Haberler

Gümüşhane'nin Maden İhracatında Hedef 70 Milyon Dolar

Abone Ol

Gümüşhane'den yıl sonuna kadar 70 milyon dolarlık maden ürünleri ihracatı yapılması bekleniyor.

VEYSEL KARA - Gümüşhane'den yıl sonuna kadar 70 milyon dolarlık maden ürünleri ihracatı yapılması bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilere göre, kentten yılın 8 aylık döneminde gerçekleştirilen maden ürünleri ihracatı, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında 15 milyon dolardan 31 milyon dolara yükseldi. Bu rakamın 20 milyon dolarlık kısmını kurşun madeni oluştururken, 11 milyon dolarlık kısmı da çinko cevherinden elde edildi. Kentten ihraç edilen diğer ürünlerin ihracatı ise yaklaşık 1 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Gümüşhane'den 12 ülkeye gerçekleştirilen maden ürünleri ihracatında birinci sırada Güney Kore yer alırken, bu ülkeyi Belçika ve Japonya izledi.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerin ve şehirlerin gelişiminin ihracatla doğru orantılı olduğunu söyledi.

İhracat yapamayan ülkelerin ve şehirlerin büyüme şansının bulunmadığını belirten Akçay, Gümüşhane'nin uzun süredir ihracatta son sıralarda yer aldığını ifade etti.

İl genelinde madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların merkezlerini kente taşımaları için Gümüşhane Valisi Okay Memiş ve diğer ilgililerle birlikte çaba gösterdiklerini anlatan Akçay, şöyle devam etti:

"2017 yılında ilimizde madencilik yapan firmalarımızdan biri ihracatla ilgili şirket merkezini Gümüşhane'de kurdu. Böylece burada üretilen ve yurt dışına satılan ürünlerin artık Gümüşhane'deki şirket üzerinden ihraç edilmesini sağlamış oldu. 2017 yılının ilk yarısında yaklaşık 32 milyon dolarlık bir ihracatla hem bölgede hem Türkiye genelinde rekor seviyede bir yükselme ve büyümeyi gerçekleştirdik. İnanıyorum ki yıl sonu itibariyle bu rakam ikiye katlanacaktır. 2017 yılı sonu itibariyle 70 milyon dolarlık bir ihracat yapmış olacağız."

Kentte faaliyet gösteren şirketlere çağrı

Madencilik firmalarına şirket merkezlerini Gümüşhane'ye taşımaları için çağrıda bulunan Akçay, "Merkezini Gümüşhane'ye alan ve ihracatını Gümüşhane ili üzerinde yapan firmamızın diğer firmalara da örnek olmasını diliyoruz. Eğer ilimizde ticaret yapıyorsak, faaliyetimiz Gümüşhane'de ise ve Gümüşhane'den para kazanıyorsak şirket merkezlerinin de Gümüşhane'de olması gerekir. Gümüşhaneliler olarak bunu istemek en doğal hakkımız." dedi.

2023 hedefi 1 milyar dolarlık ihracat

Cazibe Merkezleri Programı'na değinen Akçay, program kapsamında yer alan 23 ilden biri olan Gümüşhane'nin bu fırsattan önemli ölçüde istifade edeceğine inandığını söyledi. Akçay, şunları kaydetti:

"23 il arasında bir mukayese yaptığımızda yatırım iklimi bakımından Gümüşhane en uygun olan illerden biri. İlimize önemli ölçüde yatırımcı geleceğine de inanıyorum. Yatırımcılarımızın özellikle taşa ve toprağa dayalı, yapı malzemeleri sektöründe yapacakları yatırımlar için ilimizin çok uygun bir yatırım iklimine sahip. Program kapsamında ilimize gelecek ve üretim yapacak olan firmaların da 2023 yılında hedeflediğimiz 1 milyar dolarlık ihracat rakamına önemli destek vereceklerini var sayıyoruz. Bu öngörüyle 1 milyar dolar ihracat hedefi koyuyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Akçay Güney Kore Gümüşhane Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title