Haberler

Gündüz: "Tarih Bizi Suriye'ye Çağırıyor"

Abone Ol

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz, Fırat Kalkanı operasyonunun devam ettiği Suriye topraklarının Anadolu’dan daha önce Türkleştiğini, yapılan operasyonun geç kalınmış bir hamle olduğunu söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz, Fırat Kalkanı operasyonunun devam ettiği Suriye topraklarının Anadolu'dan daha önce Türkleştiğini, yapılan operasyonun geç kalınmış bir hamle olduğunu söyledi.

Türk Ocakları Samsun Şubesi, Öğretmenevi'nde Prof. Dr. Tufan Gündüz'ün konuşmacı olarak katıldığı "Türk Tarihinden İbretler" başlıklı bir konferans düzenledi. Çok sayıda davetlinin katıldığı konferansta açılış konuşmasını yapan Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Serkan Şen, konferansların ara vermeden devam edeceğini belirtti.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Gündüz, Şah İsmail, Yavuz Sultan Selim mukayesesi ve mücadelesi, Osmanlı İmparatorluğu neden yıkıldı?, Lozan ve "Ne Mutlu Türküm Diyene" konuları hakkındaki görüşlerini dinleyicilerle paylaştı.

Şu anda devam eden Fırat Kalkanı operasyonu ve bölgenin tarihsel süreci hakkında da görüşlerini bildiren Gündüz, "Tarihimizi doğru düzgün bilmiyoruz. Ne anlayabiliyoruz ne de okuyoruz. Sadece dinlemeye ve kısa soru sorup kısa cevap almaya arzu eder hale geldik. Osmanlının Fırat'ın doğusuna geçmesi 1515 yılıdır. Suriye topraklarının Osmanlı'nın eline geçmesi 1516'dır. Osmanlı'nın kuruluşundan 200 yıl sonradır. Gazetelerde 'Dabık harekatı' başladı diye haberler var. Türk tankları ÖSO ile birlikte Dabık denilen El Bap şehrine doğru ilerlemeye başladı. Mercidabık bölgesine doğru ilerleme sürüyor. Bizim askerlerimiz Suriye topraklarına tanklarla girdiğinde hemen 'Mercidabık'ın yıldönümü' diye haberler yapılıyor. Bunlar rastlantı. Mercidabık'a girdik, gireceğiz diye söylentiler oluyor. 1921'e kadar o topraklar zaten bizimdi. Şimdi el mi olduk. 1921'de Ankara Anlaşması ile bizim topraklarımızın dışında kalmıştır. Kader... Anadolu'dan önce Suriye toprakları Türkleşti. Suriye'nin Fethi'nin tamamlanması 1065, Anadolu ise 1071'den sonra Türkleşmeye başladı. Tarihi son 80 yıla sığdırır da son 10 yıldan bakarsanız zannedersiniz ki biz hüdayınabit Suriye diye bir şey var. Şimdi oraya doğru ilerliyoruz. Oralar bizim topraklarımızdı. Bugün bizim değil. Bugün orada Suriye ve Irak diye bir devlet var. Başka devletler de ortaya çıktı. Biz kendi sınırlarımızda, bugünkü Lozan sınırlarımıza çekildik ama tarih bizi çağırıyor. Tarih seni oraya çağırıyor. Vazgeçebilir misiniz? 'Ben uzaktan seyredeceğim' diyemezsin. Bu harekatların hepsinde geç kalınmıştır. Oradaki serseriler de, aklını yitirmişler de 'Mercidabık'ın intikamını alacağız' diye beyanatlar veriyorlar. Sen kimsin de benden intikam alıyorsun. Dergilerinde, 'Dabık bölgesinde büyük bir savaş olacak' diye yazıyorlar. Şimdi göreceğiz kaç gün sürecek bu kıyamet savaşı. Karşında koskoca Türkiye devleti var. Karşında sinirleriyle oynayamayacağınız ciddi bir Türkiye var. Tarih bizi bu bölgeye Yavuz'dan, Şah İsmail'den buraya çağırıyor" dedi.

Konferans, anlatılan 4 ana konunun ardından soru-cevap kısmı ile sonlandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Şah İsmail Samsun Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title