Günay, Marmaris Balevi'ni Açtı
Ertuğrul Günay, Marmaris'te, 1 milyon 354 bin liraya mal olan Marmaris Belevi'nin açılışını yaptı.
Muğla'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Osmaniye Köyü'nde, 1 milyon 354 bin Lira'ya mal olan Marmaris Belevi'nin açılışını yapan Kültür ve Turizm Bakan'ı Ertuğrul Günay ve beraberindeki heyet, ardından, Ticaret Odası tarafından 'Marmaris Yarımadası Stratejik Planı' konulu bilgilendirme toplantısına katılmak üzere 5 yıldızlı Grand Yazıcı Turban Otel'e geçti. Bakan Günay'ın dışında toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Valisi Fatih Şahin, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Soyuer, Yrd. Doç. Dr. Aydın Koçak, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, İngiltere'nin Marmaris Fahri Konsolosu İşadamı Doğan Tugay, Ak Parti Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete, CHP Marmaris İlçe Başkanı Mehmet Oktay, belde belediye başkanları, sivil toplum ve dernek başkanları, kamu kuruluş daire müdürleri, turizmciler ve acente temsilcileri olmak üzere 300 kişi katıldı. Toplantıdan önce Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına bir dakikalık saygı duruşu sonrasında da İstiklal Marşı okundu. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal'ın konu hakkındaki slayt gösterimi ile Muğla Üniversitesi ile Ege Üniversitesi'nin 2 yıl önce turizmin geliştirilmesi amacıyla başlattığı çalışmanın sonucu ortaya çıkan 'Marmaris Yarımadası Stratejik Planı' konulu bilgilendirme toplantısı da başladı.
Marmaris yönetici ve turizmcilerin değişime ayak uyduramadığını vurgulayan Baysal, "Gerçekleştirdiğimiz Marmaris Yarımadası Stratejik Planı çalışması geleceğimizin turizmi için çok önemlidir. Marmarisliler olarak turizmde gelişime ve değişime ayak uyduramadık. İşletmelerin yetersiz olması, herkesin her kafadan bir şey söylemesi ve her şey dahil sistemi ötesine geçmememiz, turizm gelirlerini düşürdü. Ekonomik sıkıntılarımızı artırdı. Bu planla sürdürülebilir turizm yaparak sıkıntılarımızı hafifletmeyi düşünüyoruz. Bunu yapabilmek için herkesin el ele vermesi gerekmektedir. Turizmde alanında gelişen ve değişen Avrupa ülkelerine ayak uydurmalıyız. Bunu yapamadığımız takdirde Marmaris olarak yerinde sayarız" dedi.
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal'ın sözlerine destek veren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, "Marmaris turizmi bir dönem söz sahibi iken son yıllarda adından bile söz ettiremez hale gelmiştir. Doğa ve tarihi ile turistik şehirler arasında önemli bir yere sahip olan Marmaris için herkes el vermelidir. Ekmeğini sadece turizmden çıkaran bu şehirde artık her şey dahil sistemi yerine alternatif turizm modelleri yapılmalıdır. Oteller iyileştirilerek butik dediğimiz konaklama tesisleri yapılarak doğa ve tarihle iç içe tesislere yer verilmelidir. Bir dönem her şey dahil sistemi artık bitmiştir. Turistler sokağa çıkabileceği, doğası ve tarihi dokusu olan şehirleri istiyor. Eğer alternatif turizm yaparsanız, beş ay yerine 12 ay turizm yapar. Ne acentelere ne de tur operatörlerine muhtaç olursunuz. Elinizdeki mükemmel ürünle satışlarınız artar" dedi. Son konuşmacı olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "İspanya, İtalya ve Yunanistan bir dönem her şey dahil sistemi konaklama yaptığı için ülke olarak bizler mecbur kalmıştık. Zaman içinde Avrupalı turist bu sistemden uzaklaşmaya başladı. Marmaris olarak artık bu sistemden uzaklaşarak alternatif turizm yapmalıyız. 25 yıllık birikimimiz ile şu anda birçok ülkeden turizmde iyi konumdayız. Bunu yükseltmek ve yarışta ön sıralarda yer almak için herkes önce şikayet etmeyi bırakıp, aynaya bakması lazım. Kaliteli turist istiyorsak önce çarpık yapılaşmanın önüne geçilmelidir. Marmaris, Bodrum ve Antalya'da ciddi sıkıntılar mevcut. Dünyanın bir çok turistik ülkelerinde kişiler otellerden sokağa çıkıp dolaşıyor, o sokaklar turistleri çekiyor. Bizde ise tam tersi bir durum söz konusu. Turist otele geliyor. Sokağa çıktığında dolaşacak, görecek. Tarihi doku göremeden ne işim var diyerek tesise geri dönüyor. Gelişmek ve turizmden para kazanmak istiyorsak, doğa ve tarihe dokuya uygun butik otellere önem vermeliyiz. Turistlere alternatif olanaklar sunarak tesisler yerine sokağa çıkıp alışveriş yapmalarını sağlamak mecburiyetindeyiz. Bir dönem Rahmet Turgut Özal'ın ülkeye 1 milyon turist getireceğim dediğinde hepimiz ağır eleştirilerde bulunmuştuk. Özal, geleceği gören vizyon sahibi bir lider olarak o hayalini el birliği ile yapmıştır. Bizim dönemimizde 25 milyon turist rakamına ulaşır mıyız acaba hayallerini kurarken turizmcilerin el birliği ile hayalimizi gerçeğe çevirerek bu yıl 35 milyon turisti ülkemize getirerek 50 milyar dolar kazandık. Marmaris'in eski anılır dönemlerine dönmesi için herkesin el ele vermesi gerekmektedir" dedi.
Konuşmalar sonrası Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Soyuer, 20 dakikalık slayt gösterimi ile 'Marmaris Yarımadası Strateji Planı' hakkında bilgilendirmede bulundu. Toplantı sonunda 2009-2010 ve 2010-2011 yıllarında Marmaris'te vergi rekortmeni olan işadamı ile turizmcilere, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu plaket verdi. Bakan Günay ve beraberindeki heyet karayolu ile Marmaris'ten ayrıldı.