Haberler

Gümüşhane'de Şiir Dolu Gece

Abone Ol

Gümüşhane’de ülke genelinde milyonların diline pelesenk olan ‘Türkiyem’ şiirinin sahibi Gümüşhaneli şair Dilever Cebeci adına Belediye Başkanlığı tarafından 2.si düzenlenen şiir yarışmasının ödül töreni ve Harşit Şiir Akşamları programı gerçekleştirildi.

Gümüşhane'de ülke genelinde milyonların diline pelesenk olan 'Türkiyem' şiirinin sahibi Gümüşhaneli şair Dilever Cebeci adına Belediye Başkanlığı tarafından 2.si düzenlenen şiir yarışmasının ödül töreni ve Harşit Şiir Akşamları programı gerçekleştirildi.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen programda Türkiye'nin dört bir tarafından gelen 16 şair şiirlerini seslendirirken, mansiyon ve ilk üç dereceye giren şiirlerde sahipleri tarafından seslendirildi.

Zaman zaman duygusal anların zaman zaman da neşeli anların yaşandığı programda davetliler adeta şiire doyarken, özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 81 ilde alanlarda söylenen ve milyonların diline pelesenk olan "Türkiyem" türküsünün şairi Dilaver Cebeci de rahmet ve minnetle anıldı.

Salona girişte program için özel olarak jüri heyeti arasında yer alan şair ve yazar Talat Ülker tarafından hazırlanan ve Belediye Başkanlığı tarafından bastırılan "Dilaver Cebeci, Hayatı, Sanatı ve Eserleri", şiir yarışmasına katılan şiirlerin seçkisinin yer aldığı "Güldeste" ve büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin tercümesi Niyazi Karabulut tarafından yapılan "Kitabul Abir Fi'il Ensari Ve'l Muhacir' adlı kitapları ücretsiz olarak dağıtıldı.

"Eğer kültür olmazsa, sosyo-kültürel gelişmemiz teknolojiyle eşzamanlı olarak gitmezse bir tarafımız eksik kalır"

Salonun hınca hınç dolduğu etkinlikte konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, bir ülkenin gelişmesinde kültürün çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Bilişim çağında yaşıyoruz. Nano teknolojiyi, nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiyi konuşuyoruz. Gümüşhane olarak biz bir madenci şehriyiz. Bin yıldır bu topraklarda altın madeni işleniyor. Eğer kültür olmazsa, sosyo-kültürel gelişmemiz teknolojiyle eşzamanlı olarak gitmezse bir tarafımız eksik kalır. İnsan madde olduğu gibi mana ise kültür de milli ve manevi değerler de bir ülke için o kadar değerli. Onun için Gümüşhane toprakları bu açıdan çok verimli topraklar. Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerinden günümüze kadar çok önemli değerler yetiştirdi" dedi.

"Gümüşhane hoşgörü ikliminin harmanlandığı bir kent"

Gümüşhane'nin hoşgörü ikliminin harmanlandığı bir kent olduğunu şehrin kurulduğu Süleymaniye Mahallesini örnekleyerek açıklayan Vali Memiş, "Türkiye'de ki Mardin kadar, Hatay kadar önemli bir mekan. Biz orayı üçüncü bir hoşgörü ikliminin yaşandığı yer yapmak istiyoruz orayı. Müslüman Türkler, gayrimüslim Rumlar ve Ermeniler orada barış içerisinde huzur içerisinde yüzlerce yıl beraberce yaşadılar. Kiliseyle cami yan yana. İşte bu hoşgörü ortamında çok değerli şair ve yazarlarımız yaşıyor. Onun için biz kendi kültürümüzle ne kadar övünsek azdır" ifadelerini kullandı.

"Artık gençler çok fazla şiir yazmıyor"

Şiir ve sanatın çok önemli kavramlar olduğunu, devlet olarak da her zaman bunun desteklenmesi gerektiğini dile getiren Vali Memiş, "500 sayfalık bir kitabı iki satırla ifade ediyorlar müthiş duygularıyla. Anadolu coğrafyası Yunus Emre, Mevlana'sıyla bu kültüre zaten sahip. Artık gençler çok fazla şiir yazmıyor. Sosyal medyada birtakım deyimler paylaşıyorlar. Mevlana'dan, Yunus Emre'den sözler paylaşıyorsunuz. Birtakım deyimlerle sosyal medyada bir iletişim modeli gelişti. Biraz daha şiire de yönelmek lazım" şeklinde konuştu.

"Bir şair bizim saatlerce konuştuğumuzu iki satırla anlatır"

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise kendisinin bir makine mühendisi olduğunu hatırlatarak, "Sanatın ne kadar önemli olduğunu, özellikle şiirin tanıtımda ne kadar önemli bir araç olduğunu çok iyi biliyorum. Biz bazen birşeyi ifade etmek için saatlerce konuşuruz ama bir şair iki satırla bizim 2 saatte anlatmak istediğimizi anlatır. İnşallah şehrimiz Dilaver Cebeci gibi daha nice kıymetli şahsiyetler yetiştirir ve ülkemizin sanatına, şiirine, edebiyatına katkı sunar" dedi.

Belediye Başkanı Ercan Çimen de konuşmasında 2008 yılında vefat eden ve sözlerini yazdığı "Türkiyem" türküsü ile gönüllere taht kuran, kişiliğiyle gençleri çevresinde toplayan Gümüşhaneli şair Dilaver Cebeci'nin adına ikinci kez düzenledikleri şiir yarışması katılan herkese teşekkür etti.

"Birçok meslekte uzman insanlar yetiştirebiliriz ama Dilaver Cebeci gibi gönül ikliminde mayalanmış dizeler ve ezgiler üretecek insanlar kolay yetişmiyor"

Şehrin değişik noktalarında çalışmalara hızla devam ederken, diğer taraftan da sosyal belediyecilik anlayışı ile bu tür etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Çimen, "Gümüşhane'miz büyük sanatkarlar yetiştirmiştir. Ahmet Ziyaüddün Gümüşhanevi'den Ahmet Kamil Akdik'e, Vasfi Mahir Kocatürk'ten Nurettin Özdemir'e, Hüseyin Nihal Atsız'dan Dilaver Cebeci'ye kadar ilimiz Türk kültürüne ve İslam medeniyetine nice büyük değerler katmıştır. Birçok meslekte uzman insanlar yetiştirebiliriz ama Dilaver Cebeci gibi gönül ikliminde mayalanmış dizeler ve ezgiler üretecek insanlar kolay yetişmiyor. Biz bu yarışmayla Türkiye'nin ve Gümüşhane'mizin önemli bir değeri olan Dilaver Cebeci'nin hatırasını yad ettik ve onun daha geniş kitlelere ulaşmasına bir nebze de olsa katkı sunduk. Bu tür etkinliklerin hem Gümüşhane'ye hem de genel anlamda kültür hayatına katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Gümüşhane ve ülkenin dört bir yanından programa gelen şairler Canan Çolak, Ebru Tuncer, Erdal Ercin, Halit Yıldırım, Hışır Osman, İbrahim Şaşma, Kenan Yavuzaslan, Köksal Akar, Rumeysa Ballıkaya, Secattin Öztürk, Selami Şimşek, Süleyman Demir, Talat Ülker, Yavuz Doğan, Yunus Kara ve Zekeriya Çavuşoğlu şiirlerini seslendirdi.

Seçici kurulunda Turan Tuğlu, Tacettin Şimşek, Mustafa Ayyıldız, Talat Ülker, Osman Nebioğlu, Erdal Ergün ve Alim Gören'in yer aldığı yarışmaya 639 şair, 822 şiirle katıldı. Yarışma sonucunda jüri heyeti Yavuz Doğan'ın 'Med Cezir Notları' şiirini birinci, Ebru Tuncer'in 'İnşirah' şiirini ikinci, Yunus Kara'nın 'Ben Senin Akranın Değilim ki Aşk' isimli şiirini de üçüncü olarak belirledi.

Süleyman Demir'in 'Bir Yaşamak Daha Var', Halit Yıldırım'ın 'Gazeli Güzel' ve Canan Çolak'ın 'Yitik Şair Bercestesi' şiirlerinin de mansiyon ödülü aldığı yarışmada dereceye giren şairler eserlerini kürsüden seslendirdikten sonra ödül ve hediyelerini protokol üyelerinin elinden aldı.

Programa Vali Memiş, Milletvekili Akgül, Belediye Başkanı Çimen ve şairlerin yanısıra İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, AK Parti İl Başkanı Av.Celalettin Köse ve çok sayıda vatandaş katıldı. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Talat Ülker Okay Memiş Gümüşhane Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title