Haberler

Gulet İmalatçıları İlgisizlikten Dertli

Abone Ol

Bodrum'da imal edilip dünyanın 4 bir köşesine gönderilen guletleri yapanlar, devletin ilgisizliğinden şikayetçi.

YILDA 200 MİLYON LİRALIK DÖVİZ GİRDİSİNİ, RUHSATSIZ ATÖLYELERDE YAPDIKLARI GULETLERLE ÜLKEYE KAZANDIRIYORLAR

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde imal edilip dünyanın 4 bir köşesine gönderilen ve değerleri 2-14 milyon euro arasında değişen, ülkeye yılda 200 milyon euro döviz girdisi sağlayan guletleri yapanlar, devletin ilgisizliğinden şikayetçi. Yaklaşık 40 yıldır dünyaca ünlü Bodrum guletlerinin yapıldığı tersaneler bölgesinin imar planlarının olmaması nedeniyle büyük bölümü ruhsatsız çalışmak zorunda kalan işletme sahipleri, yeni yatırım yapmaya korkar hale geldi.

Kaptan ve tekne yapım ustası Erol Ağan (72), 1960'lı yılların sonunda Bodrum'un İçmeler Mevkii'nde 1 dönüm araziye kurduğu atölyede 11 metrelik tekneler yaparak işe başladı. Ağan geçen yıllar içinde atölyesini denizde 35 karada 30 dönüm üzerinde dev bir yat yapım merkezi ve çekek yerine dönüştürdü. Erol Ağın'ın 1960'lı yılların sonunda başlattığı tekne yapım işi de Ağanlar Holding'e dönüştü. Bu arada İçmeler ve Tavşan Burnu mevkilerinde, yaklaşık 12 bin kişi çalıştığı yat yapan şirket sayısı da 30'a ulaştı. Bodrum'un dünyaca ünlü guletleri dünya denizlerinde gezinmeye başladı.

Babası Erol Ağan ve ağabeyi Mazlum Ağan (38) ile gulet yapım işini sürdüren Ağanlar Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı ve gemi inşaat mühendisi Erdem Ağan, devletin yat yapımcısını yalnız bırakmasından yakındı. Dünyanın dört bir yanından siparişler yağdığını, Bodrum guletlerinin sadece ilçenin değil Türkiye'nin gururu olduğunu belirten Erdem Ağan şunları söyledi:

"Yıllardır tersaneler bölgesinin imar planlarının yapılmasını bekliyoruz. Bölgenin 2'nci derece doğal SİT alanı olması bahane edilerek imar planları yapılmadı. İmar planı olmadığı için çoğu işletme ruhsatsız çalışıyor. Önümüzü göremediğimiz için yatırım yapmaktan korkar hale geldik. Buna rağmen bu sektörü ayakta tutabilmek sektöre yeni elemanlar yetiştirebilmek için önümüzdeki yıl kendi olanaklarımızla Denizcilik ve Meslek Yüksek Okulu'nu hizmete açacağız. Devlet bizi yalnız bırakmazsa bu sektörü uçururuz."

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon da Yunanistan başta olmak üzere İtalya, İspanya ve Fransa'da Bodrum guletlerinin taklitlerinin yapılmaya başlandığını belirterek, Bodrum guletlerin marka tescili için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını söyledi. Kocadon, Bodrum tersanelerinde yapılan gulet, tirhandil ve ahşap yatların çeşitli etkinliklerle dünyaya tanıtıldığını da söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title