Haberler

Güneş Enerjisi ile Çalışan Araba Yaptılar

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Aracın protokolün önünden geçmesi Öğretim Görevlisi Zihni Alp Çevik'in Açıklaması Öğrenci Çağrı Korkmaz'ın açıklaması Protokolün test sürüşü - Adıyaman'da üniversite öğrencilerin yaptığı güneş enerjisi ile çalışan otomobil tanıtıldı Adıyaman Üniversitesi Besni Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Bölümü öğrencilerinin yaptığı güneş enerjisi ile çalışan otomobil tanıtıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Aracın protokolün önünden geçmesi

Öğretim Görevlisi Zihni Alp Çevik'in Açıklaması

Öğrenci Çağrı Korkmaz'ın açıklaması

Protokolün test sürüşü - Adıyaman'da üniversite öğrencilerin yaptığı güneş enerjisi ile çalışan otomobil tanıtıldı

Adıyaman Üniversitesi Besni Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Bölümü öğrencilerinin yaptığı güneş enerjisi ile çalışan otomobil tanıtıldı.

Besni Kaymakamı Çağlayan Kaya, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, okulda düzenlenen mezuniyet töreninde katılımcıların beğenisine sunulan otomobille test sürüşü yaptı.

Projenin mimarisi olan Besni Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Zihni Alp Çevik, gazetecilere yaptığı açıklamada, güneş enerjisi ile çalışan bir arabanın hep hayali içinde olduğunu belirterek, iyi bir ekip bulamadığı için birkaç yıldır uğraştığını söyledi.

Öğrencilerinin azminden dolayı mutlu olduğunu ifade eden Çevik, şöyle devam etti:

"Öğrencilere 'siz bunu yapamazsınız' dedim. Yani öğrencileri ilk önce tabiri caizse böyle gaza getirdim. Çünkü ben onları biliyorum, yaparsınız desem hiçbir zaman yapmazdılar. Ama yapamazsınız deyince baktım ki çalışmaya başladılar. Bir hafta boyunca neredeyse 50 tane veri getirdiler elime. O kadar çok çalışmışlar ki interneti didik didik etmişler. Sonra bir ekip oluşmaya başladı. Öğrencilerimizden Çağrı Korkmaz ekibi kurdu. Bu işin organizatörü diyelim. Bu işten anlayan öğrenciler hepsi farklı gruplardan. Beyin kısmı, mekanikçisi, motor kısmı yani aklınıza gelecek her türlü ekip doğal olarak oluştu ve ondan sonra çocuklar 'yapacağız' dediler, inat ettiler. Bende ondan sonra tamam dedim. Haydi yapalım o zaman.

Çalışmaya başladık. 3 boyutlu tasarımını yaptık."

Daha sonra malzeme arayışına girdiklerini anlatan Çevik, "Yaklaşık bir aydan beri gece gündüz bununla uğraştılar. Direksiyon kutusu farklı bir yerden, amortisörler farklı bir yerden, koltuk farklı bir yerden, akü farklı, panel oluşmaya başladı. İsmi öğrenciler buldu. MEK 13 ne demek? 13 kişinin emeği geçti bunda. Buradan herkese teşekküre ediyorum." şeklinde konuştu.

Mekatronik bölümü öğrencisi Çağrı Korkmaz ise araştırmalar sonucu bu dönemin başında inatlaşarak otomobili yaptıklarını ifade ederek, aracın saatte 50 kilometre hız yaptığını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Adıyaman Üniversitesi Hasan Solmaz Çağlayan Besni Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title