Haberler

Güneri Civaoğlu: "Atatürk, Türkiye'nin Çimentosudur"

Güncelleme:
Abone Ol

Güneri Civaoğlu, "Atatürk'ü Atatürk yapan onun entelektüel kişiliğidir.''

Okan Üniversitesi'nde "Atatürk'ün entelektüel yönü ve daha fazlası…" konulu konferans veren Milliyet Gazetesi'nin Başyazarı Güneri Civaoğlu, "Atatürk'ü Atatürk yapan onun entelektüel kişiliğidir. Okuduğu kitaplar, dinlediği müziklerdir. Devrimlerinin temelinde entelektüel birikimi yatar" dedi. Atatürk'ün otoriter rejimlerin çok olduğu dönemde diğer liderlerden çok farklı olduğunu belirten Civaoğlu, "Hitler, Stalin o dönemde yetişti. Hitler intihar etti kendini yaktı. Külleri bile yok. Stalin bir duvar köşesinde yatıyor. Kimse itibar etmiyor. Ama Atatürk'e geçmişte ve günümüzde büyük bir sevgi ve saygı var. Atatürk, Türkiye'nin çimentosudur" diye konuştu.

Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'nde öğrencilerle bir araya gelen Milliyet Gazetesi'nin Başyazarı Güneri Civaoğlu, Atatürk'ün entelektüel yönünü anlatıp soruları yanıtladı. Atatürk'ün "kültür antropoloğu" sıfatı verilebilen tek lider olduğunu belirten Civaoğlu, "Bir gün Ahlatlıbel'e arkeoloji çalışmalarına gider, ertesi gün bir ağacı kurtarabilmek için mühendislik hesapları yaparak koca bir evi yerinden oynatır daha sonra Ankara'nın sokaklarının genişliğini olması gereken genişliğe getirir, sinema filmi için senaryo yazar. Müzik dinlemeyi, dans etmeyi, ata binmeyi ve yüzmeyi çok severdi" dedi. Atatürk'ün, Zeybek oyunlarına, güreşe, Rumeli türkülerine aşırı ilgisi olduğunu belirten Civaoğlu, " Tavla ve bilardo oynamaktan büyük keyif alırdı. Dönemin eserlerini Fransızca asıllarından okuyup pasajlarından notlar alırdı. Okumak onun için bir tutkuydu" diye konuştu.

Atatürk 1800 cilt kitap okudu

Sunduğu televizyon programına katılan isimlerin Atatürk hakkında yaptıkları araştırmaları ve sözlerini de anlatan Güneri Civaoğlu, "Bir 29 Ekim'de düzenlediğim programıma katılan Gürbüz Tüfekçi, bir araştırma hakkında konuşmuştu. Araştırmanın konusu 'Atatürk'ün okuduğu kitaplar, altını çizdiği satırlar, yazdığı kenar notları ve dipnotları.' Atatürk 1800 cilt dolaylarında kitap okumuş. 200 bin dolaylarında satıraltı çizmiş. Binlerce kenar notu ve dipnot yazmış. Yüzbinlerce çarpı işareti koymuş. Bir o kadar da tek kelimelik not düşmüş. Notları genellikle şöyle; ehemmiyetli. Yani önemli."

Civaoğlu'ndan Gastronomi Bölümü öğrencilerine tam not

Okan Üniversitesi'nin Tuzla Kampüsü'nde geçtiğimiz Şubat ayında açılan 1000 metrekare alan üzerine kurulu Türkiye'nin en büyük gastronomi mutfağı O'Mutfak'ı da ziyaret eden Güneri Civaoğlu, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Rektör Prof. Dr. Şule Kut, Okan Koleji Kurucu Temsilcisi Işıl Okan Gülen ve Mutfak Sanatları Merkezi Direktörü Begüm Başar ile bir araya gelerek mutfakta incelemelerde bulundu. Şef kıyafeti giyip öğrencilerle bir süre sohbet eden Civaoğlu, aynı anda 100 öğrencinin eğitim alabildiği Türkiye'nin en büyük Gastronomi uygulama mutfağı O'Mutfak'ı çok beğendiğini söyledi. Civaoğlu, O'Mutfak'taki incelemelerinin ardından 60 kişilik restoran bölümünde onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümü öğrencilerinin hazırladığı özel menüdeki yemeklere tam not veren Civaoğlu, geleceğin şef aşçılarını yetiştiren Okan Üniversitesi'ne teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Tuzla Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title