Güneş Enerjisinde Tuz Gölü'nün Üçte İkisi Türkiye'ye Yeter
ODTÜ GÜNAM Başkanı Raşit Turan, Tuz Gölü'nün 3'te 2'sinin güneş panelleriyle kapatılması halinde Türkiye'nin enerji ihtiyacının rahatlıkla karşılanacağını söyledi.
ODTÜ Güneş Araştırma Merkezi (GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, Tuz Gölü'nün 3'te 2'sinin güneş panelleriyle kapatılması halinde Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bölümünün rahatlıkla karşılanacağını söyledi. Prof. Dr. Turan, "Çarpıcı olsun diye Tuz Gölü'nü örnek veriyorum. O kadar yüksek bir enerji akışı var yani güneşten" dedi.
Türkiye'de önümüzdeki yıllarda kullanımı giderek artacağı tahmin edilen güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili olarak Uluslararası SolarTR-2 Güneş Elektriği Kongre ve Sergisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde dünya ve Türkiye'den 100 güneş enerjisi uzmanının katılımıyla Dedeman Hotel'de başladı.
3 gün sürecek kongrede ABD, Almanya, İngiltere, Almanya, Fransa, İsrail, İtalya, Japonya, Mısır, İran, Belçika, İsviçre, Filistin'den 40 ve ülkemizden de 60 olmak üzere 100 konuşmacı olacak.
Kongrenin açılışında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, ODTÜ Güneş Araştırma Merkezi(GÜNAM) Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP) Başkanı Prof. Dr. Sıddık İçli, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülnur Koçer, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Prof. Dr. Şener Oktik konuşma yaptı.
ENERJİ MİKTARI BELLİ
Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyelinin gereksiniminden çok daha fazla olduğunu ifade eden ODTÜ Güneş Araştırma Merkezi (GÜNAM) ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, İç Anadolu'da Tuz Gölü'nün 3'te 2'si güneş panelleri ile kaplanabilirse Türkiye'nin enerji ihtiyacının da rahatlıkla karşılanacağını söyledi. Türkiye'nin herhangi bir noktasında Ankara ya da Antalya'da elde edilecek enerji miktarlarının belli olduğunu belirten Prof. Dr. Raşit Turan, şunları söyledi:
"Bir güneş panelinin alanı belli. Toplam Türkiye'nin kullandığı enerjiyi bu alana bölersek karşınıza ne kadar kaplamanız gereken alan çıkar. Bu alan herkesin düşündüğü gibi çok geniş alanlar değil. Verdiğim örnek çarpıcı olsun diye Tuz Gölü'nü veriyorum. Tuz Gölü'nün üçte ikisini panellerle kaplarsanız, bugün Türkiye'nin tüm enerji ihtiyacı karşılanır. O kadar yüksek bir enerji akışı var yani güneşten. Antalya'da ise daha küçük bir alan yeterli olacaktır."
Antalya'da güneş enerjisinin farkındalığını artırmak, kültürünün oluşturulmasını amaçladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise 3.5 yıllık süreçte kurulan 'Güneş Ev' projesinin birçok ödül aldığını, 20 bin Antalyalıya eğitim verildiğini ve farkındalığın artırılması konusunda önemli bir rol oynadığını açıkladı. Kent Park'ın aydınlatılması ve güneş enerjisi ile çalışan akılı duraklar ile de bu farkındalığın artırıldığına değinen Akaydın, üç projeyi de romantik olarak değerlendirdi. Akaydın, güneş enerjisi ile çalışan akıllı duraklar için Dubai'den teklif aldıklarını da söyledi.
GÜNEŞ TARLASI PLANI
2 ay önce elektrikle çalışan makam aracı aldıklarını belirten Akaydın, yakın zamanda yine güneş enerjisi ile çalışan elektrikli motorsikletlerden oluşan bir proje geliştirileceğini ve yine bir caddede aydınlatma yapılacağını kaydetti. Akaydın, Dünya Bankası kaynakları ile birde güneş tarlası planlandığını ve Antalya'da bu konuda öncü olmayı hedeflediklerini dile getirdi.
TEŞVİKLER YETERSİZ
Türkiye'de güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji kaynakları sektörünün son derece yetersiz teşvik alan bir sektör olduğuna işaret eden ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, 13 cent olan teşvik oranının artırılması gerektiğini söyledi. - Antalya