Tiyatronun Duayeni Gülriz Sururi Aramızdan Ayrıldı. Gülriz Sururi Kimdir?
Keşanlı Ali Destanı, Kaldırım Serçesi gibi oyunlarla sahneye gelen usta oyuncu Gülriz Sururi, 90 yaşında aramızdan ayrıldı. Peki, Gülriz Sururi kimdir?
Vasiyeti nedeniyle toprağa verildikten sonra ölümü açıklanan Gülriz Sururi, 2018'in son gününde aramızdan ayrıldı. 90 yaşındaki oyuncunun vefatı sevenlerini üzüntüye boğdu. Gülriz Sururi kimdir, Engin Cezzar ile ne zaman evlendi, babası Lütfullah Sururi kimdir? İşte usta oyuncu hakkında her şey...
SESSİZCE VEDA ETTİ
Ünlü tiyatro oyuncusu, yazar ve yönetmen Gülriz Sururi, vasiyeti üzerine toprağa verildikten sonra ölümü duyuldu. Sanat dünyasının acı kaybı olan Gülriz Sururi, arkasında sayısız tiyatro oyunu ve eser bıraktı.
GÜLRİZ SURURİ KİMDİR?
Gülriz Sururi, 24 Temmuz 1929'da İstanbul'da dünyaya geldi. Babası ilk operet kurucularından olan Lütfi Sururi, annesi ise opera sanatçısı Suzan Lütfullah'tır. Eğitim hayatına tiyatroda başlayan Gülriz Sururi, Muhsin Ertuğrul'un isteği doğrultusunda 12 yaşındayken İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Gülriz Sururi, İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro ve Şan Bölümleri'nden mezun oldu.
EN İYİ KADIN OYUNCU SEÇİLDİ
Tiyatro, şan ve bale dersleri alan Sururi, konservatuara devam ederken başrollerde yer almaya başladı. İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda Aristophanes'in "Kurbağalar" ve Jean Giraudoux'un "Su Kızı" oyunlarıyla 1943 yılında profesyonel sahne hayatına adım attı. 1960'ta Muammer Karaca ve Dormen tiyatrolarında sahne alan Sururi, Dormen Tiyatrosu'nda "Sokak Kızı İrma" rolüyle "En İyi Kadın Oyuncu" dalında İlhan İskender Ödülü'nün sahibi oldu.
1962'DE GÜLRİZ SURURİ-ENGİN CEZZAR TİYATROSU'NU KURDU
1962'de eşi Engin Cezzar ile Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nu kurdu. Bu sahnede Sokak Kızı Irma, Ferhat ile Şirin, Teneke başta olmak üzere pek çok oyunda sahne alan Sururi, 1966 yılında "Teneke" oyunuyla ikinci kez İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. Gülriz Sururi, aynı yıl Türk Kadınlar Birliği tarafından "Yılın Kadını" seçildi. Sururi, Haldun Taner'in eseri olanKeşanlı Ali Destanı"nın Zilha'sına hayat verdi. Oyun uzun süre kapalı gişe oynadı.
ÜÇ KEZ İLHAN İSKENDER ÖDÜLÜ'NÜN SAHİBİ OLDU
1971 yılında "Hint Kumaşı" oyunuyla üçüncü kez İlhan İskender Ödülü'nün sahibi oldu. 1982 ve 1983 yıllarında sahnelenen Kaldırım Serçesi" adlı müzikaldeki "Edith Piaf" rolüyle ödülleri pek çok ödül topladı. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri'nde "En İyi Kadın Oyuncu" Ödülü'nü, İzmir Gazeteciler Derneği'nin Altan Artemis Ödülü'nü ve son olarak Milliyet'in 1983 "Süperstar Tiyatro Oyuncusu" ödülünün sahibi oldu. Gülriz Sururi, "Kıldan İnce Kılıçtan Keskince", "Bir An Gelir", "Girmediğim Sokaklarda", "Biz Kadınlar", "Seni Seviyorum" gibi eserlere de imza atarak yazın alanındaki yeteneğini de ortaya koydu.
DEVLET SANATÇISI SEÇİLDİ
Gülriz Sururi, 1990'lı yılların ilk yemek programlarından olan "A La Luna" ile ekranlara geldi. armara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde oyunculuk derseri de veren Sururi, "Müzik Hallerim" adlı bir albüm çıkararak müzikal oyunlarda seslendirdiği parçaları sevenleriyle buluşturdu. Gülriz Sururi, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından "Devlet Sanatçısı" seçildi.
ÖZEL HAYATI
Gülriz Sururi, 1962 yılında kendisi gibi tiyatrocu olan Engin Cezzar ile nikah masasına oturdu. Sururi, 1997 yılında eşi Engin Cezzar'dan boşandı.Çift, 1999 yılında tekrar birleşti.