortaya konduğunu belirtti. Leton girişimcilerinin ilgisi ve Türk tarafının olumlu yaklaşımının ticaret ve yatırım alanında verimli sonuçlar doğuracağını ifade eden Berzins, "Coğrafi konumları itibarıyla dünya haritasında önemli yer sahibi olan ülkelerimizin, Baltık Denizi ile Karadeniz'in taşımacılık ve lojistik alanlarında birleştirilmesi konusunda işbirliğini yoğunlaştırması gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.

Küresel güvenliğin uluslararası gündemin en önemli maddeleri arasında yer aldığına vurgu yapan Berzins, şunları kaydetti:

"Bölgenin güvenliği konusunda Türkiye'nin önemli rol oynadığı şüphesizdir. NATO ve AB üyesi olan Letonya, AB ve Türkiye arasındaki teşvik edici ve destekleyici ilişkiler ile NATO kapsamında Letonya-Türkiye işbirliğine önem vermektedir. Çeşitli işbirliği alanları hem ikili imkanlarımızı genişletmekte hem gündemdeki uluslararası konularda ortak çalışma potansiyeli sunmaktadır."

Kültür açısından zengin olan iki ülkenin de öğrencilere, turistlere, iş adamlarına ve kültür temsilcilerine önem verdiğini dile getiren Berzins, çağdaş teknolojiler sayesinde Türkiye ve Letonya'nın birbirini daha yakından tanıyabileceğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Yemeğin davetlileri arasında, 1 Nisan-31 Temmuz 2006 tarihleri arasında Baltık Hava Polisliği görevini yürüten Türk Hava Kuvvetleri 6. Ana Jet Üssü'nde konuşlu 162. Filo Komutanlığına bağlı F-16 filosunda görev yapan Binbaşı Muammer Kapkap da yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül, karşılama sırasında kısa süre sohbet ettiği Binbaşı Kapkap'ın Baltık Hava Polisliğinde görev yaptığını Berzins'e anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Abdullah Gül Türkiye Letonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title