Haberler

Atiila'yı Sorgulayan FBI Ajanının İfadesi Alınsın Talebi

Güncelleme:
Abone Ol

New York'ta tutuklu bulunan Hakan Atilla'nın avukatları mahkemeden bu dosyaya bakan FBI ajanı Jennifer McReynolds'ın ifadesinin alınması talebinde bulundu.

New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Haka Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming mahkemeye yeni bir dilekçe daha sunarak bu davaya bakan ve ayrıca Atilla'nın New York'ta JFK Havalimanında tutuklandığında ve sonrasında müvekkilini sorgulayan FBI ajanının da ifade vermesi isteğinde bulundu.

Öte yandan savcılık makamı da mahkemeye gönderdikleri dilekçede Atilla'nın avukatlarının "davanın hükümsüz kılınması" talebine itiraz etti.

"DAVANIN HÜKÜMSÜZ KILINMASI" TALEBİNE YANIT YOK

Savunma makamı müvekkillerinin yargılandığı davada tanıklık yapan FETÖ mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle mahkemeden "davanın hükümsüz kılınmasını" istemişti. Davanın yargıcı Richard Berman ise "davanın hükümsüz kılınmasına" ilişkin kararını henüz açıklamadı.

Bu arada, Atilla'nın avukatları dünkü duruşmada müvekkillerinin ifade vereceğini açıklamıştı ancak ifade vermesi beklenen Atilla kürsüye çıkmadı ve duruşma mahkeme başkanı Berman'ın tarafları yanına çağırıp yaptığı görüşmesinin ardından erken bitirildi.

ATİLLA'NIN BUGÜN İFADE VERMESİ BEKLENİYOR

Atilla'nın avukatlarından Cathy Fleming, duruşmanın bitmesinin ardından Atilla'nın "adını temize çıkarmak için" ifade vermek istemesinin kendi kararı olduğunu söyledi. Ancak Fleming, müvekkilinin ifade verip vermeyeceği yönündeki sorulara net yanıt vermedi. Atilla'nın bugün (Cuma) ifade vermesi bekleniyor.

Dün öğleden sonraki oturumun başında ise savcılık makamı, Atilla'nın 17 Mart 2017 tarihinde New York JFK havalimanında göz altına alınarak FBI tarafından sorgulandığı görüntüden 6 dakikalık bir kısmı jüri üyelerine izletti.

Görüntüde, iki FBI ajanı Atilla'ya göz altına alındığı ve hakkında tutuklama kararı olduğunu söylerken, Atilla "İmkansız. Anlamıyorum ... Benim Rıza'yla hiçbir şahsi işlemim yok. Olsa benim ABD'de ne işim var." ifadesini kullanıyor.

FETÖ'CÜ TERÖRİST DELİLLERİ NASIL ELDE ETTİĞİNİ ANLATTI

Dün sabahki oturumun başında sorgulanmasına devam edilen FETÖ firarisi eski Komiser Yardımcısı Korkmaz, mali şubeden atanmasının ardından 17 Aralık soruşturmasıyla ilgili delilleri 6 farklı zamanda temin ettiğini söyledi.

Soruşturmayla ilgili delilleri verdiği savcıyı 25 Aralık 2013 tarihinde ziyaret ettiğini belirten Korkmaz, delilleri kendisinin de muhafaza etmek istediğini ve savcıdan CD olarak aldığı delilleri daha sonra şifreli olarak kendi flash diskine ve hard diskine kopyaladığını ifade etti.

Korkmaz, Ocak 2014'ün sonlarına doğru söz konusu savcıyı 2 kez daha ziyaret ettiğini bildirirken, bu görüşmelerinde delillerin taranmış hallerini ve aramalarda elde edilen fotoğrafları aldığını ve bunları yine flash diskine aktardığını kaydetti.

SAVCININ OFİSİNE VE EVİNE GİTMİŞ

Şubat 2014'te eski görevinden alınan savcının yeni ofisini ve Temmuz 2014'te de evini ziyaret ettiğini söyleyen Korkmaz, bu ziyaretlerinde de daha önce taranmamış olan belgeleri ve eksik kalan raporların dijital versiyonlarını aldığını ifade etti.

FETÖCÜ ABD'li SAVCILARLA AVUKATI ARACILIĞIYLA İLETİŞİM KURMUŞ

Haziran 2016'da da dosyada bilirkişi görevinde bulunmuş bir memurdan da delil temin ettiğini anlatan Korkmaz, ABD'li savcılarla ilk olarak avukatı aracılığıyla iletişim kurduğunu aktardı.

Daha sonra, Atilla'nın avukatlarından Todd Harrison, Türkiye'de kendisine karşı yöneltilen iddianamedeki delilleri "asılsız" olarak nitelendiren Korkmaz'a, "O halde sizin Türkiye'de yasadışı elde ettiğiniz deliller nasıl benim müvekkilim Atilla Bey'e karşı kullanılabilir?" sorusunu yöneltti ancak cevap alamadı.

SAVCILIKLA 40'TAN FAZLA GÖRÜŞME

Çarşamba günü yapılan oturumunda Atilla'yı ne gördüğünü ne de onunla tanıştığını belirten Korkmaz'a, savcılıkta ve kendisinde olmayan ses kayıtlarının içeriğine ilişkin nasıl yorum yaptığı ve dinlediğini iddia ettiği yüzlerce ses kaydından bu ses kayıtlarını nasıl hatırladığı sorulmuştu.

Korkmaz, bu görüşmelerin kendisinin ilk dinlediği ses kayıtları olduğunu, mahkeme salonunda da transkriptlerini görüp hatırladığını iddia etmişti. Korkmaz tanıklığa hazırlık sürecinde savcılıkla 40'tan fazla görüşme yaptığını, bazı günler 2, bazen 4 saat, bazen de daha uzun süre bir araya geldiklerini anlatmıştı.

Korkmaz, elindeki telefon görüşmeleri ses kayıtları, transkriptleri, dijital delil ve bilirkişi raporlarıdan faydalanarak Sarraf'ın altın ihracatı konusunda bir "excel tablosu" oluşturduğunu ve bu tabloyu ekim ayında tamamladığı bilgisini vermişti.

FBI, 50 BİN DOLAR PARA ALDI

Korkmaz, salı günkü ifadelerinde ise ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) kendisine 50 bin dolar verdiğini ve ABD'de oturduğu evin kirasını ise savcılığın ödediğini söylemişti.

Korkmaz, ABD'ye geldiği günden beri hiç çalışmadığını ancak çalışma başvurusunda bulunduğunu ve iki hafta önce olumlu yanıt aldığını anlatarak ABD hükümetinden yardım alıp almadığı sorusuna, "Savcılık 3 defa 300 dolar, toplamda 900 dolar verdi. FBI 50 bin dolar verdi.Oturduğum apartmanı savcılık tuttu, kirasını savcılık ödüyor." yanıtı vermişti.

Korkmaz'ın ifadelerinde yer alan bu iddialar üzerine FBI'ın Türkiye'deki görevlisi, Emniyet Genel Müdürlüğüne davet edilmişti.

TÜRKİYE'DEN KAÇIŞINI ANLATTI

Firari Korkmaz, Pazartesi günü verdiği ifade de ise şubat 2016 serbest bırakıldıktan sonra ağustos ayında Türkiye'den nasıl kaçtığı hakkında bilgiler vermiş ve 17 Aralık operasyonuna ait belgeleri nasıl beraberinde kaçırdığını anlatmıştı.

İfadesinin ilk gününde zaman zaman ağladığı gözlenen Korkmaz, delillerin bir kısmını ismini açıklamadığı soruşturma savcısından bir kısmını da soruşturmada görev almış bir polis memurundan aldığını ifade etmişti. Kokmaz, deliller ve ailesiyle beraber Türkiye'den kaçışını "Bir kaçakçı buldum, beni kaçırmasını istedim. Kara sınırından kaçtım." sözleriyle anlatmıştı.

BELGELERİ HAVAALANINDA VERMİŞ

İlk girdiği ülkeden pasaport temin edemediğini, başka bir ülkeye geçtiğini ve orada da pasaport alamadığı için üçüncü bir ülkeye gittiğini ifade eden Korkmaz, bu ülkede kendi adına düzenlenmiş bir pasaport edindiğini anlatmıştı. Bu ülkelerden Türkiye'ye iade edileceğinden korktuğunu belirten firari FETÖ üyesi Korkmaz, daha sonra ABD'ye kaçmaya çalıştığını anlatmıştı.

Korkmaz, Amerikan emniyet kuvvetleriyle irtibata geçtiğini, onların "katkısıyla" ABD'ye kaçtığını ve beraberinde getirdiği delilleri havalimanında teslim ettiğini belirtmişti. Türkiye'de yargılandığı davada Korkmaz, 17/25 Aralık dosyalarında hiç görev almadığını ve gelişmeleri medyadan takip ettiğini savunarak "tek parafım yok, 17 aydır neden tutukluyum?" şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Hüseyin Korkmaz Reza Zarrab New York Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title