Haberler

Güneş ve Ay Tutulması Namazları Nedir, Nasıl Kılınır?

Güncelleme:
Abone Ol

Peygamberimiz, "Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." diye rivayet etmiş.

Küsûf güneş tutulması, hüsûf ise ay tutulması demek. Peygamberimiz'in (sas) oğlu İbrahim'in öldüğü gün güneşin tutulması üzerine şöyle dediği rivayet ediliyor: "Ay ve güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." Efendimiz (sas) güneş tutulduğu zaman ashabını davet etmiş, onlarla beraber cemaatle namaz kılmış. Küsûf namazı denilen bu namazda ezan okunmuyor, kamet getirilmiyor. Efendimiz'in bu namazda kıraati sesli olarak yaptığı rivayet ediliyor. Bu hususi ibadet, Efendimiz'in uygulamasına göre sadece güneş tutulduğu zaman cemaatle kılınıyor. Cemaatle kılma imkânı yoksa tek başına da kılınabiliyor. İki rekatlık nafile bir namaz gibi eda ediliyor. Efendimiz (sas) küsuf namazına tutulma anında başlamış ve güneş açılıncaya kadar da namazını sürdürmüş, dua etmiş. Güneş tutulması anında 'küsuf' namazı kılınırken, ay tutulmasında ise 'hüsuf' namazı kılınıyor. Ancak 'hüsuf' namazının cemaatle kılındığına dair bir bilgi yok.

AYET-İ KERİME

Güneş de bir delildir onlara, akar gider yörüngesinde… O azîz ve alîmin (o üstün kudret sahibinin ve her şeyi bilenin), yaratması böyle olur işte! Ay için de birtakım safhalar, duraklar tâyin ettik; dolaşa dolaşa, nihayet eski hurma salkımının çöpü gibi kuru, sarı, kavisli bir hâle gelir. Ne Güneş Ay'a kavuşabilir, ne gece gündüzün önüne geçebilir. O gök cisimlerinden her biri, birer yörüngede akar, durur... Yasin Sûresi, 36/ 38-39-40

HADİS-İ ŞERİF

Dünya ahiretin tarlasıdır. Dünyada ne ekilirse, ahirette o biçilir. Menavi

HAFTANIN DUASI

"Ya Rabbi! Genişlet göğsümü, kolaylaştır işimi." ayetindeki sürur ve huzuru benim için de devamlı kıl. "Biz Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?" ayetinin cemal ve rahmet tecellilerini bana da duyur. "O gün, müminler de, Allah'ın verdiği Nusret sayesinde sevinecekler." ayetindeki işaret ve müjdelerle beni de mesrur eyle. Ey Latif, ey Rauf! "İşte onlar iman edip gönülleri Allah'ı zikretmekle, O'nu anmakla huzur bulan kimselerdir." ferman-ı subhaninde buyurduğun bahtiyar kullarından olabilmem için kalbimi iman, itmi'nan, sekine ve vakar ile doldur. Muhyiddin ibn Arabi Hazretleri

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Güneş Ay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (13)

ncksjdols:

Hüsuf ve Küsuf namazları. . . Güneş ve ay tutulmalarında kılınan namazlardır. . En az 2 rekat kılınır. Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp

Yanıtla09
ZxcvbMobil-ANDROID:

Üstün kudret sahini " O" ile " tayin ettik" deki "BIZ" bende hep sorular sormama sebep olmustur.. ha bi de okadar cok hadisi serif varki.. Mis mis mus..

Yanıtla44
çağırMobil-ANDROID:

insanların 5 vakit namazı kılmaması,husuf ve küsuf namazının olmadığı anlamına gelmez bu hususta sahih hadisler vardır.tabi inananlara.inanmıyorsa Allah hidayet versin

Yanıtla05
hoca:

günes ve ay tutulmasi namazi tövbe tövbe hayatimda duymadim böyle bir seyi.

Yanıtla40
simarikMobil-ANDROID:

NASILDA BELLI DIN BILGISINDEN YOKSUN ZAVALLI RABBI MIN MUCIZELERINE IMAN EDELIM HER SEY ALLAHIN MULKU O RAHMA N O RAHIM..

Yanıtla03
veli dayiMobil-ANDROID:

iyice kafa karistirir oldunuz.ay tutulmasi namazida varmi?

Yanıtla30
kayaMobil-ANDROID:

allah akil versin

Yanıtla12
ali veliMobil-ANDROID:

onceden 5degil cok vakit namaz vardi o zaman ayet yokmuydu.gunes tutulmasi namazi varsa, neden cok vakitli namazlar 5 e indi?

Yanıtla10
Turan Sır:

NAMAZ VE VAKİTLERİ•Sabah Namazı, Öğlen Namazı, Akşam Namazı olmak üzere bir günde üç vakit namaz kılmayı Allah bütün inananlar üzerine farz kılmıştır. •Cuma Namazı olarak bilinen, Cuma günü kılınan Öğlen Namazının cemaatle kılınması gerekir. Diğer zamanlarda namazlar cemaatle veya yalnız kılınabilir.

Yanıtla10
Turan Sır:

Allah rızası için, farz namazlar öncesi ve sonrasında ya da diğer zamanlarda her zaman namaz kılınabilir. Farz olan Sabah-Öğlen-Akşam namazları dahil bütün namazlar için rekat sayısında bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak namaz en az 2 rekat olarak ikame edilebilmektedir. Bütün namazlar 2-3-4 rekat olarak kılınabilir. Allah’ın namazla ilgi farz olan emri Sabah 2 rekat, Öğlen 2 rekat, Akşam 2 rekat olmak üzere bir günde üç vakitte 6 rekat namaz kılınmasıdır. İlave kılınan kısımlar/rekatlar ilave sevap amacıyladır. Namaz Allah tarafından çok sevilen ve değer verilen bir ibadet olduğu için; farz ve diğer namazların 2 rekattan fazla olarak 3 veya 4 rekat kılınması, farz namazlardan önce veya sonra ayrıca nafile (serbest) namaz kılınması ilave sevap kazanılması amacıyladır.

Yanıtla01
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title