Gümüşhane'de Yurt ve Apart Sahipleriyle Toplantı Yapıldı
Gümüşhane’de Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Mevzuatıyla ilgili Vali Okay Memiş başkanlığında sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.
Gümüşhane'de Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Mevzuatıyla ilgili Vali Okay Memiş başkanlığında sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.
Üniversite öğrencilere barınma hizmeti sağlayan resmi ve özel yurt, apart ve pansiyon sahiplerinin katıldığı toplantıda geçtiğimiz aylarda yayımlanan 'Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Mevzuatı' hakkında bilgi verildi ve sorunlar görüşüldü.
"Gümüşhane'de en iyi şeklide ağırlanması en iyi şekilde yaşaması ve eğitim hayatlarını en iyi şekilde tamamlayıp iş hayatına girmeleri bizim en büyük arzumuzdur"
Toplantıda sektör temsilcilerini ve yetkilileri dinleyen Vali Memiş, yaptığı konuşmada Gümüşhane'nin 20 bin dolayındaki öğrenci sayısıyla bir üniversite kenti olduğunu belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 81 ilde uygulamış olduğu 'Her ile bir üniversite' projesinin gözlemlediğim kadarıyla en iyi örneklerinin başında Gümüşhane geliyor. Yaklaşık 60 bin nüfusumuz var. Bunun yanında 20 bin civarında üniversite öğrencimiz var. Kalkınmamızın en önemli dinamizmini üniversite oluşturuyor. 20 bin genç nüfus. Onların Gümüşhane'de en iyi şeklide ağırlanması en iyi şekilde yaşaması ve eğitim hayatlarını en iyi şekilde tamamlayıp iş hayatına girmeleri bizim en büyük arzumuzdur. Bu 20 bin öğrenci aynı zamanda Gümüşhane turizm elçisi" dedi.
"Gelen öğrencileri kendi çocuğumuz gibi görmek çok önemli"
Gümüşhane'de öğrenim gören öğrencilerin Gümüşhane'yle ilgili olumlu şeyler söylemesinin bu kente çok katkı sağlayacağını, olumsuz şeylerin de bir o kadar şehrin imajına negatif etki edeceğinin altını çizen Vali Memiş, "O yüzden gelen öğrencileri kendi çocuğumuz gibi görmek çok önemli. Buna tüm işletmelerimiz, esnaflarımız, kamu kuruluşları dikkat etmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
"Bu kenti üniversiteyle büyüteceğiz"
Devlet olarak bin kişilik öğrenci yurdunun ihalesinin yapıldığını ve temelini atacaklarını, 2 bin kişilik yurdun da özel sektör tarafından önümüzdeki yıl başlayacağını kaydeden Memiş, "Biz kamu otoritesi olarak da öğrencilerimiz barınma ihtiyaçlarını gidermek istiyoruz. Hedefimiz bu kenti büyütmek, geliştirmek. Bu kenti üniversiteyle büyüteceğiz. Sosyal donatıları yaparak büyüteceğiz. Öğrenci sayımızı artıracağız. Yapılacak yeni fakülte, yüksekokullarla şehre dinamizm getirmek istiyoruz. Çünkü şehirlerin ölçeği de nüfusu da çok önemli" dedi.
"Birtakım eksiklikler var bu eksikliklerin giderilmesini istiyoruz"
Gerçekleştirilen mevzuat değişikliğiyle daha önce Belediyelerin uhdesindeki özel yurtların ve apartların denetiminin İl Milli Eğitim Müdürlüğü marifetiyle Valiliklere geçtiğini kaydeden Vali Memiş, "Bu konuyu size ilettik. Birtakım eksiklikler var bu eksikliklerin giderilmesini istiyoruz. Mümkün olduğu kadar toleranslı davrandık. Ama bizi sorumlu uruma düşürecek kadar da anlayışlı değiliz. Hele ki bir öğrencimizin başına bir şey gelmesini istemiyoruz. Geçtiğimi yıl başta ben olmak üzere yöneticiler ve idarecilerin bir hastane yolu meselesini yeterince yönetemediğimizden dolayı orada devam eden inşatta gencecik bir çocuk düşen kaya parçasıyla vefat etti. Müslümanım diyene, gerçek anlamda müminim diyene yeter bu sorular. Bu tür kazalarla anılmak istemiyoruz. Vicdanı olanları da vicdanıyla başbaşa bırakıyorum" diye konuştu.
Vali Memiş, Milli Eğitim Müdürlüğüne acil konularda toleransları olmadığını fakat diğer konularda biraz daha tolerans göstererek buraları ruhsatlı hale getirmesi talimatını verirken, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mesut Olgun'da mevzuat değişikliğiyle ilgili sunum gerçekleştirdi.
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ise konuşmasında, "Bu çocuklar bizim çocuklarımız. Yüzde 44'ü Karadeniz, yüzde 25'i Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden, yüzde 3'ü de Marmara bölgesinden geliyor. Nereden gelirlerse gelsinler bunlar bizim çocuklarımız. Biz kendi çocuklarımız başka şehirlerinde bu tür ortamlarda barınızken onlar için hangi standartlarda hizmet arzu ediyorsak bu çocuklarımız için de o hizmeti sağlama sorumluluğundayız" dedi.
"Çocuklarımızın huzurlu, güvenlik, sağlıklı bir şekilde bu ortamda barınmalarını ve tıpkı geldikleri heyecanla güzel duygularla mezun etmeyi arzuluyoruz"
Öğrencilerin üniversite tercihlerini yaparken sosyal medyayı da çok iyi kullandıklarını, esnaftan barınma ortamlarına kadar çok çeşitli bilgilerin orada var olduğunu kaydeden Rektör Zeybek, "Dolayısıyla standartların yükselmesi, öğrencilerimizin şehrimizi daha çok tercih etmelerinin temel sebebi. Meslek yüksek okullarında Sınavsız geçiş kaldırıldığı için Türkiye genelinde üniversitelerin birçoğunda bırakın artmayı öğrenci miktarı azaldı. Biz bin civarında bir artış sağladık. Biz bölümleri programlarken sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz. Genç nüfus Türkiye'de gittikçe azalıyor. Doğum sayısı azalıyor. Tam tersine üniversite sayısı arttı ve bir rekabet var. Üniversite çağındaki öğrenci sayısı azalıyor, mevcut üniversite sayısı arttı. O zaman öğrenci alabilmeyle ilgili standartlarınız önem kazanıyor. Siz ne kadar memnun edebilirseniz öğrenci o kadar tercih edebiliyor. Bu nedenlerle bütün yöneticilerimizden, şehre dair sözü olan herkesten çocuklarımızın huzurlu, güvenlik, sağlıklı bir şekilde bu ortamda barınmalarını ve tıpkı geldikleri heyecanla güzel duygularla mezun etmeyi arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.
Toplantıda daha sonra özel öğrenci barınma birimlerinin yöneticileri ve çalışanları geçiş sürecinde yaşadıkları problemlerden bahsetti.
Toplantıya Vali Yardımcıları Ali Arıkan, Aytaç Akgül, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek, İl Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Yarbay Faruk Akıncı, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, Yurtkur İl Müdürü Mücahit Atalay, barınma hizmeti sağlayan sektör temsilcileri katıldı. - GÜMÜŞHANE